25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4809
EURO34.9873
ALTIN2436.1

Hava kirliliğine karşı vatandaşlar uyarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hava kirliliğine karşı vatandaşlar uyarıldı
Abone ol
Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle hava kirliliğine karşı vatandaşları uyardı.

Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle hava kirliliğine karşı vatandaşları uyardı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Yaklaşmakta olan kış mevsimi nedeniyle İlimizde oluşması muhtemel hava kirliliğini önlemek, kamuoyunu bildirmek ve ısınma amaçlı kullanılan kömürlerin neden olduğu hava kirliliğini  azaltmak ve vatandaşlarımızın bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu hatırlatmak amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar devam etmektedir.

Hava kirliliği, doğrudan veya dolaylı olarak insan sağlığını etkileyerek çeşitli hastalıklara sebep olmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

Hava kirliliğinin başlıca kaynakları; Sanayi, Motorlu Kara Taşıtları ve Isınma amaçlı kullanılan katı yakıtlardır.

İlimizde, hava kirliliği ile mücadele kapsamında yapılan iş ve işlemler Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde yapılmaktadır.

İl Müdürlüğümüz teknik personelince yerli ve ithal torbalı kömürler başta olmak üzere hava kirliliğinin önlenmesinde sürekli denetimler gerçekleştirilmekte, analizler ve ölçümler yapılmakta/yaptırılmaktadır. Ancak kirlilik ile mücadele kapsamında bu denetimler tek başına yetersiz kalmakta olup, topyekün mücadele için ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları ile tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. Hava kirliliği ile mücadelede İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerin yanı sıra,

Vatandaşlarımız tarafından;

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün izin verdiği Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesine sahip kömür satıcılarından kömür alınması.

Kaçak, izinsiz ve torbasız kömürlerin alınmaması. 

Kalorifer kazanı kullanıcılarının Ateşçi Belgesinin olmasına dikkat edilmesi. ( İşini iyi bilen bir kalorifer ateşçisi ile bilmeyen bir kalorifer ateşçisi arasında % 20`lere varan bir yakıt tasarrufu söz konusudur.)

Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun olarak yakılması ve işletme kurallarına uygun olarak çalıştırılması.

Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu, yanık yağ gibi malzemelerin yakılmaması, bu yakıtları yakanların ilgili birimlere bildirilmesi.

Sobalarda TSE belgesinin olmasına dikkat edilmesi.

Alttan yakmalı ve teneke sobaların kullanılmaması.

Kış sezonu boyunca baca temizliğinin yapılması.

Soba yakarken ilk tutuşturma ateşinin üstten yapılması.

Sobaya poşetle kömür atılmaması.

Sıvı yakıtlı yanma sistemlerinde kalorifer (kal-yak) yakıtı kullanılması, ham petrol, yanık yağ veya bunların karışımı yakıtların kullanılmaması.

Binaların ve sanayi tesislerinin baca gazı emisyon ölçümleri yapılmalıdır. Emisyon değerleri uygun olmayan bacalara filtre sistemi uygulanması.

Kazan, soba ve baca temizlikleri zamanında yapılması.

Araçların egzoz gazı emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaya dikkat edilmesi.  

Önem arz etmektedir. 

Vatandaşlarımız, hava kirliliği ile ilgili şikayet, öneri ve dileklerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü (0328-8261510) nolu telefonuna, Alo 181 Çevre Hattına , [email protected]  e-mail  adresine, Zabıta Müdürlüğü (Alo 153) hattına ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) kanalları ile bildirebilirler. 

Havası daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için hava kirliliğinin önlenmesi konusunda, sorumlulukları çerçevesinde tüm Kamu ve Kuruluşlarının ve vatandaşlarımızın daha duyarlı olması ve yukarıda belirtilen önlemleri alması önem arz etmektedir.” 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar