24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5182
EURO34.8259
ALTIN2428.0

Dane Mısır Tarla Günü Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dane Mısır Tarla Günü Düzenlendi
Abone ol
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Mdürülüğü tarafından, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı'nından (ÇATAK) 3'üncü kategoriyi uygulayan Sakizgedigi köyünde ki 70 dekarlık birinci urun dane mısır alanında tarla günü düzenlendi.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Mdürülüğü tarafından, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı'nından (ÇATAK)  3'üncü kategoriyi uygulayan Sakizgedigi köyünde ki 70 dekarlık birinci urun dane mısır alanında tarla günü düzenlendi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı programda misafirlere, haşlanmış mısır, ayran ve meyve suyu ikram edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ibrahim Sağlam, 2014 yılına kadar 43 ilde uygulanmakta olan ÇATAK Programına Bakanlar Kurulu Kararı ile 2015 yılı itibari ile Osmaniye'nin de dahil edildiğini belirterek, bu programı tercih eden üreticilere 3 kategoride destekleme uygulaması yapılacağını söyledi.



ÇATAK'ın asıl amacının, kullanılan suyun toprağın, çevrenin korunması ve tarım yapılırken sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğunu belirten Sağlam, "Çiftçinin tarlasını gelece tarım yapılabilir, yaşanabilir bir şekilde bırakmak için bakanlığında desteklediği çok güzel bir proje. Üç kategoriden oluşmaktadır.

Birinci kategori, anıza ekim; yani anızı parçalamadan yakmadan direk anıza ekim yaptığımızda dekar başına toplam her yıl bir defa verilmek kaydıyla üç yıl 30+30+30 Lira destekleme veriyoruz.

İkinci kategoriye baktığımızda ise kireçlemenin önlenmesi ile ilgili, setleme, taş toplama gibi bu kategoriden faydalanan çiftçimize ise dekar başına 60 lira destek veriyoruz.



Üçüncü kategoriye aktığımızda da iyi tarım, organik tarım, damla sulama tekniklerini yaptığımızda ise yine dekara 135 Lira destek veriyoruz.

Bizim 2015 yılı içerisinde ilk defa verilmesi hesabiyle 3500 dekar bir alan tahsis edildi ilimize. Bunun şuanda kadar yaklaşık 2 Bin 900 dekarının sözleşmesi yapıldı.

İlçeler bazında sorunlu arazilerin bulunduğu ilçelerimizde biraz daha fazla verilmek kaydıyla ilçelerimize tahsis ettik.

İnşallah seneye bu ayrılan 3 Bin 500 dekar daha da fazla bir kota alarak bu desteklemeyi ilimizde sürdüreceğiz.

Bunu ben şöyle önemsiyorum, bir santimetre kare toprağın özellikle damla sulamada bizim normal salma sulama ile yaptığımız özellikle engebeli arazilerde o toprak kıpkırmızı akıp gitmekte, taşınmakta. Belki sizin tarlanızdan başka bir tarlaya veya dere yataklarına taşınıyor.

Bir santimetrekare toprağın oluşması için 300 ile 1000 yıl gerekmekte.

Bizde arazi çokta farkındayız bunu ama kıymetini bilmiyoruz.

Bugün Doğu Karadeniz'e gittiğimiz zaman toprak getirip kayaların üzerinde fındık bahçeleri çay bahçeleri oluşturarak küçük küçük tarım yapıyorlar.

Biz burada ne su zenginiyiz nede toprak zenginiyiz, onun için kıymetini bilmemiz lazım.

Çatak projesinin 2015 yılında ilimizde ilk defa uygulanmasından dolayı hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, damla sulama yapılan mısır tarlasında ve taştan arındırılmış tarım arazisinde incelemelerde bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar