20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

"Fatih ve Atatürk Truva savaşını biliyordu"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Fatih ve Atatürk Truva savaşını biliyordu"
Abone ol
Türk Ocağı Osmaniye Şubesi'nin düzenlediği Türk Ocağı Akademisi'nin bu haftaki konuk hocası OKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Gerçek oldu.
Türk Ocağı Osmaniye Şubesi'nin düzenlediği Türk Ocağı Akademisi'nin bu haftaki konuk hocası OKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Gerçek oldu.

Kent Müzesi Eğitim Salonunda düzenlenen Eğitim Programında konuşan Gerçek, "Antik Yunan ve Roma Uygarlığı" konusunu işledi.

14. yy'da İtalya'da başlayan Avrupa rönesansının ilham kaynağının antik Yunan ve Roma uygarlığı olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gerçek şunları söyledi: "Antik Yunan uygarlığı dendiğinde Arkeoloji Müzelerindeki gerçek buluntular ile İzmirli Homeros’un İlyada destanındaki hikâyeler akla gelmektedir.

Arkeoloji ilminin konusu, eski çağlarda kölelerle efendiler arasındaki sınıf mücadelesini, halkı sömüren tiranların hikâyesini anlatan efsaneler değil, bilimsel kazılarla elde edilen ve müzelerde sergilenen gerçek tarihin kaynağı bir ilimdir."

Avrupa'nın doğu kültürlerine dair önyargılarına da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gerçek, "2007 yılında gösterime giren ‘300 Spartalı’ adlı filmde Yunanların asil ve kahraman, Perslerin ise kaba ve vahşi gösterilmesi bu ön yargılarının devam ettiğinin ifadesidir. Film, İran halkı tarafından İran karşıtı propaganda olarak nitelendirilmiş ve tepki çekmiştir." dedi.

TROYALILARIN ÖCÜNÜ ALDIK

Tarih biliminin öneminin, geleceği görmek için geçmişin bilmenin gereğinin altını çizen Yrd. Doç Dr. Ayça Gerçek, klasik arkeolojinin Geometrik, Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemleri hakkında bilgi verdiğini belirterek, "Avrupalılar siyasette, politikada ve savaşta tarihi sembollere büyük önem verir. 

Buna Agamemnon zırhlısı örnek gösterilebilir. Bilindiği gibi İngilizler, 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti ile Mondros Mütarekesinin Agamemnon zırhlısında imzalanmasını tercih etmiştir.

Agamemnon, Truva savaşında tanrıça Athena´nın verdiği akılla bildiğimiz tahta atı yaparak Truva’ya giren ve savaşı kazanan kişidir.

Agamemnon, İngilizlerin Çanakkale boğazından geçirmek istediği savaş gemisinin ismidir.

Truva Savaşları Anadolu halkının işgalci Avrupalılara verdiği bir kahramanlık mücadelesidir. MÖ 1184’te meydana gelen bu büyük savaşta Truva’yı savunan Anadolu halkının komutanı Hektor yenilmiştir.

İstanbul’u fetheden Sultan 2. Mehmet Roma tarihini, Truva savaşlarını ve Anadolu halkının kahramanlığını bilen bir liderdir.

İstanbul’u fethinden sonra Sultan 2. Mehmet’in ‘Hektor’un öcünü aldım’ dediği rivayet edilir.

Türkiye Cumhuriyetini kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de 'Dumlupınar'da Troyalıların öcünü aldık' dediği iddia edilir"


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar