24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5221
EURO34.7878
ALTIN2428.5

Engelliler yararına yeni haklar verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Engelliler yararına yeni haklar verildi
Abone ol
Osmaniye 6 Nokta Körler Derneği Başkanı Nejdet Yılmazer, engellilere yeni haklar verildiğini söyledi.

Osmaniye 6 Nokta Körler Derneği Başkanı Nejdet Yılmazer, engellilere yeni haklar verildiğini söyledi.

Osmaniye 6 Nokta Körler Derneği Başkanı Yılmazer engellilere verilen yeni haklarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada;
 “2 Ağustos 2013 tarihinde 28726 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Torba Yasa ile 2022 sayılı yasa  ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda engelliler lehine değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişiklikler sırasıyla şunlardır:

2022 sayılı 65 YAŞINI DOLDURMUŞ MUHTAÇ, GÜÇSÜZ VE KİMSESİZ TÜRK VATANDAŞLARINA AYLIK BAĞLANMASI HAKKINDA KANUN’un 1. Maddesinde yapılan değişiklikler şöyle sıralanabilir.

Kanunun 1. Maddesinde yer alan bakmakla yükümlü kimsesi olmama koşulu kaldırılmıştır.

Ancak bakım hizmetlerinde olduğu gibi muhtaçlık aylığı bağlanması için aile gelirlerinin birey başına düşen bölümünün 16 yaşından büyükler için öngörülen net asgari ücretin üçte birinin altında olması koşulu getirilmiştir. Bu durumda bugünkü asgari ücret dikkate alındığında muhtaçlık aylığı almak için birey başına düşen aile gelirinin 268 TL’nin altında olması gerekmektedir.

Nafaka almama veya alması mümkün olmama koşulu aynen devam ettiğinden nafaka ödeyebilecek üst soy, alt soy ve kardeşler varsa ve bu miktar yukarıda belirtilen rakamın üstünde ise yine muhtaçlık aylığı bağlanamayacaktır.

Artık Ocak 2013 tarihinden itibaren muhtaçlık aylığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları karar vermekte olduğundan bu durum yasaya konulmuştur.
 
Kısa vadeli sigortalılık  (İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası, Hastalık Sigortası ve Analık Sigortası)  durumu, muhtaçlık aylığına engel olmaktan çıkarılmıştır. Bu durum karşısında şubelerimizin aldığı projeler dolayısı ile sigortalı olanların muhtaçlık aylığı almasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Ağır derecedeki engelliler yaşlıların aldığı aylığın üç mislini, hafif derecedeki engelliler iki mislini almaya devam edeceklerdir.
2022 sayılı yasaya göre aylık alan kişiler sağlık sigortasından primsiz olarak yararlanacaklardır.

2- 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1. Maddesinde yapılan değişiklikle ağır derecedeki engelliler bir refakatçi ile birlikte, diğer engellilerin kendileri deniz ve devlet demir yolları ile belediyelere bağlı veya belediyelerin denetledikleri toplu taşım araçlarından ücretsiz olarak yararlanacaklardır. Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliğine göre “özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişiler” ağır engelli olarak kabul edilmektedir.
 
Uygulama, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra başlayacaktır. Bu hükme uymayan kuruluşlara en büyük mülki amir tarafından 50 bilet parası tutarında idari para cezası kesilecektir.

Yasa değişikliğine göre engelliler özel halk otobüslerinden de ücretsiz yararlanacaklardır. 
Elektrik ve su indiriminden engelliler yararlandırılmamaktadırlar.”dedi.


 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar