25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5723
EURO35.0394
ALTIN2432.5

Haşerelere karşı üreticilere ‘tuzak’ dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Haşerelere karşı üreticilere ‘tuzak’ dağıtıldı
Abone ol
Osmaniye’de Akdeniz meyve sineği ile biyoteknik mücedele için üreticilere tuzak dağıtımı gerçekleşti.

Osmaniye’de Akdeniz meyve sineği ile biyoteknik mücedele için üreticilere tuzak dağıtımı gerçekleşti.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, Bakanlığın  2015-2017 yılları arasında Akdeniz Meyve Sineğine karşı yürüttüğü Ulusal Mücadele Projesi çerçevesinde ilimiz üreticilerine tuzak dağıtımı için tören düzenlendi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene İl Müdürü İbrahim Sağlam, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Altun, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz Mehmet Karınsız, Kurum personeli ve üreticiler katıldı.

İl Müdürü  İbrahim Sağlam törende yaptığı konuşmada İlimiz için ekonomik değeri yüksek olan turunçgil yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen etkenlerin başında gelen Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı Bakanlığın geniş çaplı bir mücadele programı yürüttüğünü belirtti.
 
Bu çerçevede dağıtımı yapılan tuzakların önemine değinen Sağlam, vatandaşlarımıza teknik talimatlara uymalarının önemine değinerek, gerektiğinde konusunda uzman personelin her türlü teknik desteği sağlayacağını dile getirdi.

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Altun 'da bu çalışmanın hayırlı uğurlu olmasını dileyerek ilimiz ekonomisi için önemli olan bu ürünlerin korunması için desteklediklerini belirtti.

Üreticilere bol bereketli kazançlar dileyen İl Müdürü Sağlam, tuzakları  üreticilere dağıtımını başlattı.

Dağıtım töreni için hazır bulunan üreticilere ve basın mensuplarına Bakanlığın Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadele konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında şu bilgiler verildi.

İl Müdürü İbrahim Sağlam açıklamasında; “Akdeniz meyve sineği turunçgil yetiştiriciliğinin en önemli zararlılarından birisidir. Bu zararlı karantinaya tabii olup ihracatta toleransı sıfırdır. 70 den fazla ülkede 300'e yakın konukçu bitkiye zarar verir. Şeftali, nektarin, kayısı, nar, incir, Trabzon hurması, armut, ayva, muz, elma, turunçgiller, frenk inciri(pabuç inciri) vb. konukçuları arasındadır.

Akdeniz Meyve Sineğine karşı Bakanlığımız 2015-2017 yılları arasında Ulusal Mücadele Projesi başlatmıştır. Bu projede Akdeniz Meyve Sineği'nin mücadelesi ile ilgili olarak teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin arttırılması, hali hazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması sonuç olarak zararlı ile daha etkin mücadelenin yapılabilmesi amacıyla ele alınmıştır. Buna bağlı olarak iç tüketim ve ihracaat için ihtiyaç duyulan Akdeniz Meyve Sineği ile bulaşık olmayan sağlıklı, kalıntısız, güvenilir meyve üretimi ile çevre ve insan sağlığının korunması da amaçlanmaktadır.

Proje Adana ili Ceyhan ve Yumurtalık ilçesi Osmaniye ile Merkez ve Toprakkale İlçesi, Hatay İli Erzin, Dörtyol ve İskenderun ilçelerinde yürütülecektir.

2015 yılı içerisinde üretim sezonu için 1708 kğ %25 teknik malathion ile 2500 kg enzimatik hidrolize protein tahsisi yapılmış olup üreticilerimize kimyasal mücadele kapsamında ücretsiz olarak dağıtılmıştır. 267 çiftçiye 5712 da alanda 1708 kğ %25 teknik malathion ve 2500 lt cezbedici verilmiştir.

2016 yılında Bakanlığımız turunçgil üreticilerine vermek üzere 400 dekarlık alanda 1600 adet biyoteknik tuzak göndermiştir. Bunun sonucunda ilimizde 1600 adet biyoteknik tuzak dağıtılmıştır. Bu tuzaklardan 680 adeti   Toprakkale ilçesine verilmiştir. Merkez ilçede 920 adet tuzak dağıtılmıştır. İl genelinde toplam 70  çiftçiye dağıtım yapılmıştır. Söz konusu tuzakların dört adedi bir dekar alan için kullanılmak üzere verilmiştir.

2017 yılında ise Bakanlığımız ulusal proje kapsamında turunçgil üreticilerine vermek üzere 600 da 2400 adet biyoteknik tuzak göndermiştir.

Ayrıca 2017 yılında Müdürlüğümüzce Osmaniye Valiliğine sunulan projenin kabulü ile Osmaniye İl Özel İdaresi destekli 1368 adet akdeniz meyve sineği biyoteknik mücadele tuzağı turunçgil üreticilerine verilmek üzere Müdürlüğümüze gönderilmiştir.

Biyoteknik mücadelenin en güzel yanı seçici olmaları(sadece hedeflenen zararlıya etkili olması) ve toksik(zehirleyici) olmamaları nedeniyle doğayı ve doğal dengeyi koruması, uygulandığı zararlıyı hedef aldığı için yararlı organizmalar üzerinde herhangi bir azaltıcı etkisi görülmemesi, meyvelerde ilaç kalıntısı problemi yaşanmamasıdır.”dedi.

Konu sorumlusu personeller tarafından üreticilere tuzakların nasıl kullanılacağı anlatılarak ilgili yayınların dağıtımı ile tören tamamlandı.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar