26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5385
EURO34.9785
ALTIN2439.3

Elektrikli bisiklet sürücülerinden belge istenecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrikli bisiklet sürücülerinden belge istenecek
Abone ol
Elektrikli bisiklet sürücülerinin karayolları trafik yönetmenliğine uygun olarak seyretmelerini amaçlayan uygulama hayata geçiriliyor.
Elektrikli bisiklet sürücülerinin karayolları trafik yönetmenliğine uygun olarak seyretmelerini amaçlayan  uygulama hayata geçiriliyor.

Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, elektrikli bisiklet sürücüleri uyarıldı.

Yapılan açıklamada;
“2918 sayılı Kanunun 20'inci maddesinde de; araç sahiplerinin tescili zorunlu araçları satın alma tarihinden itibaren (3) ay içinde, trafik tescil kuruluşlarına yönetmelikte belirtilen belgelerle birlikte başvurmak zorunda olduğu hüküm altına alınmıştır. Kanunun amir hükmü gereğince bu şekildeki taşıtlara idari yaptırım uygulanmakta ve tescili yapılana kadar, trafikten men edilmektedir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "Tanımlar" kenar başlıklı 3/d- 1 maddesinde elektrikli motorlu bisikletlerin tanımı yapılarak sınıfları belirlenmiştir. Düzenlemeye göre; 'L sınıfı elektrikli motorlu bisiklet (moped) ya da elektrikli motosiklet/er güçlerine ve hareket kaynaklarına göre (elektrik motorlu-içten yanmalı motorlu) ayrıma tabi tutularak sınıflandırılmış" hükmü bulunmaktadır.

Yine Yönetmeliğin 3/d- 10 maddesinde "Bisiklet" tanımı; "Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır" şeklinde yapıldıktan sonra maddede devamla, "Azami sürekli anma gücü 0,25 kW (kilovatı) geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıkları sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra, gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletlerin de bu sınıfa girdiği" şeklinde tanımlanma yapılmıştır.

Buna göre anma gücü/güç çıkışı 0.25 kW' den fazla olan ve yine 25 km/saatten daha fazla hıza ulaşabilen iki veya üç tekerlekli, elektrik motorlu ya da içten yanmalı motorlu taşıtların tescili zorunludur.

Trafik kontrollerinde durdurulan iki tekerlekli taşıtın, tescili zorunlu "L" sınıfı veya tescil zorunluluğu bulunmayan elektrikli bisiklet olup olmadığı, aşağıdaki teknik bilgiler dikkate alınarak anlaşılacaktır.

1. Pedalı olmayan,

2. Elektrik motorunun üzerindeki  etikette veya faturasında  motor gücü 0,25 kW' den yüksek olan,

3. Elektrik motorunun bataryası çıkarıldığında veya gücü kesildiğinde pedal çevirme ile hareket etmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar, elektrikli motorlu bisiklet (Moped) ya da elektrikli motosikletler  tescile tabi taşıtlar kapsamındadır.

Tescile tabi olmasına rağmen, tescil belgesiz (ruhsatsız) olarak trafiğe çıkan bu kapsamdaki elektrikli motorlu bisiklet ve elektrikli motosiklet sahip ve/veya sürücülerinin, uyması gereken hususlar:

a) Tescil belgesi ve plakası almadan karayolunda kullanılmaktan Kanunun 25'inci maddesinden 199,00 TL, ayrıca, aracın tescil süresinin de geçirilmesi halinde aynı Kanunun 20/1-al maddesinden 199,00 TL. İdari Para Cezası verilerek, taşıt tescil edilinceye kadar "Trafikten Men" edilecektir.

b)Uygunluk Belgesi-Fatura veya Sahiplik Belgesi bulunmayan, yasal yoldan Ülkeye girişi yapılmayan ya da merdiven altı tabir edilen yöntemlerle montaj edilen bu kapsamdaki taşıtların tescili yapılamayacağından doğrudan trafikten men edilecektir.

c) Servis freni, lastikleri ve ışık donanımı başta olmak üzere, teknik şartlara uygun olup olmadığı,

ç)  Koruma başlığı ve gözlüğü kullanılıp kullanmadığı,(Kask)
d)Tescil plakalarının mevzuatta belirtilen standartlarda ve araç üzerinde uygun durumda bulunup bulunmadığı,

e) Sürücü ve araç tescil belgeleri, fenni/teknik muayene ve zorunlu olanlarda geçerli sigorta olup olmadığı,

f) Yine bu tip taşıtlara monte edilen harici müzik ve benzeri ses sistemleri de, Kanunun 30/1 -a maddesi kapsamında değerlendirilecek ve söktürülecektir.

0.25 KW’ den fazla olan ve yine 25 KW/Saat ten daha fazla hıza ulaşabilen Elektrikli motorlu taşıt sahiplerinin yapması gereken yasal işlemler;

1-Elektrikli Bisikletin Faturası  (Bayiden temin edilir. 5 veya 10 yıl bayi saklamak zorunda)

2- Elektrikli Bisikletin Uygunluk Belgesi (Bayiden temin edilir.)

3- Elektrikli Bisikletin ÖTV makbuzu (Bayiden temin edilir.)

4- Elektrikli Bisikletin Sigortası (Sigorta bayilerinden)

5- Bayinin yetki belgesi (Bayiden temin edilir)

6- Alıcının Kimlik fotokopisi

İle alıcının adresinin bulunduğu Trafik Tescil kuruluşuna müracaatta bulunarak tescil ettirebilir.

a)  Elektrikli Bisiklet kullanıcılarının A1 (M ve A1) veya A2 ( M,A1,A2 VE B1) sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Sürücü belgesi almadan araç kullananlara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 36/3-a maddesine istinaden 1.698.00 TL idari para cezası düzenlenir.

Yetersiz sürücü belgesi ile aracın kullanılması halinde de 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 39/2 maddesine istinaden 700 TL idari para cezası düzenlenir.” Bilgilendirmesini yapıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar