25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4835
EURO34.982
ALTIN2435.8

Ersoy, Suriyelilere vatandaşlık verilmesini değerlendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ersoy, Suriyelilere vatandaşlık verilmesini değerlendirdi
Abone ol
MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, “Suriyeli mültecilere vatandaşlık vermeyi düşünenler, öncelikle Türk milleti olmayı becermelidir”dedi.
MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, “Suriyeli mültecilere vatandaşlık vermeyi düşünenler, öncelikle Türk milleti olmayı becermelidir”dedi.

MHP MYK Üyesi ve Osmaniye Milletvekili Doç.Dr.Ruhi Ersoy, “Suriyeli Mültecilere vatandaşlık verilmesi” konusunda TBMM MHP Grubu adına konuştu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu/Mülteci Hakları Alt Komisyon üyesi olan Ersoy, komisyon çalışmaları kapsamında edindiği tecrübeyi meclis kürsüsünden aktararak son gelişmelerden sonra sorun yumağının büyüdüğünü belirtti.

Ersoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Temmuz 2016 günü yaptığı konuşmada bahsettiği “Suriyeli Mültecilere vatandaşlık verilmesi” konusunun, bugüne kadar “ensar-muhacir” anlayışı ile karşılanan mültecilere bakışı değiştirdiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin geleceği ile ilgili kararların siyasi malzeme yapılmadan, gündem yaratma anlayışının dışında ele alınması gerektiğini belirten Ersoy, “düne kadar hoşgörüyle, sevgiyle Suriyelilere yardımcı olmaya çalışan vatandaşlarımız, “Suriye'deki problemler bittiğinde bunlar geri dönecek” düşüncesineyken bugün "Suriyeliler vatandaş olursa biz ne yapacağız, nasıl bir durumla karşılaşacağız” sorularını sormaya başladı” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının nasıl alınacağının kanunlarda belli olduğunu söyleyen Ersoy, öncelikli olarak mülteci/göçmen/sığınmacı/misafir vb kavramlara kimlerin girdiğinin belirlenmesi ve uygun görülenlere verilecek vatandaşlık konusunun tartışılması için TBMM çatısı altında akademisyenlerin görüşlerinin de alınacağı bir komisyonda ele alınması gerektiğini belirtti.

Ersoy, isim vermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bugün bir Türk, Alman vatandaşı oluyor da, Amerikan vatandaşı oluyor da, benzer durumlar bizim ülkemizde yaşayanlar için neden mümkün olmasın?” sözlerini eleştirdi. Ersoy, göçmen statüsü ile davet karşılığı Almanya’ya gitmiş gurbetçiler ile savaştan kaçan, canını kurtarmak için başka ülkeye sığınan insanları aynı kefeye koyamazsınız” dedi. Ersoy, coğrafyayı vatanlaştırmak için Anadolu’ya gelen Yesevi Ocağının Alperenleri ile Suriyeli mültecilerin de karşılaştırılmasının anakronik bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Anadolu coğrafyasındaki hoşgörüyü hoşgörüsüzlüğe dönüştürebilecek siyasal hataların yapılmamasını söyleyen Ersoy, Hatay'ı devlet aklıyla 1939'da Türkiye'ye ilhak etti ama bugün Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis hattına baktığımızda yaşayan Suriyeli sayısı bölge nüfusunun yüzde 25'i. Bölgede yüzde 25 bir demografik tehdit mi, yoksa misafir mi var, Hatay’ın geleceğinde bizi ne bekliyor? diye sordu.

Milletin adını telaffuz edemez hâle gelen Hükûmet, samimiyetle aidiyet değiştirmek isteyenlere nasıl bir yol haritası çizdiğini, hangi aidiyetler üzerinden vatandaşlık hukukunu tanımlayacağını da soran Ersoy, Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesini düşünenlerin öncelikle Türk Milleti olmayı başarabilmeleri gerekmektedir diyerek sözlerini sonlandırdı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar