20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

“Kilona dikkat et, bebeğine güç kat” projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Kilona dikkat et, bebeğine güç kat” projesi
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nde görevli personel risk altındaki gebeleri evlerinde ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor.
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nde görevli personel risk altındaki gebeleri evlerinde ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor.

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı, evlerde ziyaret edilen riskli gebelerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı;
“Obezitenin kadınlarda daha sıklıkla görülmesinin nedenlerinin başında gebelik öncesi ve gebelik döneminde kazanılan ağırlık fazlalığı gelmektedir.

Obez olarak karbonhidrat metabolizmasındaki de¬ğişiklikler gebeliğe başlayan ve gebeliği sırasında fazla ağırlık kazanan kadınlarda karbonhidrat toleransının bozulma olasılığının normal ağırlıktaki gebelere göre yüksek olması gebelikte gestasyonel diyabet (şeker hastalığı) görülme olasılığını artırmaktadır.

Gebelik süresince görülen diyabet, kan ba¬sıncını yükselmesine (hipertansiyon) ve iri be¬bek (doğumda güçlük yaratacak derecede 4500 gramın üzerinde) doğmasına, bebekte ve anne¬de bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle gestasyonel diyabet tanısı ve doğru tedavi yön¬temi önemlidir.

Diyetisyen tarafından kan şeker düzeyini kontrol altına alabilecek bir beslenme programı tedavinin temelini oluşturmaktadır.Gestasyonel diyabet, çoğunlukla doğumdan sonra geçen bir durum olmasına karşın gebeliğe obez başlayan ve gebelik sırasında ağırlık kazanımı fazla olan kadınlarda Tip2 diyabete dönüşme riski yüksek olan bir rahatsızlıktır.

Obez diyabetli kadınlarda fetal anomali (Bebeğin görünümünü fiziksel olarak etkileyen yada organ ve sistemlerinin işlevini bozan her türlü sakatlık ve bozukluk ) ortaya çıkma riski çok yüksektir ve kan şekerinin yüksek seyret¬mesi gebeliğin tüm dönemlerinde bebeğin anne karnında ani ölüm riskini artırmaktadır.Obez gebelerde zayıflama programlarının uygulanması, gerek fetüsü gerekse süt salı¬nımını olumsuz yönde etkilediğinden sakıncalı görülmektedir.
Esas olan gebelik öncesi dönemde, gebelikten 3-4 ay önce kadının uygun ağırlığa getirilmesidir. Ancak bu sağlanamadıysa, gebeliğin başlangıcından itiba¬ren annenin yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilerek, gebelik için gerekli besin ögelerini sağlayan dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır.”dedi

Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından 8 Mart ile 4 Mayıs 2017 tarihlerinde kentte tespit edilen obez ve diyabet hastası riskli gebeler, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Zübeyde Gündede, Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birim Sorumlusu Ebe Hatice Çambel ve Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birim Sorumlusu Diyetisyen Esin Keskin Gök tarafından evlerinde ziyaret edilerek; sağlıklı beslenme, normal doğum, bebek beslenmesi,anne sütüve gebelikte demir takviyesinin önemi konularında eğitim verildiği bildirildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar