28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.331
EURO35.056
ALTIN2283.1

Köprü'nün 400 yıllık olduğu iddia edildi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köprü'nün 400 yıllık olduğu iddia edildi!
Abone ol
Osmaniye Emekli Adana Müze Müdürü Sanat Tarihçi İsmet İpek, Osmaniye Belediyesi tarafından Musa Şahin Bulvarı üzerinde yapımına başlanan "Alt Geçit, Devlet Bahçeli Meydanı ve Yayalaştırma Projesi" çalışmaları...

OsmaniyeEmekliAdana Müze Müdürü Sanat Tarihçi İsmet İpek, Osmaniye Belediyesi tarafından Musa Şahin Bulvarı üzerinde yapımına başlanan "Alt Geçit, Devlet Bahçeli Meydanı ve Yayalaştırma Projesi" çalışmaları sırasında çıkan kemerli taş köprünün,  400 yıl önce kurulmuş olan Kınık Şehri'ne ait olduğunu ileri sürdü.

Osmaniye Müze Müdürlüğü yetkilileri ise konuyu inceleyerek rapor halinde Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna iletti. Köprünün akıbeti ise kurulun vereceği karara bağlı. Çalışmalar sırasında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen yapıya zarar verilmeden iş makineleri durdurulup, müze müdürlüğü yetkililerine haber verildi.



Olay yerinde detaylı inceleme yapan ekipler, titizlikle ortaya çıkartılan kemerli yapı kalıntısının fotoğraflarını çekip rapor tuttu.

Polis ise bölgede önlem aldı. 

Emekli Adana Müze Müdürü Sanat Tarihçi İsmet İpek ise köprünün 400 yıllık olduğu iddia etti. Söz konusu kemerli yapı kalıntısını incelediğini ifade eden İpek, "Müze Müdürlüğü tarafından etrafı açılan kemerli yapı kalıntısının bir köprü olduğunu öğrendim.



Belediye alt geçit inşaatında çıkan köprünün eni 3 metre, boyu 6 metre, yüksekliği 2 metreye kadar olduğu tespit edilmiştir.

Kesme taşlardan örülü kemerli ve tonoz örtülü bu köprüde tonozun iç yüzeyindeki sıvanın çimento olmadığını, çimentoya çok benzeyen Horasan harcı olduğunu düşünüyorum.

Belediye Alt Geçit inşaatında çıkan köprü, 16. Yy’da Osmaniye’nin yerindeki Kınık şehri devrine ait bir eserdir.

Kınık şehrinden beri şehir içinden geçen Karaçay, halkın ihtiyacını karşıladıktan sonra aşağıdaki çeltik tarlalarına kadar gitmiştir.

Eski Maraş yolu da Kınık şehrinin içinden geçmiştir. Söz konusu köprü, Kınık şehrinin içinden geçen eski Maraş yolu ile Karaçay’ın kesiştiği yerde inşa edilmiştir.  

Çeltikçilik, Hacıosmanlı Köyü’nde de, 1865 yılında Osmaniye kurulduktan sonra da devam etmiştir.

1963’de bulvar açılırken ve eski Maraş yolu yeniden yapılırken köprü toprağın altında kalmıştır.  

Köprünün geleceği ile ilgili karar, Kültür Varlıkları Adana Koruma Kurulu’na aittir.

Osmaniye kentinin geleceği için önemli olan modern alt geçit inşaatının devam etmesi için muhtemelen köprünün fotoğrafı alındıktan ve rölövesi çıkarıldıktan sonra sökülmesine karar verilecektir." dedi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar