28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3511
EURO35.1428
ALTIN2308.4

Anız yakmak, bu yıl da yasak!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anız yakmak, bu yıl da yasak!
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, anız yakmanın zararları anlatılarak, yasak olduğu kaydedildi.
Osmaniye Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, anız yakmanın zararları anlatılarak, yasak olduğu kaydedildi.


Osmaniye Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, Anız yakmanın teknik, ekonomik ve sosyal zararlarının olduğunu belirtti.
İl Müdürü Sağlam yaptığı yazılı açıklamada;


“İlimizde; gerek dikkatsizlik, tedbirsizlik gerekse hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak amacı ile bölgemiz çiftçisinin geçmişten gelen hasat sonrası anız yakma alışkanlığı kendisine, çevresine dolayısıyla yurt ekonomisine büyük zararlar vermektedir.
Anız Yakılması Sonucunda;


1-Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmalar anızla beraber yanmakta Toprağı organik madde yönünde zenginleştiren bitki artıkları yok edilerek üründe verim kaybına yol açmaktadır.


2-Sezonunda ürüne atılan gübrenin bir kısmı bitki sapında (anızda) kalmakta sürümle tekrar toprağa dönme imkânı var iken, yakılmak suretiyle dönüşüm imkânı yok edilmektedir.


3-Yangın sonucu çıplak kalan araziler rüzgâr ve su erozyonuna maruz kalmakta bu da verimli toprakların kaybına yol açmaktadır.


4-Topraktaki tuzluluk oranı artmakta ve çoraklaşmaya sebep olmaktadır.


6- Kontrol edilemeyen anız yangınları komşu tarladaki mahsule sıçramakta, rüzgârın etkisiyle meskûn mahalleri tehdit edecek boyutlara ulaşabilmektedir.


7-Kontrolden çıkan anız yangınları ormanlık ve ağaçlık bölgelere sıçramakta, yetişmesi yıllar süren binlerce ağacın telef olmasına sebep olmaktadır.


8-Çevredeki ağaçların ve ormanların yanmasına sebebiyet verilerek, doğal güzelliklerin ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına sebep olmaktadır.


9-Anız yangınları; tarım arazilerinin üzerinden geçmekte olan enerji, iletim ve haberleşme hatlarının zarar görmesine dolayısıyla hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır.
azaltmakta, kontrolsüz durumlarda bazen can ve mal kaybına yol açabilmektedir.


11-Anız yakmakla doğal denge bozulmakta, doğada bulunan faydalı böcekler yok olurken ortama adapte olan zararlı böcekler hızla çoğalmakta, küresel ısınmaya sebebiyet verilmektedir.


12- Yaratılan canlılar yakılarak gayr-i insani bir iş gerçekleştirilmektedir.


Olduğu gibi bu yıl da her ne sebeple olursa olsun Bakanlığımız talimatları ve Valiliğimiz emri gereğince İlimiz sınırları dahilinde anızların yakılması kesinlikle YASAKLANMIŞTIR.


Bu bağlamda;
Anız yakılmasını gören veya duyan çiftçilerimizin derhal idari ve adli mercilere haber vermeleri, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu,5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32.(emre aykırı davranış) maddeleri gereğince işlem yapılacağı bilinmelidir.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar