23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5566
EURO34.8607
ALTIN2417.7

Elektrik; Ampülü, Faturası; Cebi yakıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Elektrik; Ampülü, Faturası; Cebi yakıyor!
Abone ol
Bölgemizde Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından, Enerji-Sa’nın faturalandırdığı tüketim rakamları abonelerin tepkilerine neden oluyor.

Bölgemizde Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından, Enerji-Sa’nın faturalandırdığı tüketim rakamları abonelerin tepkilerine neden oluyor.

Bir aylık süre içerisinde elektrik tüketim ücretine iki kez zam yapılmasına tepki gösteren aboneler, Enerji tüketim bedelleri üzerindeki farklı kalemlerin eklenmesinin “haksız” olduğu yönünde ikinci kez tepki gösterdikleri bildirildi.

Elektrik tüketim faturasını getiren bir abonenin, ayrıntılarının ise gizli zam olduğu yönündeki  iddialara yanıt bekliyor.
 
Toroslar Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde yer alan iller kapsamındaki elektrik dağıtım şebekesi inşa, bakım ve işletme faaliyetlerini sürdüren; Adana, Osmaniye, Gaziantep, Mersin, Kilis ve Hatay illerini kapsayan, Yüzde 50’si Türk, yüzde 50’sinin de Alman firmasının ortaklığında özelleştirilerek  Toroslar Elektrik A.Ş. (Enerji-Sa) adı ile hizmet vermekte olan firmanın  elektrik tüketim bedelleri faturalarına tepkiler her geçen gün artıyor. Aylık gelmesi gereken faturaların, bazı anlarda iki ayda bir geldiğini belirten vatandaşlar, gizli zam olayına da tepkilerini dile getiriyorlar.

Eylül 2018 ayına ait faturalardan birini getiren abone, kullandığı enerjinin üzerinden iki kat dolayında vergi alınmasına tepki gösterdi.

Faturada, abonenin normal olarak tükettiği enerji miktarı (Aktif enerji) bedeli üzerinden; “kayıp-kaçak, iletim,dağıtım bedeli v.b.” eklemelerle, ayrıca KDV’de eklenince  normal tüketimin yüzde 45 oranında yansıdığı ortaya çıktığı belirtildi.

TAKETİLEN ENERJİNİN İKİ KATINA TEKABÜL EDİYOR

Bu ay gelen elektrik faturalarını inceleyen bir abone, EPDK'nın 'yüksek zamma el atmasını' istedi. 

Aktif Enerji Bedeli 50,02 lira olan faturada, TOROSLAR EDAŞ'ın dağıtım bedeli 23,82 lirayı bulurken, KDV'ler, TRT payları gibi onlarca kalem birleşerek adeta vatandaşın cebini yaktı. 52,02 liralık enerji tüketimi 91,85 liraya ulaşırken, faturayı gören tüketiciler,'soygun var' diyerek, tepkilerini dile getirdi. 

Aktif Enerji Bedeli'nin neredeyse yarısı kadar dağıtım bedelini faturalara yansıtan TOROSLAR EDAŞ; bir başka faturada ise Aktif Enerji Bedeli 480,30 lira iken, dağıtım bedelini de 216,83 lira gibi yüksek bir rakamla fatura etti.
Fatura tutarı 870,90 liraya kadar yükseldi. Dağıtım bedelinin neden yüzde 45'lere dayandığıyla ilgili olarak Osmaniye İl Ticaret Müdürlüğü ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) göreve davet edildi. 

ABONELER TEPKİLİ!
 
Elektrik faturalarında Eylül ayı zammını eklenmiş haliyle gören aboneler, toplam tutarı ve dağıtım bedelini görünce şok yaşarken, "Bu bir soygundur. Dağıtım bedeli kullandığımız elektriğin yarısı kadar olur mu? Elektrik kullanırken enerji tüketim ücreti  alınırken, ‘dağıtım bedeli’nin ne anlama geldiğini birilerinin açıklaması gerekiyor.

Aboneler TRT payı ödüyorsa eğer; ‘TRT ekranlarında reklam görmek istemiyoruz!’ faturalara yansıyan bazı kalemlerin; ‘yapmakta zorunlu hizmetleri bile yüklemesi  olayını yaşamaktayız. Bu faturalı soygunda ‘mantıklı’ işlem kalemlerinin belirtilmesini bekliyoruz!”denildi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar