29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9

Davulcalar, Davullu Zurnalı Eylem Yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Davulcalar, Davullu Zurnalı Eylem Yaptı
Abone ol
Osmaniye'de ki çeşitli okullarda folklor ve halk oyunları çalışmalarında müzisyenlik yapan davul ve zurnacılar, çalışma saatlerinin düşürülmesi nedeniyle eylem yaptı.

Osmaniye'de ki çeşitli okullarda folklor ve halk oyunları çalışmalarında müzisyenlik yapan davul ve zurnacılar, çalışma saatlerinin düşürülmesi nedeniyle eylem yaptı.

Halk Eğitim Merkezine bağlı olarak aylık 40 saat üzerinden yaklaşık 1400 Lira alırken, çalışma saatlerinin 30 saate düşürülmesinin ardından kazançları da düşen davulcu ve zurnacılar, bu durum karşısında iş bırakıp, Kazım Karabekir Mahallesindeki ikametlerinde davul ve zurna çalarak, olayı protesto ettiler.

Kupa ve madalyaları bulunan 8 davul ve zurnacı, geçinmekte zaten zor durumda olduklarını belirterek, maaşlarının yaklaşık 500 Lira gibi bir farkla aşağı çekilmesine bir anlam veremediklerini belirterek, bu durumun biran önce düzeltilmesi için yetkililerden yardım istediler.

Osmaniye Davulcular Dernek Başkanı Adem Timi, Türkiye'de abdallar olmadan folklor ve halk oyunlarının düşünülemez olduğunu belirterek, "Osmaniye'de yıllardır yaşayan abdallar, davulcular ve zurnacılar camiası olarak bu mesleği sürdürmekteyiz. Dededen babadan gelen bir meslek ve 20 Yıldır bizlerde Halk Eğitim Merkezinde çalışmaktayız. Geçen yıla kadar da bu kurumda düzenli olarak çalışmaktaydık.



Müdür değişikliğinden sonra zorluklar başladı, davul ve zurna sayısı azaltıldı, çalışma saatleri 40 saatten 30'a düşürüldü. Buna bağlı olarak ta arkadaşlarımızın almış olduğu maaşlar düştü. Bir okulda çalışma olduğu zaman arkadaşlarımız kendi araçlarıyla gitmekteler ve buna harcadıkları yakıt parasını da düşersek ellerine 500-600 lira bir para kalmakta." dedi.

10 AİLE İŞSİZ KALDI

Başkan Timi şuanda 10 ailenin işsiz kaldığını belirterek, "Geçmiş yıllarda 7-8 - 10 davul çalmaktaydı. 15-20 aile ekmek yiyordu. Ama şunda ise bu sayı çok aşağılara çekildi. Osmaniye'nin girmiş olduğu halk oyunları yarışmalarda müzisyen arkadaşlarımız çaldıkları davul ve zurnalardan dolayı kendileri de ödül almışlardır. Bizler yetkililerden bu mesleğin, abdallık, davulculuk kültürünün bitmemesi, gelecekteki nesillere taşınmasını istiyoruz. Aynı zamanda mehteranda davul çalmaktayız, ramazan ayında da davul çalmaktayız. Çünkü bizim kültürümüzde, Osmanlıdan bu yana davul ve zurna olmazsa olmaz müzik aletlerinden biridir. Halk oyunları çalışmaları bittiği zaman bizim bu kurslarda kazanç sağlayan arkadaşlarımız işsiz kalacaklardır. Bu şekilde de davul zurna kültürü zamanla bitmiş olacak, davulculuk ve zurnacılık kültürü yok edilmemeli." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar