16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5075
EURO34.5848
ALTIN2497.5

Değirmenocağı’nda mera açılış töreni

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Değirmenocağı’nda mera açılış töreni
Abone ol
Osmaniye’nin Değirmenocağı Köyünde 840 dekarlık mera alanının açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Osmaniye’nin Değirmenocağı Köyünde 840 dekarlık mera alanının açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan “Mera Islahı ve Amenajman Projesi" kapsamında Değirmenocağı Köyünde mera açılış töreni düzenlendi.

Törene Vali Kerem Al, Osmaniye Milletvekilleri Dr. Suat Önal ve Mücahit Durmuşoğlu, Garnizon Komutanı Topçu Albay Ahmet Serdar Gül, Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Kadirli Kaymakamı Tamer Orhan, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve köy sakinleri katıldı.



Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını Değirmenocağı Köyü Muhtarı Abdullah Akın yaptı. Açılışı yapılan 840 dekarlık meranın, daha önce sınırları tam belli olmayan ve nispeten düşük verimli olduğunu ifade eden Akın, yapılan mera ıslah projesi sayesinde bugün verimli bir meraya kavuştuklarını söyledi. Akın, emeği olan herkese teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Osmaniye Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin Keskiner ise yaptığı konuşmada, hayvancılıkta en fazla girdi maliyetini yemin oluşturduğunu dolayısıyla köylünün ürünü daha ucuza mal etmesi için meraların kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Keskiner, konuşmasının sonunda meraların daha işler hale getirilmesi için yapılan projelerde emeği ve katkısı olan herkese, çiftçiler adına teşekkür etti.

Törenin devamında konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu ise üretimin mutlaka rekabet edebilir olmasının önemine dikkat çekerek, "Rekabet edebilir üretim ancak ucuz üretimle mümkündür. Ucuz üretimin yolu da girdiyi ucuza mal etmektir. Hayvancılıkta üretim girdisinin % 70'i yemdir. Dolayısıyla ucuz hayvansal üretim yapabilmemiz için mutlaka yemi ucuza mal etmemiz gerekiyor" dedi. Bu noktada mera ıslahının önemine dikkat çeken Hatipoğlu, "Islahı yapılan 840 dekarlık bu meranın, ıslah öncesinde hayvan otlatma kapasitesi 5-6 aylık dönemde sadece 45 hayvandı. 2016 yılında yapılan bu ıslah projesi ile hayvan otlatma kapasitesi 230 hayvana çıkarıldı" dedi.



İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise Hayvancılığın gelişmesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından, ülke çapında uygulanan proje ve desteklemeler kapsamında Osmaniye'ye
2016 yılı içinde 11 Bin 63 çiftçiye, 14 farklı kalemde toplam 13 Milyon 198 Bin TL hayvancılık desteği verildiğini belirterek, "Osmaniye’de 177 yerleşim yerinin tamamında meralar ile ilgili tespit çalışmaları tamamlandı ve 44 yerleşim yerinde 40.559 dekar mera varlığının ortaya çıkarıldı. İlimizde 4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında Kesikkeli, Azaplı, Kümbet ve Gökçedam köylerindeki 1728 Dekar alanda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa Mera Islah ve Amenajman Projeleri uygulanmıştır. Bu projelere 202.120,00 TL ödenek harcanmıştır. İlimizde halen Kadirli ilçesi Vayvaylı ve Çınar köylerinde toplam 1426 Dekar alanda, Sumbas ilçesi Kızılömerli Köyü ve Döğenli Mahallesinde toplam 1019 Dekar alanda, Osmaniye merkez Değirmenocağı Köyünde 840 dekar olmak üzere toplam 3285 dekar alanda mera ıslahı ve amenajman projeleri uygulanmaktadır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye Mera Islah Sorumlusu Kaan Yeşil ise meraların hayvancılık sektörü açısından öneminin yanı sıra sürdürebilir bir üretim ve doğal çevrenin korunması bakımından çayır ve mera alanları ile yem bitkileri ekim alanlarının, toprağı yerinde tutarak rüzgar ve su erozyonunu önleyen en önemli unsurlar olduğunu belirtti. Meraların ve yem bitkileri üretiminin artırılması için yapılan çalışmalarda çiftçilerin desteğinin çok önemli olduğunun altını çizen Yeşil, meranın hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine son verdi.

Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu son yıllarda her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, "Ülkemizin kalkınması için tarım ve hayvancılığa önem veriyoruz. Akaryakıt desteğinden, gübre desteğine kadar üreticimize birçok alanda destek veriyoruz. Sürdürülebilir bir kalkınma için hayvancılığa ayrı bir önem veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Meramızın köy sakinlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Daha sonra konuşan Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal ise tarımda üretimi artırarak üreticiyi memnun etmek adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Özellikle çiftçimizin başlıca derdi olan maliyeti azaltmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" diye konuştu. Önal, açılışı yapılan meranın Değirmenocağı köyüne bereket ve bol kazançlar getirmesini dileyerek sözlerine son verdi.

Programın devamında yer alan Türk Halk Müziği dinletisinin ardından meranın açılışı yapıldı. Açılış sonrasında Köy sakinleri ile sohbet eden Vali Kerem Al, meranın hayırlı olmasını temenni ederek, mera ıslah çalışmalarında emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti. Vali Kerem Al, programın sonunda traktörle ot kesimi yaptı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar