29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3894
EURO35.0172
ALTIN2323.7

30 günlük bebeğe, 'beyin-omurilik sıvısı' ameliyatı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
30 günlük bebeğe, 'beyin-omurilik sıvısı' ameliyatı
Abone ol
Osmaniye'de henüz 30 gün önce dünyaya gelen Fatma Elvali isimli bebek, beyin dokusunun kafatasındaki bir açıklıktan dışarıya çıkması olarak bilinen 'Oksipital Ensefalosel' hastalığı nedeniyle ameliyata alındı.

Osmaniye'de henüz 30 gün önce dünyaya gelen Fatma Elvali isimli bebek, beyin dokusunun kafatasındaki bir açıklıktan dışarıya çıkması olarak bilinen 'Oksipital Ensefalosel' hastalığı nedeniyle ameliyata alındı.

Minik bebek, Osmaniye Devlet Hastanesi'nde ilk defa Beyin Cerrahı Op.Dr. Yusuf Emrah Gergin tarafından yapılan ve yaklaşık 2 saat süren başarılı bir operasyon ile sağlığına yeniden kavuştu.

5 BİN CANLI DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR

İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Osmaniye Devlet Hastanesi'ne kısa süre önce atandığını belirten, Beyin Cerrahı Uzmanı Op.Dr. Yusuf Emrah Gergin, "30 günlük bir bebeğimizde "Oksipital Ensefalosel" dediğimiz, anne karnında oluşan ve doğum sonrasında mutlaka müdahale edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlık gördük. Her 5 bin canlı doğumdan birinde görülen bu rahatsızlık, anne karnında bebeğin kafatasının oksipital kemik diye adlandırılan enseye yakın bölümünün düzgün birleşemeyip bu açıklıktan canlı beyin dokusunun ve beyin omurilik sıvısının bir kese içerisinde birikmesidir. Bu kesenin inçe bir zardan oluşuyor olması, en ufak bir sürtünme ile dahi yırtılmasına ve içerideki beyin dokusunun dış ortam ile ilişki içinde olmasına ve başta merkezi sinir sistemi enfeksiyon tablosu olmak üzere bebeğin ölümüne sebebiyet veren bir çok patolojiye sebep olmaktadır." diye konuştu.

Bu tarz ameliyatların özellikli ameliyatlar olduğunu belirten Gergin, "Biz de bu ameliyatı mikro cerrahi teknik ile mikroskop altında gerçekleştirdik. Çok şükür çocuğumuzda herhangi bir sıkıntımız olmadı. Yeni doğan yoğun bakımımızda çocuk annesiyle iletişim halinde, yarasında herhangi bir sıkıntı olmadan hayatına devam ediyor.Biz bu ameliyatı yapmamış olsaydık, oradaki defekten bir boşluk oluşacak ve beyin dokusu ile dışarı ortam birleşecekti. Buda başta enfeksiyon olmak üzere çocuğun ölümüne kadar sebebiyet veren bir çok patolojiye sebep olacaktı. Bu tarz başarılar sadece bir doktorun değil bir ekibin başarısıdır. Bu başarı da başhekimin önderliğinde kurulan ekibimizin başarısıdır. . Kendisine bir kez daha bana ve ekibime destek olduğu için teşekkür ediyorum." dedi.  

İKİ SAAT SÜREN BAŞARILI OPERASYON

Ameliyatın yaklaşık 2 saat sürdüğünü ve anestezi ekibinin hastayı uyuttuktan sonra iki hemşire ile birlikte tek cerrah olarak gerçekleştirdiğini belirten Op. Dr. Gergin, "Yardımcı personellerimiz sanki bu ameliyatlar yıllardır yapılıyormuş gibi bütün malzemelerimizi daha biz istemeden açtılar. Bu tür ameliyatlar sadece üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde yapılabilir çünkü ekipler ve imkanlar buna elverişlidir. Fakat beni yetiştiren hocam sayın Prof. Dr. Tufan Hiçdönmez sayesinde bu tüm bilgi ve becerimi hastanemizde uygulamaktayım ve uygulamaya devam edeceğim. İki saatlik ameliyatımızı baştan sonra başarı ile gerçekleştirdik." diye konuştu.

Op.Dr. Yusuf Emrah Gergin hastanın bir hafta içerisinde taburcu edileceğini sözlerine ekledi.

BAŞHEKİM GÜLSUR'DAN TEŞEKKÜR

Osmaniye Devlet Hastanesi Yöneticisi - Başhekim Op.Dr. Tamer Gülsur ise Beyin Cerrahı Op.Dr. Yusuf Emrah Gergin'in iki aydır hastanede hizmet verdiğini ve kendisinin beyin cerrahisi alanında özellikle çocuk beyin cerrahisi ameliyatları alanında uzman olduğunu söyledi.  Gülsur, belli başlı merkezlerde ve üniversite hastanelerinde ancak yapılabilen bir ameliyat olan "oksipital bir meningomyelosel" isimli bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiği için Op.Dr. Yusuf Emrah Gergin'e teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar