20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Milli mücadelede ilk kurşun Dörtyol’da atılmıştır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milli mücadelede ilk kurşun Dörtyol’da atılmıştır
Abone ol
Çukurova’nın Kurtuluş Bayramlarını kutlamaya hazırlandığı şu günlerde İlk Kurşun tartışması başlatıldı.
Çukurova’nın Kurtuluş Bayramlarını kutlamaya hazırlandığı şu günlerde İlk Kurşun tartışması başlatıldı.

Şimdiye kadar İzmirlilerin sahip çıktığı, Gazeteci Hasan Tahsin’in kahramanlaştırıldığı İlk Kurşun’un aslında Dörtyol’da atıldığı anlatıldı. Konuyla ilgili olarak İzmirli Araştırmacı Erdoğan Sorguç’un yazdığı kitabı kaynak gösteren Osmaniyeli Araştırmacı İsmet İpek, Türk Ocakları Osmaniye Şubesinde yaptığı açıklamada Dörtyol’a ve Kara Mehmet Çavuş’a tarihi haksızlık yapıldığını anlattı. 

İpek, “Mondros Mütarekesi bahanesiyle 19 Aralık 1918 günü Dörtyol ve Osmaniye Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Fransız ordusu içinde gelen Ermeniler; Kilikya Ermeni Devleti kurmak hayalini gerçekleştirmek, 1915 tehcirinde terk ettikleri malları mülkleri geri almak ve intikam için gelmişlerdir. Fransız Komutanlığından cesaret alan Ermeniler kasaba ve köylerde akıl ve ahlak dışı hareketlere girişmişlerdir. Ermeni talanına ve katliamına dayanamayan Kara Mehmet Çavuş, iki Ermeni’yi öldürerek Karakese Köyü’ne gitmiş, yola taşlarla barikat kurarak Fransız askerlerini durdurmak istemiştir. Kara Mehmet Çavuş’un başlattığı direniş Milli Mücadele tarihine İlk Kurşun olarak geçmiştir.” Dedi.

ERDOĞAN SORGUÇ EZBER BOZMUŞTUR
İsmet İpek şöyle devam etti: “Milli Mücadelede İlk Kurşun Dörtyol’da Kara Mehmet Çavuş tarafından atıldığı halde İzmir Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde 1974 yılında yapılan Hasan Tahsin Anıtında İlk Kurşunun İzmir’de atıldığı belirtilmiştir. Yapılan etkin faaliyetler sebebiyle Milli Mücadelede İlk Kurşun’un İzmir’de atıldığı zihinlere yerleştirilmiştir.            

Konuyla ilgili olarak İzmirli Araştırmacı Erdoğan Sorguç, 1918’den 2014’e kadarki yazıla.nları, söylenenleri kaynak göstererek yazdığı, “İlk Kurşun’un Seyir Defteri 1918–2014/Kamu ve Medya Desteği İle Bir Efsanenin İnşası, İzmir/2014 adlı kitap” ile İlk .Kurşunun Dörtyol’da atıldığını belirtmiştir. 

Erdoğan Sorguç’a göre 15 Mayıs 1919 günü işgal edilen İzmir’de karaya çıkan Yunan Efzun Alayının bayraktarı vurulmuştur. Yunan katliamında şehit düşenler arasında takma adı Hasan Tahsin olan Nevres Recep te vardır. Ama bayraktarı onun vurduğuna dair bilgi ve belge de olmamıştır. Böyle olmakla birlikte İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından 15 Mayıs 1874’de yaptırılan Hasan Tahsin Anıtında Milli Mücadele’de ilk Kurşunun İzmir’de atıldığı yazılmıştır. Oysaki İlk Kurşun İzmir’den 5 ay önce Dörtyol’da Kara Mehmet Çavuş tarafından atılmıştır.  Erdoğan Sorguç bu araştırması ve yazdığı kitapla hem ezber bozmuş hem de tarihçilere örnek olmuştur. “Gün gelecek başta yazılı ve görsel medya ile kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere bu yanlış bilgi herhalde düzeltilecektir” diyerek umudunu ortaya koymuştur”

SON KURŞUN İZMİR’DE ATILMIŞTIR
Tarih bilimine katkı için Türk Tarih Kurumu’nu kuran Atatürk’ün; “Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” dediğini hatırlatan İsmet İpek, “Sayın Erdoğan Sorguç, kendi imkânlarıyla yayınladığı kitabın kapağında “Özel baskıdır, para ile satılmamaktır” diyerek samimiyetini ve iyi niyetini ortaya koymuştur. İnanıyorum ki basınıyla, siyasi ve ekonomik yapısıyla Dörtyol’dan güçlü olan İzmir’de Erdoğan Sorguç gibi tarih ilmine saygı gösteren, hakikati ve hakkaniyeti gözeten araştırmacılar çoğalacaktır, Dörtyollular da tarihlerine sahip çıkma konusunda daha gayretli olacaklardır. Milli Mücadelede İlk Kurşun 19 Aralık 1918’de Dörtyol’da, son kurşun 9 Eylül 1922’de İzmir’de atılmıştır.” Dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar