29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6

Dr. Boz’dan, “Sağlıklı Beslenme” uyarıları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
 Dr. Boz’dan, “Sağlıklı Beslenme” uyarıları
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Alpir Latif Boz, “Halk Sağlığı Haftası” nedeniyle, sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Alpir  Latif Boz, “Halk Sağlığı Haftası” nedeniyle, sağlıklı beslenme uyarısında bulundu.


Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Boz, “Sağlıklı beslenelim, hareket edelim, huzurlu yaşayalım” sloganı ile  bir açıklama yaptı.


Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Alper Latif Boz yaptığı açıklamada;
“Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, halk sağlığı açısından en önemli amacımız, vatandaşların sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır. Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak olarak tanımladığımız sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi istiyor ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür.


Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 2001 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası’nın bu yıl ki temasını “Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım” olarak belirlemiştir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80′i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak gereklidir. Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6′sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25′inin, diyabetin yüzde 27′sinin ve kalp hastalığının yüzde 30′unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir.


Türkiye genelinde kadınların yüzde 87′sinin, erkeklerin ise yüzde 77′sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı tespit edilmiştir. Depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılmasını öneriyoruz. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir. 5-17 yaş grubu ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Ancak şunu unutmamak gerekir, fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için aktivitenin planlı, tekrarlı ve düzenli olarak yapılması gerekir.


Halk Sağlığı Haftası vesilesi ile bütün vatandaşlarımıza hastalanmadan sağlıklarını koruyabildiğimiz, hareketli, sağlıklı, huzurlu bir yaşam dilerim.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar