19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5883
EURO34.8256
ALTIN2507.4

Osmaniye Barosu” Darbe girişimi”ni kınadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye Barosu” Darbe girişimi”ni kınadı
Abone ol
Osmaniye barosu Yönetim kurulu olağanüstü yaptığı toplantı sonunda, “darbe girişimi” ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Osmaniye barosu Yönetim kurulu olağanüstü yaptığı toplantı sonunda, “darbe girişimi” ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Osmaniye Barosu Başkanı Av. Dilem Aksoy, Yönetim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“15 Temmuz 2015 gecesi Ülkemizde bir daha asla ve asla yaşamak istemeyeceğimiz bir darbe girişimine tanık olduk.

Darbelerin Ülkemiz siyasi tarihine verdiği zararın farkındayız ve bilincindeyiz. Bu güne kadar darbeler; Ülkemizden, zenginliklerimizden çok şey alıp götürmüştür. Ülkemizin demokrasi kültürünün gelişmemesinde darbelerin rolü büyüktür. Ülkemiz demokrasisi büyük bir tehlike atlatmıştır.

Darbenin başlama sürecinden sonra demokrasiye inanan askeri komuta kademesinin bu oluşuma destek vermemesi, halkımızın ve ülkemiz medyasının desteği ile güvenlik kuvvetlerimiz tarafından bastırılmıştır. Darbe 78 milyona yapılmıştır. Darbe girişimlerinde hedef tüm ülke demokrasisi ve hukukudur. Bunun bilinciyle milletimiz elbirliği ile darbeye karşı koymuştur.

Ülkemizde Siyasi Partilerin yan yana gelerek ortak bildiriye imza atmış olmasını olumlu buluyoruz. Bu açıdan daha demokratik yaşam koşullarını yaratmak için bir araya gelemeyen partilerin bu tavrının, demokratik siyasete kapı aralamasının bir fırsata dönüştürülmesi gerekmektedir. Tüm Siyasi Partilerin birleştirici olması, demokrasinin güçlendirilmesi ve tüm Ülkenin bütünlük içinde kucaklanması gerekir. Türkiye’nin en fazla ihtiyacı olan şey iç barış ve istikrardır. TBMM’nin ve Ülkemizin buna yoğunlaşarak var olan çatışma ve kamplaşma görüntüsünün bir an önce sona ermesi için çaba göstermesini bekliyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; Osmaniye Barosu olarak Cumhuriyet’ e, Atatürk ilkelerine, demokrasiye, milli egemenliğe dayalı parlamenter sisteme sonuna kadar bağlıyız. Her türlü darbe ve darbe girişiminin karşısındayız. Demokrasi ve hukuk devleti vazgeçilmezimizdir. Kuvvetler ayrılığının, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının her zaman yanındayız.

Ancak daha sağlıklı bir toplumsal yapı oluşturabilmek için öz eleştiri yapmak da zorunludur. Yere göğe sığdıramadığımız gözbebeğimiz kahraman Mehmetçiği, elindeki kemerlerle döven halkın görüntülerini,   ölen Mehmetçiğin cesedi başında fotoğraf çektirenlerin halini de tasvip etmediğimizin bilinmesini isteriz.

Son yıllarda yaşadıklarımız, bu ülkede son derece problematik olan hukuk kurumunun tüm sorunlarına rağmen hepimize lazım olduğunu ve onsuz hayatımızın kaotik bir hal alacağını gösterdi.
Darbe girişiminin yaşandığı ilk gece Türkiye Barolar Birliği ve tüm Barolarımız; darbelerin Ülkemize verdiği büyük zararların bilinciyle ve bütün sorunlarımızın demokrasi içinde çözülmesinden yana hukuka sahip çıkarak, herkesi hukuk kurallarına uymaya çağırmışlardır. Kimden ve nereden gelirse gelsin darbe veya girişimi kabul edilemez. Darbenin iyisi yoktur. Sorunların çözümü hiçbir zaman darbe olamaz! Sandıkla gelen, sandıkla gider.

Darbe girişimi ile birlikte elbirliği içinde olmanın, tüm farklılıklarımızın da bilincinde olarak ve hiç birini de ötekileştirmeden, birlik ve bütünlük içinde olmanın önemini bir kez daha gördük, yaşadık. İktidar, muhalefet ayrımı yapmadan toplumun tüm etnik, dinsel ve mezhepsel kesimlerini kucaklayabilecek bir sivil, demokratik anayasa için kolları elbirliği içinde sıvamak zamanı gelmiştir. Demokrasi ve laik hukuk devletinden uzaklaşmadan Darbe girişiminin bastırılmasının ardından görevden alınmaların,sonrasında gözaltı ve tutuklamaların yaşandığı,içinde bulunulan süreçte öncelikle; yapılan iş ve işlemlerde hukuk kurallarının çiğnenmemesi, kurunun yanında yaşın yanmamasına azami özen gösterilmesi gerektiğine işaret etmek isteriz.

Bir isteğimiz de; sadece aldığı emri uygulamak zorunda olan, bilgisiz, kandırılmış, teslim olarak silah bırakmış gencecik askerlerimize el kaldıran, linç eden herkesin de en ağır biçimde cezalandırılması için gereken takibatın yapılarak sorumlularının bulunması adaletin namus borcudur.

Herkesten demokrasiye ve hukuk devletine sahip çıkacak şekilde itidal ve sağduyu istiyoruz.

Tek dileğimiz daha da önce sürekli vurguladığımız gibi hukukun bir gün mutlaka ama mutlaka herkese lazım olacağının bilincinde olunarak; hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma ilkelerinin harfiyen işletilerek, bu vahim ve menfur darbe süreci ile ilgili hukuksal sürecin tamamlanmasıdır.

Bu süreçte canlarını yitiren yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara sağlık diliyoruz.

Ülkemize geçmiş olsun diyoruz.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar