25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4809
EURO34.9873
ALTIN2436.1

“Dil Dünyamızda Hoca Ahmet Yesevi ve Erenler”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Dil Dünyamızda Hoca Ahmet Yesevi ve Erenler”
Abone ol
OSMANİYE Arpacı Ali Güzel Ahlakı ve Milli Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği (AGAMDER) ile Türk Ocakları Osmaniye Şubesi'nin kahvaltılı sohbet toplantısına bu hafta “Dil Dünyamızda Hoca Ahmet Yesevi ve Erenler” konuşuldu.
OSMANİYE Arpacı Ali Güzel Ahlakı ve Milli Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği (AGAMDER) ile Türk Ocakları Osmaniye Şubesi'nin kahvaltılı sohbet toplantısına bu hafta “Dil Dünyamızda Hoca Ahmet Yesevi ve Erenler” konuşuldu.

Programa konuşmacı olarak Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanç katıldı.


           Prof. Dr. Mustafa Tanç

Bilge zatların ve bilgelik anlayışının Türk toplumunda her zaman önde tutulan bir yerinin olduğunu belirten Mustafa Tanç, “Bu nedenle aramızda, toplum olarak bilge zatların adları öne çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi de Dede Korkut’tu. Bizim toplumumuzda aklı eren, aklı yeten dünyayı hayatı algılayıp, toplumu doğru şeyler öğreten kişilere her zaman hürmet ve saygı olmuştur. Bugünde yine toplum olarak aynı özelliği aslında taşıyoruz. Bilge zatlar, toplum içerisinde toplumun yaşadığı sıkıntıları Dünyalık uğraşları, hayat karşısında karşılaştıkları güçlükleri çözmede her zaman topluma öncülük etmiştir.

Toplumun adeta birleştirici dokusu, unsuru ve sütunu olmuşlardır. Dolayısıyla bunlara halk içerisinde büyük hürmet ve saygı her zamanda ön planda olunmuştur. İşte böyle bir toplum anlayışı içerisinde ilerleyen zamanda İslam dininin yeryüzüne inişi ve Hz. Peygamberin İslamiyet’i yaymaya başlayışıyla, yani Mevla’nın rızasına uygun, onun töresine onun ahlakına uygun inanç biçimini insanlar arasında kademe kademe yaymaya başlamasıyla bir hayat anlayışı yeryüzünde başlamış.  İnsanlar manen bu karanlık evreden yavaş yavaş Hz. Peygamberin bu aydınlatıcı, nuru, bilgeliği ve arif kişiliği sayesinde kurtulmaya başlamışlar ve yeni bir insan tipi, yeni bir insan modeli ve yeni bir insan anlayışı ortaya çıkmış. ” dedi.

Tanç, “Tasavvufta gerçekten bize Hz. Peygamberden kalma bu anlayışın, kendi milletimiz insanımız arasında yaşamasını içeren onu gaye edinen bir yöntem. Nedir bu tasavvuf yöntemi, sevgiye muhabbete aşka dayalı bir yöntemdir. Bütün sevgilerin kaynağı özü de Mevla’nın muhabbetidir.” Diye konuştu. Konuşmanın ardından Prof. Dr. Mustafa Tanç, katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Yoğun katılımın olduğu sohbet toplantısı toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin arından sona erdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar