20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1

Hasanbeyli'de 31 çiftçiye nohut tohumu dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasanbeyli'de 31 çiftçiye nohut tohumu dağıtıldı
Abone ol
Osmaniye'nin Hasanbeyli İlçesindeki 30 çiftçiye, 600 dekara ekilmek üzere 9 ton Azkan çeşidi sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı.
Osmaniye'nin Hasanbeyli İlçesindeki 30 çiftçiye, 600 dekara ekilmek üzere 9 ton Azkan çeşidi sertifikalı tohum dağıtımı yapıldı.

Çiftçilerin tarım arazilerinden birim alandan daha yüksek kazanç hedeflemekte olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, satış fiyatının yüksek olması, doğal olarak yetiştirilmesi ve tarımsal çeşitlilik düşünüldüğünde nohut ekiminin mutlaka arttırılması gerekmekte olduğunu vurguladı.

Sağlam, "Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planında yer alan Hedef: 22 "Nohut ekim alanının 2 Bin dekara çıkarılmasını sağlamak" hedefi konusunda İlimiz Hasanbeyli ilçesinde uygulanmak üzere yüzde 50 hibeli Osmaniye İl Özel İdaresi destekli "Hasanbeyli İlçesinde Nohut Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" hazırlanmıştır.

Projenin toplam maliyeti 40 Bin 500 TL'dir. Proje toplam tutarının yüzde 50'si olan 20 Bin 250 TL maddi destek Osmaniye İl Özel İdaresi kaynağından yüzde 50'si olan 20 Bin 250 TL'de çiftçilerimiz tarafından karşılanmıştır.

Nohut yetiştiriciliği; coğrafi yapı ve iklim özellikleri nedeniyle ilimiz tarımına uygun olması, sektörel anlamda ilimizde yeni bir üretim faaliyetinin oluşması açısından önemli bir üründür. Nohut yetiştiriciliği ilimiz tarımında yaygınlaşması önem arz eden ve ekonomik değeri yüksek olan bir baklagil ürünüdür." dedi.

İbrahim Sağlam, "Azkan Çeşidi 41,0-46,3 cm boyunda ve ilk bakla yüksekliği 35 cm olup, dik gelişme tabiatlıdır. Tane rengi krem, 100 tane ağırlığı 46-49 g arasında değişmekte olup, koçbaşı tane tipindedir. Hasat olum süresi 100-105 gün olup, biçerdöverle hasat ve harmana elverişlidir. Verim düzeyi iklim ve toprak yapısına göre değişmekle birlikte 131-190 kg/da arasında değişmektedir. Tanede protein oranı yüzde 23-25 arasında değişmekte olup, pişme durumu çok iyidir. Antraknoz, kök çürüklüğü ve solgunluk hastalıklarıyla soğuğa toleranslıdır.

Nohut tarımı yapılan tüm bölgelere önerilmektedir. Ülkemiz tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda 20 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurul oturumunda "2016 Yılı Uluslararası Bakliyat Yılı" ilan edilmiştir. Bu kapsamda bakliyat olarak adlandırılan ürünlerin yetiştiriciliğinin yanı sıra ekiliş alanlarının ve verimlerinin arttırılması, gerekse de tüketim ve ihracat payının arttırılması büyük önem arz etmektedir. Projemiz 2016 Yılı Uluslararası Bakliyat Yılına katkı sağlaması bakımından son derece önemlidir." diye bilgi verdi.

Proje kapsamında çiftçilerimize "Azkan Çeşidi" sertifikalı nohut tohumu dağıtılmıştır. Hasanbeyli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce belirlenmiş olan 30 çiftçimizin 600 dekarlık arazisine dekara 15 kg sertifikalı nohut tohumu olmak üzere toplam 9 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtımı yapıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar