17 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5218
EURO34.5962
ALTIN2493.8

Arı otu yetiştiriciliğine ilgi yoğunlaştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arı otu yetiştiriciliğine ilgi yoğunlaştı
Abone ol
Osmaniye’de arı otu yetiştiriciliğinin son zamanlarda önem kazandığı ve ilginin yoğunlaştığı bildirildi.

Osmaniye’de arı otuyetiştiriciliğinin son zamanlarda önem kazandığı ve ilginin yoğunlaştığı bildirildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri arı otu ile ilgili yaptıkları bilgilendirmede; “Çok kaliteli bir bal bitkisi olan arı otu, iyi bir mera bitkisi olmasının yanında, yeşil gübre bitkisi ve tıbbi bitki olarak da yetiştirilmektedir.

Hydrophillaceae familyasına ait Kaliforniya orijinli tek yıllık bir bitkidir.

1832 yılında Avrupa'ya getirilen arı otu Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok Doğu Avrupa ülkelerinde yeşil ve kuru ot bitkisi, erozyonu önleyici örtü bitkisi ve süs bitkisi olarak kullanımı yanında, elverişli bir nektar ve polen kaynağı olarak da arı yetiştiricileri tarafından geniş bir şekilde ekimi yapılmaktadır. Ayrıca silaj üretimine çok uygun bir bitki olması nedeniyle süt verimi artışına katkıda bulunmaktadır.

Ülkemizde ise arı otu, arılar için yarayışlı olduğundan arı merası olarak kullanımı daha yaygın olmaktadır. Arı otu, nektar ve polen kaynağı açısından dünyanın en üstün 20 bal bitkisi arasında yer almakta; pek çok ülkede bal arılarının yararlanması için özellikle arılıkların önüne ekimi yapılmaktadır. Erken ekimlerde maksimum çiçeklenme 6000 adet/m2 ye ulaşırken Ekim sonu ve Kasım aylarındaki ekimlerde en üst nokta 9000 adet/m2 olmuştur.

Çiçeklenmenin yöremizde mayıs ayında gerçekleşmesi sebebiyle, bal arısı kolonilerinde kuluçka faaliyetinin başladığı ve bal arılarının nektar bulmakta güçlük çektiği bu dönemlerde, koloniler için önemli bir nektar kaynağı olabilecek konumdadır. Ayrıca ilimizde yaygın olarak tarımı yapılan mısır yetiştiriciliğinde mayıs ayında kullanılan tarım ilaçlarının arılara verdiği zarar düşünülürse, arı otu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile arılar mısırdan uzak tutulmuş ve korunmuş olacaktır.

Arı otu, dik olarak gelişen, 60–100 cm kadar boylanan bir bitki olup sapın üzeri dikenimsi tüylerle kaplıdır. Yapraklar sap üzerinde almaşıklı olarak dizilmişlerdir. Çiçek salkımları, sapın daha çok üst boğumlarından çıkmaktadır. Bir çiçek salkımında çiçeklenme, salkımın alt kısmından başlamakta ve yaklaşık bir hafta sürmektedir.

Çiçeklenme süresi, bir bitki için yaklaşık 1 ay, bir tarla için ise 1,5-2 aydır.  Arı otunda çiçekler genellikle açık mor renklidir. Bir arı otu çiçeği günde iklim ve gübreleme başta olmak üzere çeşitli çevresel koşullar altında 0.80-1.62 mg nektar salgılamaktadır.  Bununla birlikte arı otu ekimi, çiçeklenme süresini artırmak amacıyla bir kaç defada 2-3 hafta aralıklarla yapmak mümkündür. Böylelikle farklı zamanlarda çiçeklenmeye gelen bir tarla elde edilerek çiçeklenme periyodu uzatılabilir.

Arı otunun tohumları küçük olduğu için tekstür ve drenaja dikkat edilmelidir. Ekimle birlikte, yanmış çiftlik gübresi veya toprak tahlili sonrası hesaplanarak Ekimde 5 kg saf azot (N) ve 5 kg fosfor (P2O5)i verimi artıracaktır. Sıraya ekimde, sıra arası 20-30 cm arasındadır. Dekara atılacak tohum 1–1,5 kg olup 1-2 cm derinliğe bırakılmalıdır. Elle serpme de daha fazla tohum kullanılır.

Toprak seçiciliği yoktur, her tür toprakta yetiştirilir. Akdeniz sahil kuşağında rakımı 500 metreye kadar olan yerlerde sonbaharda eylül-kasım ayları arasında ekilmektedir.  Ülkemizde yapılan arıotu yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalık ve zararlıya karşı ilaçlama yapılmasına gereksinim yoktur.

Hali hazırda ilimizde bu yıl bir üreticimiz tarafından deneme amaçlı 14 dekar alanda arı otu yetiştiriciliği yapılmış ve verimli sonuç alınmıştır. Ayrıca 2019 yılı içerisinde ilimizde yapılması planlanan proje çerçevesinde arı otunun üreticilerimize tanıtılması, tarımın yaygınlaştırılması, tüketicilere kaliteli ve sağlıklı bal sunulması ve üreticilerinin gelirlerinin arttırılması amaçlanarak arı otu tohumu dağıtılması sağlanacaktır.

Geçtiğimiz günlerde ise Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde Bal Damlayan Çiçekler Projesi sebebiyle Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (DATAEM) ve Adana Arıcılar Birliği katkılarıyla gerçekleştirilen Tarla Gününe İl Müdürlüğümüzden 5 teknik personel katılım sağlamış ve arı otu ile ilgili teknik bilgi edinmişlerdir.”denildi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar