28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3457
EURO35.1224
ALTIN2307.2

Kastabala’da 6’ncı Dönem kazıları başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kastabala’da 6’ncı Dönem kazıları başlıyor
Abone ol
OSMANİYE'de bulunan Kastabala Antik Kenti'nde altıncı etap kazı çalışmaları başlıyor.
OSMANİYE'de bulunan Kastabala Antik Kenti'nde altıncı etap kazı çalışmaları başlıyor.


Kentin 12 kilometre kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye-Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında, Ceyhan nehrinin yakınlarında küçük bir ovaya hâkim kaya çıkıntısı üzerinde yükselen Ortaçağ kalesi çevresinde gelişen Kastabala antik kentinde 2014 yılı arkeolojik kazı ve araştırma çalışmaları başlayacak.


Bakanlar Kurulu Kararlı izniyle ilk kez Prof. Dr. Turgut Hacı Zeyrek başkanlığında 2009 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarının bu yıl restorasyon çalışmalarına geçilmesi durumunda 6 ay süreli olabileceği belirtildi.


Kazı Başkanı Prof. Zeyrek, Kastabala’ da günümüze ulaşan mevcut yapı kalıntılarının temizlenmesi, kültürel mirasın korunması, arkeolojik ve doğal bir park olarak düzenlenmesi ve gelecek nesillere bırakılması gerektiğini belirtti. Zeyrek, “Arkeolojik kazı ve araştırmaların doğal hedefi kültürel mirasın açığa çıkarılarak, doğru bilimsel yöntemlerle kalıntı, bulgu ve buluntuları belgelemektir.


Bu gerçeklikten hareketle Kastabala antik kenti arkeolojik kazılarının hedef aldığı tek bir kesim ya da taraf bulunmamaktadır. Kastabala’da gerçekleştirilen bilimsel arkeolojik kazı çalışmaları verilerinden arkeoloji bilimi dünyasından araştırmacılar faydalanmaktadır. Arkeoloji öğrencilerimiz yıl boyu edindikleri teorik bilgileri uygulama imkânı elde etmektedir. 2009 yılından bu güne kadar yöre halkından istidam imkânı verdiğimiz onlarca insan burada sürdürülen çalışmalarımızda görev almış, emeğine karşılık ödediğimiz parayla ailelerin geçimine katkıda bulunulmuştur.


Osmaniye esnafı da kazı ve araştırma çalışmalarımız ile bağlantılı hizmet alımlarımızdan kazanç elde etmiştir. Ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bilimsel sunumlarımızla Kastabala ve dolayısıyla Osmaniye’nin tanıtımına katkıda bulunulmuştur. Kazı ve araştırma buluntularımız arkeoloji bölümü öğrencilerinin bilimsel araştırmalarına konu malzemesi olarak sunulmaktadır.” dedi.


Başkan Zeyrek, “Sütunlu caddeler, tapınak alanları, hamam, tiyatro ve nekropol alanlarında gerçekleştirilen çalışmalarımız 2014 yılında da yoğunlaşarak devam edecektir. Ekip üyelerimiz arasında yer alan konunun uzmanı değerli hocalarımız antik kenti ülke turizmine kazandırmak için büyük emek sarf etmektedir. Şahsım ve başkanlığımdaki bilim heyetim adına tarih ve kültüre gönül vermiş herkesi Osmaniye’de Kastabala kazı alanımızı ziyarete davet ediyoruz." Dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar