29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3602
EURO35.0199
ALTIN2325.6

“Kanser taraması ve erken teşhis hayat kurtarır”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Kanser taraması ve erken teşhis hayat kurtarır”
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı, “1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı” nedeniyle bilgilendirme yaptı.
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı, “1-31 Ekim meme kanseri bilinçlendirme ayı” nedeniyle bilgilendirme yaptı.

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Sarı “meme kanseri” konusunda yaptığı yazılı açıklamada;
“Meme kanseri Ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi, farkındalıklarının artırılması önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri düzenlenmektedir.

Meme kanseri, memede bulunan süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmeleri sonucu oluşmaktadır. Kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis sonucu tedavi edilebilir olması, meme kanserinin önemini artırmaktadır.

Meme kanserinden korunmak için yaşam tarzında çeşitli düzenlemelere gitmek gerekmektedir. Bu düzenlemeler; yaşamımızdaki fiziksel aktivitenin artırılması, alkol kullanılmaması, düşük yağlı beslenme ve sigaradan uzak durulması, emzirmenin önemi ve özendirilmesi, sağlıklı beslenme, sebze- meyve tüketiminin artırılması gibi doğru beslenme alışkanlıklarının olması ve stresten uzak durulmasıdır.

Meme kanserinden korunmak için mutlaka kadınlar her ay kendilerine 10 dakikalık zaman ayırıp rutin olarak, kendi kendine meme muayenesini uygulamalıdır. Kadınların meme kanseri konusunda eğitimi ve bilinçlenmesi korunmanın ilk adımıdır. Kendi kendine meme muayenesi yaparken her iki memenin şekil ve büyüklüğünde bir farklılık, meme başlarında veya meme derisinde olağan dışı kızarma, meme başlarının görünümünde farklılık ( asimetri ), meme üzerindeki toplardamarlarda aşırı belirginleşme, meme başında içe çekilme, meme derisi üzerinde içe çekilme, meme başında kabuklanma, meme de veya koltukaltında ele gelen şişlik gibi belirtiler olup olmadığına dikkatlice bakılmalıdır. Bunlardan en az birinin tespit edilmesi durumunda hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Meme kanseri, erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biridir. Erken tespit için kadınların; muhakkak düzenli olarak ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapmaları ve 40 yaşından sonra düzenli olarak iki yılda bir mamografi çektirmeleri gereklidir.
 
40- 69 yaş aralığındaki kadınlar Mamografi çektirmek için lütfen KETEM' e veya Aile Hekiminize başvurun.

UNUTMAYIN! KANSER TARAMASI VE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR.”dedi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar