26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4901
EURO34.9541
ALTIN2435.9

Buğday Üreticisi, Pas Hastalığına Karşı Uyarıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Buğday Üreticisi, Pas Hastalığına Karşı Uyarıldı
Abone ol
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, pas hastalıklarının buğdayın en önemli hastalıklarından olduğunu belirterek, üreticiyi uyardı.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, pas hastalıklarının buğdayın en önemli hastalıklarından olduğunu belirterek, üreticiyi uyardı.

Pas hastalılarının yüksek nem ve ılıman bir iklim yani hava sıcaklığının 18-24 derecelerde olduğu zamanlarda geliştiğini vurgulayan Sağlam, İklim şartlarının müsait gittiği zamanlarda hızla yayıldığını söyledi.

Hastalığın rüzgârla yayıldığını kaydeden Müdür Sağlam, "Bir bölgede görülmüşse ve hastalık için uygun ortam devam ediyorsa hava kuru değilse yani poyrazlı havalar yoksa diğer bölgelerde de görülme ihtimali yüksektir. Bu hastalıkla mücadele edilmediği takdirde önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. İlimizde bahar mevsiminin başlamasıyla birlikte iklim şartları pas hastalıkları ve bazı mantari hastalıklar için uygun seyretmektedir.

Pas hastalığı ilimizde Mart ayının son günlerinden itibaren bazı buğday alanlarında görülmeye başlamıştır. 06 Nisan 2015 tarihi itibariyle yapılan kontrollerde hastalığın daha geniş alanlara yayıldığı gözlenmiştir. Konuyla ilgili olarak köylerimizde hububat ekili arazisi kontrol edilen çiftçiler ve köy muhtarları uyarılmıştır." dedi.

Buğday verimini önemli ölçüde etkileyen yaprağın korunması mücadelede önemli olduğunu belirten İbrahim sağlam, "Mantari hastalıklarla mücadele yapılmadığı takdirde hububatta önemli verim kayıpları görülebilmektedir. Bu nedenle üreticilerimiz sorunlu hububat alanlarında ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlı mücadele yapmalıdır. İlimizde Pas Hastalıkları başta olmak üzere mantari hastalıklarla mücadele için bazı çiftçilerimiz ilaçlama yapmış, bazıları ise ilaçlamalara devam etmektedir.

Çiftçilerimizin önemli bir çoğunluğu ise son yağışlardan dolayı buğday alanlarına giremedikleri için uygun zamanı beklemektedir. Üreticilerimizin zarara uğramaması için hastalık İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca buğday alanlarında sürekli takip edilmekte ve çiftçilerimiz uyarılmaktadır." diye bilgi verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar