19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5841
EURO34.7839
ALTIN2487.2

İlahiyatçı Soykök: İyi niyetler haramları meşru kılmaz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlahiyatçı Soykök: İyi niyetler haramları meşru kılmaz
Abone ol
ANADOLU Gençlik Derneği (AGD) Osmaniye Şubesi tarafından 'Helal Kazanç' konulu bir konferans düzenlendi.
ANADOLU Gençlik Derneği (AGD) Osmaniye Şubesi tarafından 'Helal Kazanç' konulu bir konferans düzenlendi.


Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezinde ki programa konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı görevlilerinden İlahiyatçı-Eğitimci Mustafa Soykök, İyi niyetler haramları meşru kılmaz. Umreye gitmek için, hac’a gitmek için bankadan faize bulaşan insanlara şahit oluyoruz.


Şüpheli şeylerden uzak durmak gerektiğini bir ilke haline getirmeliyiz." dedi.


'HELAL KAZANÇ PEŞİNDE KOŞMAK BİR İBADETTİR'
“Helal Kazanç” konulu konferansı ile katılımcılara Haram'dan uzak durmanın, Helal lokma, Helal Kazanç konusunda bilgi veren ve helal kazancın imanla alakalı bir konu olduğunu belirten Soykök, "Bu, ümmet şuurumuzla ilgili bir konu. Hani derler ya bir insanın sadece alışverişine bakarız, işte dindarlığımızın kalitesi budur, alışverişle ölçülür, helal lokma ile ölçülür. Tüm ümmetlerin bir imtihanı vardır. Bizim imtihanımız da mal ile, haramdan el çekmekledir. Rabbimiz, ayeti kerimesinde özetle 'Adem oğullarını izzetli kıldık, Yaratılmışların en şereflisi kıldık' diyor. Helal kazanç peşinde koşmamızda bir ibadettir. Yaradılış gayemiz içinde 'Helal Kazanç' peşinde koşmak da vardır. Bir Müslüman dinimizin direği olan beş vakit namazını kılarsa ondan sonraki tüm helal işleri ibadet haline gelecektir." dedi.


HARAM VE ŞÜPHELİ ŞEYLERDEN SAKINILMALI
Çoluk çocuğunun rızkı için çalışan insanın sevap kazandığını bilen bir inanca sahip olunduğunu ifade eden Soykök, "Biz sadece bu dünya ya talip değiliz, hem dünyaya hem ahirete talibiz.  Bizler Allahın bizlere verdiği nimetlerle ahireti istiyor ama dünyayı da ihmal etmiyoruz. İşte bu yüzden helal kazanç için çalışmak ibadettir. Allah yolunda oluşumuz sadece camide olmamız değildir. Helal rızık için çalışmak kendi alın teriniz ile bir şeyler kazanmak çok önemli bir şeydir. Namaz kılmaktan kaya gibi kalsanız, oruç tutmaktan çöp gibi olsanız, haram ve şüpheli şeylerden sakınmadıkça Allah sizin ibadetlerinizi kabul etmez. Haram ile beslenen hiçbir vücut cennete giremez, cehennem ona daha layıktır diyorlar, değerli arkadaşlar işte bizim mücadelemiz cehennemden kurtulma mücadelesidir." diye konuştu.


'RÜŞVETİN ADI DEĞİŞTİ'
Harama götüren her şeyin haram olduğunun gerçeğinin unutulmamasına dikkat çeken Soykök şöyle devam etti:
"Mesela zina haramdır, zinaya götüren bakışmak, el ele tutuşmak, tokalaşmakta haramdır. Sizleri zinaya götürecek her şeyden sakınmamız gerekiyor. İyi niyetler haramları meşru kılmaz. Umreye gitmek için, hac’a gitmek için bankadan faize bulaşan insanlara şahit oluyoruz. Şüpheli şeylerden uzak durmak gerektiğini bir ilke haline getirmeliyiz. Ayeti kerimede 'Ey iman edenler Allahtan korkun ve eğer gerçekten inanmışsanız faizden arta kalanı bırakın.' diyor. Aksi takdirde Allah’a savaş açmış oluruz. Aynı şekilde rüşvet de haramdır, “Rüşveti alanda verende mel’undur” diyor Allah'u Teala. Şimdi bu devirde rüşvetin adı değişti. Hediye olarak verilenleri bizler unuttuk. Peygamber efendimiz diyor ki, …evinizde otursaydınız o hediyeler sizlere gene gelecek miydi diyor. Bu tür hediyeler de rüşvettir kesinlikle bunlara karşıda tepkimizi ortaya koyacağız ve uzak duracağız."


Program “Gel ey yar” isimli albümü ile son günlerde kendinden sık sık söz ettiren Osmaniyeli sanatçı Yusuf Karaburç’un kendine özgü eserlerini seslendirmesinin ardından sona erdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar