23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5152
EURO34.8598
ALTIN2428.5

Kuraklık, buğdayda verimi düşürdü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuraklık, buğdayda verimi düşürdü
Abone ol
TÜRKİYE Genelinde yaşanan kuraklık, Osmaniye’de de buğday ekimi yapan çiftçinin mahsulünde üç kat düşüşe neden oldu.
TÜRKİYE Genelinde yaşanan kuraklık, Osmaniye’de de buğday ekimi yapan çiftçinin mahsulünde üç kat düşüşe neden oldu.


Merkeze bağlı Tehçi köyünde oturan çiftçi Halil Perçemli, 15 dönüm ekili tarladan geçen yıl 4,5 ton verim aldığını, bu yıl ise bunun 1,5 tona düştüğünü söyledi. Barajlardaki su sıkıntısı nedeniyle ikinci ürün olarak ekim yapmalarının da birlik tarafından yasaklandığını kaydeden Perçemli, “Devlerimizin bu konuda bize elini uzatmasını bekliyoruz.” Dedi.


Çocukluğundan bu yana çiftçilikle uğraştığını ve bugüne kadar böylesi bir kuraklığı hiç görmediğini kaydeden Çiftçi perçemli, “Geçen yıla göre bu seneki verim oldukça düştü. Şuanda 15 dönüm den her sene 4 depo alıyorduk, şu andaki durum ise 1 - 1,5 depoda kaldı. Geçen seneye göre kuraklığın sebeplerinden dolayı verimde çok düşüş var.” Dedi.


MAZOT VE GÜBRE MASRAFLARINI KARŞILAMADI
Her sene buğday hasadına güney illerinden olduğu için Osmaniye’den başlandığını ifade eden Halil Perçemli, “Biçerdöverler ilk olarak buraya uğrar ve her sene randımanlı güzel mahsul alırdık, bu sene kurak geçen hava şartlarından dolayı verim oldukça düştü. Buğday hasadındaki düşüş mazot ve gübre masraflarını dahi karşılamamaktadır. Ama buna dahi şükretmek lazım. Biçerdöverci de hasat yaparken dönüm hesabı biçmez depo hesabı biçer. Geçen yıl dört depo parası almıştı bu sene bir depo parası alacak, oda zararda. 15 dönüm araziye ekin yaptık ve 1,5 ton mahsul aldık, geçen yıl ise 4,5 ton almıştık. Hesap edildiğinde verimin ne kadar çok düştüğü görülmektedir. Bundan sonra bizimde kara kara düşünmemiz gerekir. Devletin bize elini uzatmasını bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.


BARAJLARDAKİ SU AZLIĞI İKİNCİ ÜRÜNÜ EKTİRMİYOR

Barajdaki su seviyesindeki düşüklükten dolayı birlik tarafından ikinci ürün ekiminin yasakladığını kaydeden Perçemli, “Su barajda kısıtlı olduğu için ikinci ürün ekmek yok ve bundan sonrada yapacak bir şey yok. Her sene bütün ürünlerde her şey birinci kalitedeydi. Ama bu sene verim kuraklıktan dolayı çok düştü. Daha önce böyle bir kuraklık olmamıştı ve bugüne kadarda böyle bir şey görmedim.” Dedi.


Çiftçi Menderes Perçemli ise 2013-2014 yılının çok kurak geçmesinden dolayı ürünlerde verim ve rekoltenin düştüğünü bunun da çiftçinin zor durumda kalmasına neden olduğunu kaydetti. Başaktayken yağmurun yağmamasının buğdayda verimi çok etkilediğini belirten Perçemli, “Şuanda biçilen ürünlerin yerine ikinci bir üründe ekemiyoruz. Barajlarda suyun olmamasından dolayı ikinci bir ürün ekimi yapamayacak olan çiftçinin tamamı sıkıntıya düşecek. Çiftçilerin bu yıl desteklenmesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.


Öte yandan bu sene Osmaniye il genelinde 600 bin dekar alanda buğday tarımının yapıldığı öğrenildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar