28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3419
EURO35.1364
ALTIN2308.5

Odunları mangal kömürüne dönüştürüyorlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Odunları mangal kömürüne dönüştürüyorlar
Abone ol
Osmaniye'de kiraladıkları arazide çalışan iki kardeş, satın aldıkları asma ve portakal gibi ağaçları özel yöntemle yakarak mangal kömürü haline getirip para kazanıyorlar.

Osmaniye'de kiraladıkları arazide çalışan iki kardeş, satın aldıkları asma ve portakal gibi ağaçları özel yöntemle yakarak mangal kömürü haline getirip para kazanıyorlar.

Zahmetli ve yoğun mesai isteyen işte gece gündüz çalıştıklarını söyleyen mangal kömürü işçisi Sercan Akkaş, 5 ton odundan 1 ton mangal kömürü elde ettiklerini belirterek, "Bize bir ocağın maliyeti 15 bin liraya mal olmakta. Satışımız ise 18 bin liradan olmakta. Bu bağlamda iki kişi olduğumuz için bizim aylık kazancımız asgari ücret gibi gelmekte." dedi.



Merkeze bağlı Dervişli  Köyü E90 otoyolu civarında bulunan arazide bu işi yaptıklarını söyleyen Akkaş, mangal kömürü ocaklarını yaktıktan sonra gece gündüz demeden sürekli takip ettiklerini belirtip, yağmurun çamurun içinde bin bir zorluklarla para kazandıklarını kaydetti.

Kardeşi Mehmet ile birlikte mangal kömürü üretimi yaptıklarını kaydeden Ziynettin Bağış, satın aldıkları ağaçları günler süren bir çalışmayla kule şeklinde dizdiklerini ve sonra yakıp içten içe günlerce yandıktan sonra mangal kömürü haline geldiğini belirterek şöyle dedi:

"Dışarıdan aldığımız odunları ince ve kalın olmak üzere sık sık dokuyarak kule haline getiriyoruz. Ocağı bu hale getirdikten sonra ortasında ki ağacı çekerek içerisine ateş yakıp atıyoruz. Üzerini kapattıktan sonra ocağımızın ateşsiz bir şekilde yanması yaklaşık 15-20 gün sürmekte ve ardından mangal kömürü haline gelmekte." diye konuştu.

Bir ocağa yaklaşık 35-40 ton odun dizildiğini kaydeden Bağış, yanma işlemi tamamlandıktan sonra üzerinin muşamba ile kapatılarak yaklaşık 15 gün havasız bir şekilde dinlendiğini ve ardından kömürleri çıkartarak torbaladıklarını kaydetti.

Ziynettin Bağış, mangal kömürlerinin Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana gibi çevre illere toptan olarak pazarlandığını belirterek mangal kömürünün yaklaşık bir aylık bir zahmetinin olduğunu sözlerine ekledi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar