29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3842
EURO35.0429
ALTIN2326.4

Milletvekili Ersoy, “Kadınlar Günü”nü kutladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Milletvekili Ersoy, “Kadınlar Günü”nü kutladı
Abone ol
MHP Osmaniye Milletvekili ve MYK Üyesi Doç. Dr. Ruhi Ersoy “Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.
MHP Osmaniye Milletvekili  ve MYK Üyesi Doç. Dr. Ruhi Ersoy “Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Ersoy mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Başımızın tacı, geleceğimizin mimarı kadınlarımızın "Dünya Kadınlar Günü"nü kutlarım.

Kadim Türk Kültüründe kadın ve erkek eşit sorumlulukları yüklendiği için eşit haklara da sahiptir. Türk tarihi ile ilgili belgelerde kadının konumu hakkında bolca bilgi mevcuttur. Bu bilgiler ışığında denilebilirki Türk kültüründe kadına bakış Batı anlayışından çok daha ileridedir. Dünya tarihi ve Türk tarihine ait kaynaklar incelendiğinde bu durum açık şekilde görülmektedir.

Türk kadını bugün hayatın her alanında kendine yer bulmaktadır. Cumhuriyetin kendisine getirdiği hakları ve geçmişten gelen özellikleriyle hak ettiği büyük konumu her zaman muhafaza edecektir.

Batı anlayışında ise kadının yeri yakın tarihte ele alınmış, Ortaçağ karanlığında kaybolan, türlü şiddete maruz kalan kadının erkek ile eşit haklara kavuşması ve herkesin birey olarak görülmesine çalışılmıştır.

Dünya Kadınlar Günü nasıl ilan edildi?
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Sonuç olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü evrensel kabul görmüş özel bir gün durumunda olabilir; ancak Türk milliyetçilerinin, kadın algılayışının Batıda ve bizde beslendiği damarların farkında olması kendi bağlamlarında bu gerçekliği işlemeleri gerekmektedir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar