18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5259
EURO34.8845
ALTIN2485.1

KETEM, 9 ayda 5573 kişiye eğitim verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KETEM, 9 ayda 5573 kişiye eğitim verdi
Abone ol
Osmaniye Kanser Erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (KETEM), 2013 yılının 9 aylık döneminde başvuruda bulunan 5573 kişiye eğitim verdi.
Osmaniye Kanser Erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (KETEM), 2013 yılının 9 aylık döneminde başvuruda bulunan 5573 kişiye eğitim verdi.


Osmaniye İl halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, Kentteki KETEM çalışmaları ile ilgili yılın 9 aylık dönemi ile ilgili bilgilendirme yaptı.


KETEM’in Osmaniye’deki 2013 yılının 9 aylık dönemindeki çalışmaların değerlendirilmesi ile ilgili olarak, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz;
“Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri ( KETEM )'ler;Toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite (hastalık) ve mortalitesinin (ölüm oranı) azaltmak amacıyla kurulmuştur. Bu amaç doğrultusunda; İlimizde de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi  (KETEM), 2008 yılında kurulmuş olup şu anda Osmaniye Devlet Hastanesi Kadın Doğum Ek  Binasında vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.


KETEM' ler erken teşhis prensibiyle yola çıkılarak Meme, Serviks  rahim ağzı), Kolorektal kanserler ile ilgili tarama programlarını yürütmektedir. KETEM' lerde sunulan tüm sağlık hizmetleri çok değerlidir ve yürütülen bu hizmetlerin tamamı ücretsizdir. KETEM' lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri; Meme Kanseri taraması için 40- 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır. Serviks (rahim ağzı) kanseri taraması için 30- 65 yaş aralığındaki kadınlar 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır. Kolorektal kanser taraması için 50- 70 yaş aralığındaki kadın ve erkek bireylere iki yılda bir kez gaitada ( dışkı ) gizli kan tetkiki yapılarak ve 10 yılda bir ise kolonoskopi ( özel bir aletle kalın bağırsağın incelenmesi ) şeklinde taraması yapılır.''Erken Teşhis Hayat Kurtarır'' prensibiyle tüm vatandaşlarımızı, İlimizde faaliyet gösteren KETEM' de ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz”dedi.


2013 yılı ilk 9 aylık yapılan KETEM çalışmalarında; 5573 başvurunun olduğu belirtilirken, bu başvurular içerisinde; Meme Polikliniği Muayene Sayısı: 4814, Çekilen Mamografi Sayısı: 3796, Çekilen Ultrasonagrafi Sayısı: 1387, Tespit Edilen Meme Kanseri Sayısı: 9, Smear Sayısı: 3752,Gaitada Gizli Kan Sayısı: 1865, Tespit Edilen Kolon Kanseri Sayısı: 2,Verilen Eğitim Sayısı: 221.


Eğitim verilen kişi sayısının ise  5573 kişi olduğu kaydedildi.


Mustafa BARDAK          


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar