25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5353
EURO34.9792
ALTIN2432.2

“Dünya Talasemi Günü” kutlanacak!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Dünya Talasemi Günü” kutlanacak!
Abone ol
8 Mayıs tarihinin “Dünya Talasemi günü” olması nedeniyle, Osmaniye Sağlık Müdürlüğü, farkındalık oluşturmak amacı ile etkinlikler düzenleyecek.8 Mayıs tarihinin “Dünya Talasemi günü” olması nedeniyle, Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü, farkındalık oluşturmak amacı ile etkinlikler düzenleyecek.

8 Mayıs tarihinin “Dünya Talasemi günü” olması nedeniyle, Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü, farkındalık oluşturmak amacı ile etkinlikler düzenleyecek.

Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, “Dünya Talasemi günü” nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada; 
“Kan, vücudun hayati bir sıvıdır. Kandaki alyuvarlar içerdikleri hemoglobin ile dokulara oksijen taşırlar. Hemoglobin yapısında bulunan globinin sentez bozuklukları ‘’Hemoglobinopati’’ olarak adlandırılan hastalıklara yol açar. Talasemiler de bu hastalıklar arasında yer alır. Beta Talasemi ’de (Akdeniz Anemisi) hemoglobinin yapımında yetersizlik ve bozukluk nedeniyle kanın doku ve organlara götürdüğü oksijende azalma olmaktadır.

Toplumdaki Talasemi taşıyıcıları, normal görünümde olduklarından, özel Talasemi testleri yapılmadıkça taşıyıcı olup olmadıkları anlaşılamaz. Bu sebeple riskli bölgelerde yaşayan gençlerin mutlaka evlilik öncesi Talasemi testi yaptırmaları gerekir.
Ülkemizde 30.12.1993 tarihinde 3690 sayılı Kalıtsal Kan Hastalıkları ile Mücadele Kanununun çıkarılması ile hemoglobinopati ile mücadele yasal dayanak temelinde temelinde hız kazanmıştır. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından riskin yüksek olduğu 41 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı yürütülmektedir.
 
Program kapsamında ilimizde Evlenmek için Belediye Evlendirme Dairelerine başvuran tüm çiftler sağlık raporu için Aile Hekimliklerine yönlendirilmektedir. Aile Hekimliklerine başvuran çiftlerden Talasemi testi için kan alınarak tetkik yapılması sağlanmaktadır. İlimizdeki Halk Sağlığı Laboratuvarlarında verilen numuneler incelenerek sonuçları yine başvuru yapılan Aile Hekimliklerine bildirilmektdir.Başvuru yapan çiftler yine ilk başvurdukları Aile Hekimliklerinden sonuçlarına almaktadırlar.
Test yaptırmayan çiftlerin resmi nikahı yapılmamaktadır. 

Evlilik öncesi tüm  başvuranlara sonuca göre özellikle şüpheli, hasta ve taşıyıcılık durumlarında Aile Hekimi tarafından hastalık ile ilğili danışmanlık eğitimi verilmektedir.bazı durumlarda başvuranlar 3.basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilmektedir.

Test sonucunda çıkan taşıyıcılık evlenmeye engel bir durum değildir. Amaç özellikle taşıyıcılığı tespit ederek çiftlerin gerekli önlemleri almalarının sağlanmasıdır. 

Talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı bulaşıcı değildir. Temasla ya da başka bir şekilde bulaşmaz. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi’nin çeşitli tipleri anne ya da babadan genler yoluyla çocuğa aktarılır.
 
Taşıyıcı çiftler, prenatal (gebelik öncesi) tanı yöntemleri kullanılarak sağlıklı bir bebek sahibi olabilirler. 
  
“8 Mayıs Dünya Talasemi Günü” kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi çalışanları tarafından Talasemi’ye dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Valilik Kompleksinde stand açılacaktır.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar