29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO35.1187
ALTIN2326.3

"Dil, bir milletin kimliği ve bayrağıdır"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Dil, bir milletin kimliği ve bayrağıdır"
Abone ol
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirtaş, "Bir millete ait bütün bir kültürel yapı özelliklerini gösterme ve bir milletin bütün zamanlar boyunca yaşadığı halleri ifade etme bakımından bir dil, bir milletin kimliği ve bayrağıdır." dedi. 

OsmaniyeKorkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirtaş, "Bir millete ait bütün bir kültürel yapı özelliklerini gösterme ve bir milletin bütün zamanlar boyunca yaşadığı halleri ifade etme bakımından bir dil, bir milletin kimliği ve bayrağıdır." dedi. 

OKÜ Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen "Türkçemiz Bayrağımızdır" başlıklı program 15 Temmuz Şehitler Amfisi'nde gerçekleştirildi. Öğrenci Konseyi Başkanı Coşkun Akgöllü'nün mesajının okunmasıyla başlayan programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüp Tel, öğretim üyesi, bölüm başkanı, müdür, idari personel ile öğrenciler katıldı.  

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirtaş, Türkçenin neden bayrağımız olduğunu ifade eden bir sunum gerçekleştirdi.  



Demirtaş, "Bir millete ait bütün bir kültürel yapı özelliklerini gösterme ve bir milletin bütün zamanlar boyunca yaşadığı halleri ifade etme bakımından bir dil, bir milletin kimliği ve bayrağıdır. Türk milletinin kimliği ve bayrağı da Türk dilidir, Türkçedir. Türkçe; Türk milletini temsil eden, Türk milletini bir arada tutan, Türk milletinin geçmişi ile geleceğini birleştiren, Türk milletinin var oluş mücadelesinin göstergesi olan, Türk milletinin öz benliğinin ebediyete kadar var olmasını sağlayacak olan unsurdur. Bu yüzden Türkçemiz bayrağımızdır." dedi. 

Toplumun Türkçenin gücünden haberdar olmadığını ifade eden Doç. Dr. Ahmet Demirtaş, "Yabancı sözlerin kullanılması, iş yeri adlarında yabancılaşma gibi olumsuzluklar asla Türkçenin yapısından veya yetersizliğinden kaynaklanmamaktadır. Türkçeye karşı kayıtsızlıktan Türkçenin kullanılışındaki özensizlikten, başta ana dilimiz Türkçe olmak üzere kültürel değerlerimize olan ilgisizliğimizden kaynaklanan birçok sorun bulunuyor.  Türkçe için yok olma tehlikesi söz konusu değil ama Türkçede kirlenme, yozlaşma ve yabancılaşma yaşıyoruz." diye konuştu.  

Yabancı dil öğrenimine evet ama yabancı dille öğrenime hayır diyen Demirtaş şöyle devam etti: "Türkçe bilinci yaygınlaştırılmalı, hepimiz Türkçeye sahip çıkma bilinci ile hareket etmeliyiz. Dilimizi kirletenler yabancı değil, dilimizi yine bizim insanımız yozlaştırıyor, bozuyor. Türkçe bilincini toplumun bütün katmanlarına yaymalıyız. Dilimizin kirlenmesine duyarsız kalmamalıyız. İş yeri adlarına ölçüt getirilmeli, ölçüt ise iş yerlerinde Türkçe veya Türkçeleşmiş adlar kullanılmasıdır. Eğitim sistemimiz Türkçeyi sevdirecek, benimsetecek nitelikte düzenlenmeli, yabancı dille öğretime son verilmelidir."
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar