23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5619
EURO34.8949
ALTIN2433.4

“Kadının sivil toplumdaki yeri” konulu seminer düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
 “Kadının sivil toplumdaki yeri” konulu seminer düzenlendi
Abone ol
Osmaniye İş Kadınları Derneği, Ticaret ve Sanayi Odası salonunda “Kadının sivil toplumdaki yeri” konulu seminer düzenledi.
Osmaniye İş Kadınları Derneği, Ticaret ve Sanayi Odası salonunda “Kadının sivil toplumdaki yeri” konulu seminer düzenledi.


İŞKAD’ın düzenlediği seminere Eski Kültür Bakanı Timuçin Savaş,  Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma evi Derneği (AKDAM) Yönetim kurulu Başkanı Münire Dağ, İnsan Değerleri Yüceltme Derneği Yönetim kurulu Başkanı Berrin Ünlü, Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Tabur, Osmaniye’deki Kadın dernekleri yönetim kurulu üyeleri ve davetliler katıldı.


Osmaniye İş Kadınları Derneği Başkanı Feride Demir seminerde yaptığı konuşmasında; Modern toplumlarda kadınların elde ettikleri ekonomik, sosyal ve siyasal haklarla kurumsal alana kadar kadınla erkeğin eşit haklara sahip olduğunu belirtti. Demir konuşmasının devamında; "Ülkemizde de kadınların kamusal alan ve aile yaşamında erkekler kadar söz hakkına kavuşabilmesi için sivil toplum kuruluşlarının kadın istihdamı ve eğitimi alanlarındaki rolü çok önemlidir. Şiddetin ve Ayrımcılığın önlenmesi, fırsat eşitliğine dönük uygulamaların geliştirilmesi için sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör ile işbirliği alanlarının geliştirmelidir."dedi.


Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma evi derneği Yönetim kurulu Başkanı Münire Dağ, kadın hayatında görülen şiddet üzerine değinerek, 
"Hayatının bir döneminde şiddetin bir türünü görmedim diyen kadın yalan söylemiştir.”diye konuştu. Dağ, derneklerinin kuruluşundan bu güne yaşadığı sıkıntıları ve yaşama geçirdikleri projeler hakkında bilgiler verdi.


İnsan Değerleri Yüceltme Derneği yönetim kurulu başkanı Berrin Ünlü ise “Yüce ama değersizleştirilen kadın” konulu sunumunu gerçekleştirdi.


Eski Kültür Bakanı Timuçin Savaş, “Siyasette kadının yeri” konulu sunumunu gerçekleştirdi.


Savaş yaptığı konuşmasında; “Toplumu kalkındırmak ve geliştirmek için kadınların da mücadele vermesi gerekir. Hakan’lar karar alırken hanımları ile birlikte ortak kararlar alırlardı. Zamanla kadınlar ortak kararlardan uzaklaştırıldı.  Toplum olarak kalkınmak ve ileri gitmek istiyorsak kadınlara önem vermek, özgür hale getirmek lazımdır.  Kadın ana ve kutsal olan bir varlıktır. Hanımları iyi yetiştirdiğimiz zaman çocuklarımızı da iyi yetiştirmiş oluruz.  Hanımlarda her alanda aktif olacak, mücadele edecek. Sivil toplum örgütlerinde ve siyasette aktif hareket etmeleri gerekiyor.


Devlet bütçesini sadece sığınma evi yapma alanına ayırmakla olmaz, devlete sığınır hale bırakmamak lazımdır. Gelişmeyi sağlamak için kadınlara fırsat verilmelidir. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kurduğunda toplumu geliştirmek için kadınlara önem vermiştir. Yeni yapılanmaya geçmek kolay olmadı. 1923 yılında Türkiye’de kadın hakları başladı. Çoğunluğu sağlamak mümkün olmadığı için 1924 Anayasası’na konulamadı. Türk kadınlar derneği kurularak örgütlenmeler başladı. Kadınların Belediye Başkanı ve Meclis üyesi olma hakları verildi. 



1933 yılında ilk Kadın muhtarımıza sahip olduk. 1934 yılında Milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilirken, 1935 yılında parlamentoda 17 Kadın yeraldı. Ara seçimlerde bir emekli öğretmen daha parlamentoya girerken bu sayı 18’e yükseldi. Şartlar kadınların lehine gelişmediği için; ev ve tarla işleriyle uğraşan kadınlar siyasete pek giremediler. O yıllardan bu güne milletvekili kadın sayısı artacağı yerde azaldı.


Bugün TBMM’de 550 milletvekilinden 78’inin kadın olduğunu görmekteyiz. Bazı partilerde kadın kotası konuldu. Kadınlar olmadan bir yere varılamayacağını anladılar. Kadınlar iyi yetişirlerse, ülkenin geleceği de gelişmede önemli yer alır.  Siyasi partilerde kadın kotaları uygulanamıyor, kadınlarımız kendi haklarına sahip çıkmalıdır. Kadınlarımıza ev işi yapın, çocuk yapın demek gerekmiyor. Onların çalışma ve siyaset alanında aktif olmaları da gerekiyor”şeklinde konuştu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar