25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5006
EURO34.9308
ALTIN2433.7

OKÜ’de “Seracılık paneli” düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
OKÜ’de “Seracılık paneli” düzenlendi
Abone ol
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde “Osmaniye’de Seracılık Paneli” düzenlendi.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde “Osmaniye’de Seracılık Paneli” düzenlendi.
 
Osmaniye Valiliği himayesinde, DOĞAKA koordinasyonunda, Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası ve Osmaniye Ziraat Odası işbirliği ile düzenlenen ve konuşmacı olarak Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Paydaş Kargı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Baytorun, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Doğruyol, Asya Seracılık Temsilcisi Necati Orhan ve Karahanlılar Tarım’dan Ahmet Karahanlı’nın yer aldığı panele Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Kamu Kurum ve Kuruluşları Temsilcileri, Sivil toplum Kuruluşları Temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız yaptı. Yıldız, Panelin uygun arazi ve toprak yapısı, iklim koşulları ve lojistik olanaklarına rağmen, seracılık uygulamalarının yetersiz olduğu bölgemizde, çiftçi ve potansiyel yatırımcılara seracılığı tanıtmak, farkındalık oluşturmak ve örtü altı tarımsal üretim uygulamalarının geliştirilerek katma değeri yüksek üretim yöntemlerinin ve ürünlerin bölge genelinde yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla düzenlendiğini kaydetti. DOĞAKA tarafından içerisinde seracılığın da destekleneceği mali destek programın hazırlıklarını yaptıklarını da belirten Onur Yıldız, panelin bölgemiz için hayırlı olmasını dileyerek sözlerine son verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise yaptığı konuşmada, Osmaniye’de 90’lı yıllarda var olan seralarda meteorolojik verilerin kullanılmaması sebebiyle seraları don vurduğunu ve seralardan üreticinin vazgeçtiğini belirterek, “Bugün Osmaniye’de 31 dekar alanda sera bulunmaktadır. Bu üreticilerimize meteorolojiden aldığımız verileri birkaç gün öncesinden ulaştırıyor, ne zaman don olabileceği bilgisini veriyor ve tedbir almalarını sağlıyoruz” diye konuştu. İnsan nüfusunun arttığı ve gıdanın azaldığı çağımızda, birim alandan en fazla verim alınması gerektiğinin de altını çizen Sağlam, bunun yolunun seracılık olduğunu söyledi. Osmaniye’nin seracılığa iklim olarak müsait olduğunu ifade eden İbrahim Sağlam, sera kurmak isteyen üreticiye her türlü teknik desteğin verileceğini söyledi.

Son olarak konuşan Vali Kerem Al ise, Osmaniye ekonomisinin ana ekseninin tarıma dayandığını belirterek, “Tarım, vazgeçilmez bir sektördür. Dünya nüfusu artıyor buna bağlı olarak gıda ihtiyacı da artıyor. Gıda ihtiyacı artmasına karşın tarıma ayrılan arazilerin küçüldüğünü de biliyoruz. Bu nedenle belli bir ölçekten daha fazla verim alınması, teknolojinin yoğun kullanılması gerekiyor. Seracılık bu anlamda önemli” diye konuştu. Yapılacak olan panelde seracılık konusunun tüm yönleri ile ele alınacağını belirten Vali Al, uzmanların konu hakkında detaylı bilgi vereceğini, Osmaniye’de seracılığın geliştirilmesi için neler yapılabileceğinin tartışılacağını kaydetti. Sözlerinin sonunda Panelin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olanlara teşekkür eden Vali Al, panelin ilimiz için hayırlı olmasını diledi.

Açılış konuşmalarının ardından, Panel, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Baytorun’un “Sera Projeleri ve Osmaniye’de Seracılığın Avantajları” konulu sunumu ile başladı. Panelin devamında, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Paydaş Kargı “Örtüaltı Meyve Yetiştiriciliği”, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Yıldız Daşgan “Seracılık ve Topraksız Yetiştiricilik” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Panelin ikinci bölümünde ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Levent Doğruyol “Örtüaltı

Üretiminde Ülkemizin Durumu, Güncel Mevzuat ve Devlet Destekleri”, Asya Seracılık Temsilcisi Necati Orhan “Sera Kurulumunda Fizibilite ve Projelendirme” ve son olarak Karahanlılar Tarım’dan Ahmet Karahanlı Örnek Sera, Örnek İşletmeci konusunda konuştu.
Panel soruların cevaplanması ile son buldu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar