25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5558
EURO34.9089
ALTIN2424.2

OKÜSEM Tarafından Helal Gıda Semineri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
OKÜSEM Tarafından Helal Gıda Semineri
Abone ol
OKÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Helal Gıda başlıklı seminer OKÜ Amfi’de TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz, TSE Gıda Mühendisi Aynur Beyazgül ile Derya Kadıoğlu ve TSE Kimya Mühendisi Dilek Alkan’ın katılımları ile gerçekleşti.
OKÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Helal Gıda başlıklı seminer OKÜ Amfi’de TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz, TSE Gıda Mühendisi Aynur Beyazgül ile Derya Kadıoğlu ve TSE Kimya Mühendisi Dilek Alkan’ın katılımları ile gerçekleşti.


TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz’in açılış konuşmasını gerçekleştirdiği seminerde Özdeniz, TSE ile ilgili bilgiler aktardı. Özdeniz konuşmasında, standartların madde ve mamullerin, hizmetlerin usul ve yöntemlerinin nasıl uygulanacağını Türk Standartları Enstitüsü’nün anlattığını vurguladı.


Programda İslam İşbirliği Teşkilatı hakkında ise TSE Gıda Mühendisi Aynur Beyazgül bilgilendirme yaptı. Beyazgül, “Birleşmiş Milletlerden sonra en büyük ikinci örgüt İslam İşbirliği Teşkilatıdır. Dört Kıtada 57 üye ülke mevcuttur ve 25 Eylül 1969’da kurulmuştur. Yönetim merkezinin İstanbul’dur. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (SMIIC) hedefleri tek standart, tek test ve tek markadır” şeklinde konuştu.


Helal Gıda hassasiyeti olan tüketici taleplerinin karşılanması, gıdaların helal, hijyenik ve sağlık şartlarına uygunluğunun belirlenmesi, ürünlerin uluslararası ticarette kabul görmesi ve İslam ülkeleri arasında işbirliği dolayısıyla helal gıdaya ihtiyacımızın olduğunu ifade eden TSE Gıda Mühendisi Aynur Beyazgül, helal gıda kriterlerini şu şekilde belirtti; “Uygunsuz ve haram olarak kabul edilen yiyecek ve içecekler olarak nitelendirilen hayvansal gıdalar, sarhoş edici etkisi ve zararı belli işlemler ile yok edilemeyecek olan sarhoş edici ve zararlı bitkiler, alkollü içecekler, sarhoş edici ve zararlı içecekler ve gıda katkı maddeleridir.”


Gıda katkı maddeleri hakkında ise TSE Gıda Mühendisi Derya Kadıoğlu şunları söyledi: “Normal koşullarda tek başına tüketilmeyen ya da tipik besin bileşeni olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olmayan ve besinin üretilmesi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında teknolojik amaçla ya da beklenen sonucu elde etmek için ürüne ya da bir öğesini elde etmek için yan ürüne doğrudan ya da dolaylı olarak katılan maddelerdir. Gıda katkı maddelerinin helal olup olmadığına karar verebilmek için elde edildikleri kayakların iyi bilinmesi gerekir.”


Helal Gıda Belgelendirmesine İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından hazırlanan “Helal Gıda Standartları”, TSE tarafından “Adapte Türk Standardı” olarak kabul edilerek bilgilendirildiğini söyleyen TSE Kimya Mühendisi Dilek Alkan, “Helal Gıda Uygunluk Belgeleri ile özellikle ithalatlarında helal gıda arayışında olan ülkelere yapılacak ihracatta yaşanacak sıkıntıların önüne geçilmiş olacaktır. Bu da Helal Gıda Uygunluk Belgesine sahip firmaların Pazar paylarının artması anlamına gelmektedir” dedi.


Öğrencilerin sorularının yanıtlandığı seminerin sonunda OKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Türk TSE Çukurova Bölge Koordinatörü Uğur Özdeniz’e günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar