25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5138
EURO35.0224
ALTIN2432.4

Osmaniye'de yağlık ayçiçeği hasadına başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de yağlık ayçiçeği hasadına başladı
Abone ol
Osmaniye'de İl genelinde kuru alanlarda buğdaya alternatif ürün olarak ekimi yapılan ayçiçeği hasadına başlandı.
Osmaniye'de İl genelinde kuru alanlarda buğdaya alternatif ürün olarak ekimi yapılan ayçiçeği hasadına başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, daha önce hububatta görülen verim düşüşlerinin, mayıs ve haziran aylarında yağan yağışlardan dolayı ayçiçeği hasadında görülmediğini ve iyi bir verim alınmakta olduğunu söyledi.



Yağlık Ayçiçeğini Osmaniye'de sulanamayan, kurak araziler de buğdaya alternatif ürün olarak ekiminin yapıldığını aktaran Müdür Sağlam, "Yağlık ayçiçeğinin buğdaya göre bir çok avantajları bulunmakta. İhtiyaç duyulan gübre açısından buğdaya göre yüzde 50 daha az oranda bir gübre kullanımı olmakta ve bu yıl verim oranı buğdaya göre karşılaştırıldığında 2,5-3 katına yakın daha çok verim artışı var." dedi.

50 BİN DEKAR ALANA EKİMİ YAPILDI
Türkiye geneli değerlendirildiğinde bitkisel ham yağ açığının hala devam etmekte olduğunu ve yağlı tohumların ithal edilmekte olduğunu söyleyen Sağlam, "Türkiye'de ayçiçeği üretimine bakıldığında sadece yüzde 75'e yakını Trakya'da üretilmekte. Bunun yanında İç Anadolu bölgesinde  yüzde 17-18'i üretilmekte. Biz bu bölgelerde, sulanamayan tarım arazilerinde buğdaya alternatif olarak, hem Türkiye'deki ham yağ açığının kapatılması hem de buğdayın her yıl ekilmesini önlemek adına buğdaya alternatif olarak yağlık ayçiçeğini benimsiyoruz. Bu yılda yine 50 bin dekar alana ekim yapılmıştır. Ayrıca 2016 yılı destek fiyatlarına baktığımızda fark ödemelerinde yağlık ayçiçeğine 40 kuruş destek veriyoruz ve sözleşmeli de yaparsa çiftçimiz biz buna bir 6 kuruş daha destekten faydalandırıyoruz. Satış fiyatlarına bakıldığında ise şuanda 1,8 Lira telaffuz edilmekte, 40 kuruşta destekleme olunca kilogram başına 2,20 lira gibi bir rakamları bulmakta. Buğdaya bakıldığında  80-85 kuruşa satış vardı ve sulamayan arazilerde dönüm başlına verim 300-350 kilogram alınacaktı. " dedi.



AYÇİÇEĞİ EKİM ALANLARININ ARTTIRMASI HEDEFLENİYOR

İbrahim Sağlam, sadece Osmaniye merkezde değil ilçelerde de yağlık ayçiçeği ekim alanlarının arttırılması için gerekli eğitim çalışmalarının yapılmakta olduğunu belirterek, "Mutlaka yağlık ayçiçeğini alternatif olarak Osmaniye ilimizde sulanamayan arazilerimizde bir alternatif ürün olarak girdirmeye çalışıyoruz. " diye konuştu. 2015 yılında ekim alanının yaklaşık 48 Bin 900 dekar olduğunu ve ortalama verimin dekar alanda 280 kilogram olduğunu toplam üretiminin ise 13 Bin 692 ton olarak gerçekleştiğini aktaran Sağlam, bu yıl ise dekar alana ortalama 300 kilogram verim beklediğini sözlerine ekledi.

ÇİFTÇİ HASTATAN MEMNUN

Bahçe Köyü sakinlerinden çiftçi Mehmet Kökal ise 45 dönüm araziye ayçiçeği ekimi yaptığını belirterek, çiftçilikten ve hasattan oldukça memnun olduğunu söyledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar