20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

112 Servisi, 2014'de 37 Bin Vakaya Müdahale Etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
112 Servisi, 2014'de 37 Bin Vakaya Müdahale Etti
Abone ol
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, 112 Acil Servis ekiplerince 2014 yılı içerisinde 37 bin 447 vakaya müdahale edildiğini söyledi.
Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, 112 Acil Servis ekiplerince 2014 yılı içerisinde 37 bin 447 vakaya müdahale edildiğini söyledi.

Dr. Cingöz, kentsel bölgede meydana gelen vakaların %97'sine ilk 10 dakika içerisinde, kırsal bölgede meydana gelen vakaların ise %96'sına ilk 30 dakika içerisinde ulaşıldığını, vaka ulaşım süreleri yönünden ülke ortalamalarının üzerine çıkıldığını belirtti.

Cingöz, Osmaniye'de hizmet sunulması planlanan hedef nüfusun azami 50 bin kişi olması, ulaşım imkânlarının güçlüğü, acil yardım gerektiren olayların sıklığı, trafik kazaları sayısı gibi kriterler göz önünde bulundurulduğunda, il merkezinde 7, Kadirli'de 4, Düziçi'nde 3, bahçe ilçesinde 2, Toprakkale'd 1, Sumbas'ta 1 ve Hasanbeyli'de 1 adet olmak üzere toplam 19 adet acil sağlık hizmetleri istasyonu ile 112 hizmetleri sunulduğunu bildirdi.

İstasyonlarda görev yapan ambulansların İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde bulunan, acil sağlık çağrılarının karşılandığı komuta kontrol merkezi tarafından koordine edilerek acil vakalara yönlendirildiğini kaydeden Cingöz, "İlimiz 112 acil sağlık hizmetlerinin sunumunda, 10 Tabip, 34 Acil Tıp Teknikeri, 137 Acil Tıp Teknisyeni, 1 Hemşire, 4 Sağlık Memuru, 50 Şoför ve 6 İdari Personel olmak üzere toplam 242 personel görev almaktadır. 2014 yılı içerisinde tıbbi durumları göz ününde bulundurularak hava ambulansı ile nakli uygun görülen 3 hastanın şevki helikopter ambulans ile çevre illere gerçekleştirilmiştir." dedi.

HELİKOPTER AMBULANSLAR İÇİN ACİL İNİŞ ALANLARI YAPILDI
Vaka haricinde helikopter ambulansın Adana'da konuşlanmakta olduğunu belirten Cingöz, "Helikopter ambulansın ilimiz merkezinde ve tüm ilçelerde gerektiğinde iniş yapabileceği acil iniş alanları olmakla birlikte, 2014 yılı içerisinde ulaşım güçlüğü çekilen ya da vakaya ulaşım süresi uzun olan yerlere acil iniş alanları yapılmıştır. Bu kapsamda Düziçi ilçemize bağlı Yeşildere köyüne helikopter ambulans için acil iniş alanı yapılmıştır. Aynı zamanda cebel yaylası ve Zorkun yaylasında acil iniş alanları belirlenerek koordinatları adana 112 ye ve Sağlık Bakanlığına bildirilmiştir." dedi.

KAYITLAR İKİ YIL SAKLANMAKTA
İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezinde Armakom Çağrı Karşılama ve Kayıt Sisteminin kullanılmakta olduğunu söyleyen Dr. Cingöz, "112 acil sağlık hizmetlerinden yararlanan tüm hastaların vaka bilgileri ve vatandaşlarımızın 112 ile yaptığı tüm görüşmeler sistem üzerinden kayıt altına alınmakta olup bu bilgiler 2 yıl boyunca saklanmaktadır. Ses kayıtları adli merciler veya kolluk kuvvetleri tarafından gerektiği durumlarda talep edilebilmekte ve vaka değerlendirmelerinde kanıt olarak kullanılabilmektedir. Bu durum hizmet kalitesi açısından hem personelin kendisini savunmasında hem de hasta veya yakınlarının daha iyi hizmet almasında önem arz etmektedir.

112 komuta kontrol merkezi sabit bir telefonla arandığında, arayan kişinin adresi harita ekranından görülmekte, GSM operatörlerinden yapılan aramalarda ise bölgesel çapta aranılan yer görülebilmektedir. 112 çağrı karşılama sistemine ilimizde bulunan riskli gebelere ait bilgiler düzenli olarak yüklenmekte olup, bu grupta yer alan hastaların 112’yi araması durumunda zaman kaybı yaşanmadan ambulans görevlendirmesi yapılmaktadır. 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları tarafından verilen hizmetlere ait; vakaların çağrı zamanı, ambulans hareket zamanı, vakaya ulaşım, olay yerinde bekleme, hastaneye ulaşım zamanı saniye saniye sisteme girilmekte olup, sistemden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık olarak istatistikî bilgiler çıkarılabilmektedir." diye bilgi verdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar