28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3313
EURO35.0803
ALTIN2298.7

Milli Mücadele’de İlk Kurşun Dörtyol’da Atıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milli Mücadele’de İlk Kurşun Dörtyol’da Atıldı
Abone ol
Osmaniye’nin dünyaya açılan penceresi ORT’de İsmet İpek’in yönettiği Çağlar Boyu Çukurova programının konuğu Dörtyollu yerel tarih ve kültür araştırmacısı Kadir Aslan idi.

Osmaniye’nin dünyaya açılan penceresi ORT’de İsmet İpek’in yönettiği Çağlar Boyu Çukurova programının konuğu Dörtyollu yerel tarih ve kültür araştırmacısı Kadir Aslan idi.

Dörtyol halk kültürü ve tarihi ile ilgili araştırmalarını 15 kitapta yayınlayan, 10 kitabı da yayına hazır olan Araştırmacı-Yazar Kadir Aslan, dedelerinin 93 harbinde Kafkasya Ahıska bölgesinden göç edip geldiğini, Gavurdağlarındaki eski Ulaşlı yaylası olan Osmaniye’nin Küllü Köyü’ne iskân edildiğini söyledi.

Milli Mücadele’de işgalci Fransızlara karşı ilk direnişin başlatıldığı Dörtyol’da düşmana atılan “İlk Kurşun” hakkında bilgi veren Kadir Aslan, Mondros Mütarekesi bahanesiyle önce İngiliz sonra da Fransız askerlerinin Dörtyol’u işgal ettiğini, Fransız askeri üniformasıyla gelen Ermenilerin 1915 Tehcir olayında kaldığını iddia edip halkın malını gasp ettiğini ifade etti. Araştırmacı ve Yazar Kadir Aslan; “19 Aralık 1918 günü Dörtyol/Karakese Köyü’nden Mehmet Çavuş, köyünü savunmak için yola taşlarla barikat kurarak düşmana direnmiştir. Bu olay “Milli Mücadelede İlk Kurşun” kabul edilmiştir. Ben Öğretmen iken Milli Eğitim Müfettişi arkadaşım Mehmet Tekin Dörtyol’a geldiğinde bu konuda Kırıkhan gazetesinde yayınlanan araştırmasını verdi. Konuyu sahiplenmemi istedi” dedi.

İLK KURŞUN “ATASE” TASDİKLİ

Milli Mücadele’de İlk Kurşun’un Dörtyol’da atıldığına dair araştırmasının Genel Kurmay Başkanlığı tarafından tasdikinin doğru olacağını düşünerek konuyu bir dilekçe ile ilettiğini belirten Kadir Aslan Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı (ATASE) tarafından gönderilen 29 Ocak 1992 tarihli cevap ile hem Dörtyol’un hem de milli mücadelenin tarihine bir altın sayfa eklendiğini söyleyerek başladığı açıklamasına şöyle devam etti; “ATASE’nin cevabi yazısında ve yazı ekindeki Tarih Uzmanı raporunda Başbakanlık arşivindeki Barış Faaliyetleri Arşivi, Klasör:241, Dosya: 8, Belge No:1, sayfa:95-99’daki belgeye dayanarak,  19 Kanunuevvel 1334 (19 Aralık 1918)  tarihinde Fransız ve Ermenilerden oluşan bir müfrezenin Dörtyol/Özerli Köyü’ne geldiği, ahalinin malını yağma ettiği, Köy Muhtarı Şeyhunzade Mehmet Ağa ile Aza Abdülkadir Ağazade Yusuf Ağa’yı elleri bağlı götürerek Fransız Komutanlığının önünde şehit ettiği, bu cinayetin ardından Fransız Müfrezesinin Karakese Köyü’ne taarruz ettiği, köy halkının yolları kapatıp taşlardan siper yapıp direndiği, Fransız müfrezesinin 5-10 asker kadar zayiat vererek Dörtyol’a geri gittiği teyit edilmiştir. 

O zaman yaşayan çeteler arasında yaptığım araştırmada Dörtyol/Karakese Köyü’nde direnişi başlatan ve ilk kurşunu atan kişinin Çavuş Mehmet (Kara) olduğunu tespit ettim.

Bu araştırmam takdir edildi. Hatay Valisi Utku Acun tarafından İlk Kurşun Anıtı diktirildi. Daha sonra eski bir Dörtyol evi restore edilerek, milli mücadele yıllarına ait belgeler ve balmumu heykeller sergilenerek İlk Kurşun Müzesi haline getirildi.”          

Türkiye’de İlk Kurşun denilince hala İzmirli Gazeteci Hasan Tahsin’in akla geldiğini söyleyen Araştırmacı ve Yazar Kadir Aslan; 2 sene evvel İzmir’de emekli Diş hekimi Subayı Erdoğan Sorguç’un yazdığı “İlk Kurşun’un Seyir Defteri 1918–2014/Kamu ve Medya Desteği İle Bir Efsanenin İnşası” adlı kitapta, İzmir’deki Hasan Tahsin’in nasıl efsane haline getirildiğinin ifade edildiğini belirterek, kitaptan örnekler vererek sürdürdüğü konuşmasını Mustafa Kemal Paşa’nın milli mücadele yıllarına ait bir sözüyle bitirdi; “Dörtyol’da atılan ilk kurşunla Çukurova bölgesinde başlatılan Kuvayımilliye hareketi ileride Türk milletinin kurtuluşuna vesile olacaktır.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar