19 Mart, 2024, Salı
DOLAR32.3449
EURO35.2217
ALTIN2247.2

Çiftçilere “Anız yakma” uyarısı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçilere “Anız yakma” uyarısı!
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada; “Anız yakmak toprağımızın geleceğini yakmaktır!” denildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada; “Anız yakmak toprağımızın geleceğini yakmaktır!” denildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam; “İlimizde; gerek dikkatsizlik, tedbirsizlik gerekse mısır ve soya hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak amacı ile bölgemiz çiftçisinin geçmişten gelen hasat sonrası anız yakma alışkanlığı kendisine, çevresine, doğaya dolayısıyla yurt ekonomisine büyük zarar vermektedir.

Sürdürülebilir sağlıklı bir üretim için; temiz bir çevre, bozulmamış bir doğal denge ve tekniğine uygun bilinçli bir tarım şarttır. Toprak verimliliğini korumak için anız yakma alışkanlığının bırakılması gerekir.”dedi.

İl Müdürü  İbrahim Sağlam konuyla ilgili yaptığı açıklamada: "Çukurova'nın bereketli topraklarının verimliliğini korumak için anız yakılmamalıdır. İlimizde bu sezon buğday hasadı sonrası anız yakma olayı yok denecek kadar az olmuştur.  Aynı özveriyi mısır hasadı sonrasında da bekliyoruz.

Anız yakmayan çiftçilerimize özellikle teşekkür ediyorum. Aynı zamanda tarladaki bitki artıklarını Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından vermiş olduğumuz Anız Parçalama Makineleri ile işlenmesi önerilir.

İl Müdürlüğümüz 2016-2017 yılı Eğitim Çalışmaları Kapsamında "Anız Yakmanın Zararları" konusunda 80 Adet Çiftçi Bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş, 1325 Çiftçinin katılımı sağlanmıştır.

Konu içerikli 872 adet liflet dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca 17 Köy Okulunda eğitim çağındaki toplam 1121 öğrenciye görsel destekli "Anız Yakmanın Zararları" konusunda eğitim verilmiştir" dedi.

Yaşadığımız çevreyi ve dünyayı atalarımızdan aldığımız şekilde bizden sonraki nesillere bırakmamız insanlık görevimizdir. Araştırma sonuçlarına göre anız yakılması ile yaklaşık 150-200 kg/da. Kuru maddenin yok edildiği tespit edilmiştir.

Anız bereket, yangın felakettir. Anızı yakmakla; Mevcut organik madde yok edilerek toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulur. Organik madde miktarı azalan toprakta suyun geçirgenliği artar, su ve rüzgar erozyonu ile toprak kaybı oluşur. Bitki artıkları (anız) toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı korur. Anızı yakılan arazinin ürününde önemli verim düşüşleri olur. Toprağın ilk 15-25 cm.lik bölümünde bulunan ve toprağın faaliyetini arttıran yararlı mikro-organizmaların yok olmasına sebep olur.Yangın sonucu oluşan çıplak toprakta tuzluluk artar, arazide çoraklaşma meydana gelir.

Bir milimetreküp toprakta milyarlarca mikroorganizma bulunur. Toprağın olgunlaşarak verimli hale gelmesi 100 ila 1000 yıl sürmektedir. Toprağın olgunlaşmasının ana etmenlerinden biri mikro organizmalardır. Bu canlıların ana besin kaynağı bitki artıklarıdır. Buğday, mısır, yerfıstığı gibi bitkilerin artıkları toprağa karıştırılmadığı takdirde küçük canlılar beslenemeyeceğinden hızla sayıları azalır.

Toprağın kohezyon(çekim gücü), adhezyon (yapışma), plastiklik gibi toprağı toprak yapan özel durumları kaybolacağından hızla birbirinden ayrışarak kumlaşır. Verim değeri oldukça düşer. Rüzgar ve su erozyonu ile sürüklenerek kaybolur. Su ve gübre tutma özelliği azalır. Sürme, çapalama gibi işlemlerde randıman alınamaz.

Anız artıkları (buğday firezi, mısır sapı) parçalanarak toprağa karıştırıldığında mikroorganizmalar daha da parçalayarak toprağı ıslah ederler. Parçalanan anız sayesinde toprağın gübre – besin içeriği artar. Sulama aralığı uzayarak daha az sulama zahmeti ortaya çıkar. Bitkiler daha iyi ve daha çok kök atarlar.

Verilen gübrelerin bitkiye geçişi çok daha kolay olur. 3-5 yıl anız yakılmadığında verimde % 30'a varan oranda artış sağlanabilir. Toprağın organik madde içeriği % 2'den fazla olmalıdır. İlimizde yaptırılan çoğu tahlilde toprağın organik madde içeriği maalesef %2'nin altına düşmüş durumdadır. Bu nedenle anız yakmak gelecekten feragat etmek anlamına gelir.

Anız yangınları bazı kontrolsüz durumlarda henüz hasat edilmemiş komşu ekinlerin yanmasına sebep olabilir. Yangın sonucu çevrede bulunan ağaç ve orman alanlarının yok olması gibi telafisi mümkün olmayan felaketlere sebep olabilir.

Karayolu yakınındaki anızların yakılması sonucu meydana gelecek hava ve çevre kirliliği ile trafikte görüş mesafesinin daralması sonucu kazalara sebep olabilir. Yangınlar, zamanında kontrol altına alınmaması durumunda bazen büyük mal ve can kaybına sebebiyet verebilir.
Anızı yakmayın, toprağın geleceğini karartmayın…”diye konuştu.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar