28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.358
EURO35.1472
ALTIN2304.0

Akdeniz meyve sineği değerlendirme toplantısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akdeniz meyve sineği değerlendirme toplantısı
Abone ol
Osmaniye’de Akdeniz meyve sineği ile mücadele konusunda proje değerlendirme toplantısı yapıldı.
Osmaniye’de Akdeniz meyve sineği ile mücadele konusunda proje değerlendirme toplantısı yapıldı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Hizmetleri Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü'nün liderliğinde yürütülmekte olan Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi kapsamında Osmaniye Ziraat Odasında "2016 Yılı Proje Değerlendirme Toplantısı" yapıldı.

Projede görev alan; Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş il sorumlularının katılım sağladığı toplantıya Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, Başkan yardımcısı  Hüsamettin Keskiner ve Bitkisel üretim ve bitki sağlığı şube müdürleri katıldı.

İl Müdürü  İbrahim Sağlam yaptığı konuşmada ilimizin önemli ürünlerinden olan turunçgillerde akdeniz meyve sineği ile mücadelenin biyoteknik yöntemlerle yapılmasını amaçlandığını belirtti.

Böylece ürün kaybının en aza indirildiği ve ilaç kalıntısı olmayan ürünlerin üretilebileceğini vurgulayan Sağlam, katılımlarından dolayı tüm Bakanlık ve illerden gelen teknik ekibe ve ayrıca ev sahipliği yapan Osmaniye Ziraat Odası'na teşekkürlerini sundu.

Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın bölge ve ülkemiz için önemli olan bu toplantının hayırlı olmasını dileklerini ileterek başladığı konuşmasında ülkemizin turunçgil üretimi ve ihracatı bakımından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Turunçgil üretiminde zaman zaman karşılaşılan sorunlar giderilmekle beraber özellikle akdeniz meyve sineği ile gerekli mücadele yapılmadığında meyve bahçelerinde % 50'ye kadar zarar meydana geldiğini söyleyen Bahadır Sezgin, gerekli tedbirler alınmadığında ülke ekonomisine büyük kayıplar verebileceğini söyledi.

Bu proje Akdeniz Meyve sineği(AMS)'nin ülke genelindeki bulaşık durumu ve yıl içerisindeki yoğunluk düzeyinin belirlenmesi, AMS'nin önemi ve izlenebilirliği hakkında teknik elemanların bilgilerinin artırılması, ülke genelinde AMS izlenebilirliğinin sağlanması ve ülkemize girmesi muhtemel bazı meyve sineklerinin erken teşhisi amacıyla ele alındığı belirtildi.

Proje ülkemizde AMS konukçusu meyve türlerinin yoğun olarak üretildiği ve iklim koşulları yönünden AMS gelişimine uygun olarak başta Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Hatay, İzmir, Aydın illeri ile AMS bireylerinin kışlamadığı ancak yaz aylarında diğer bölgelerden gelen meyve türleri ile popülasyon gösterebileceği düşünülen Elazığ, Artvin, Erzincan gibi illerini de içeren toplam 44 il ve bunlara bağlı ilçelerde yürütülecektir. Toplam 42 ilde 2016-2019 yıllarında yürütülecek olan bu proje AMS popülasyon düzeyini gösterecek olması açısından çok önemli olduğu vurgulandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar