29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

BAŞKAN SEÇER: “HALK KART İLE ESNAF AYDA 1 MİLYON TL KAZANACAK”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BAŞKAN SEÇER: “HALK KART İLE ESNAF AYDA 1 MİLYON TL KAZANACAK”
Abone ol
Mersin Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde esnafla bir araya gelen Başkan Seçer, Akdeniz Çarşı esnafının taleplerini dinledi.

Mersin Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde esnafla bir araya gelen Başkan Seçer, Akdeniz Çarşı esnafının taleplerini dinledi.

Seçer, esnafın sorunlarına çözüm olabilecek her türlü çalışmayı yapacaklarını, ticaretin canlanması ve esnafın kalkınmasına katkı sağlayacaklarını belirtti.

Seçer, esnafı yakından ilgilendiren otopark projesi, parkomat ve metro projeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Halk Kart projesinin bu ayın sonunda hayata geçeceğinin müjdesini veren Seçer, Halk Kart ile hem vatandaşın ihtiyacının karşılanacağını, hem de Mersinli esnafın 1 milyon TL kazanacağını söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde esnaflar bir araya geldi. Sık sık çarşı esnafı ile bir araya gelen ve sorunlarını dinleyen Başkan Seçer, çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Seçer, Mersin Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde esnafın taleplerini dinledi. Seçer, esnafın sorunlarına çözüm olabilecek her türlü çalışmayı yapacaklarını, ticaretin canlanması ve esnafın kalkınmasına katkı sağlayacaklarını belirtti.

Seçer, ayrıca, esnafı yakından ilgilendiren otopark projesi, parkomat ve metro projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Halk Kart projesinin bu ayın sonunda hayata geçeceğinin müjdesini veren Seçer, Halk Kart ile hem vatandaşın ihtiyacının karşılanacağını, hem de Mersinli esnafın 1 milyon TL kazanacağını belirtti.

Mersin Tüccar Kulübü Derneği Lokali’nde gerçekleşen kahvaltıya Seçer’in yanı sıra Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Fethi Çelik, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, kamu kurum ve kuruluşları, Mersin’de faaliyet gösteren oda ve dernek başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

“Esnaf ile belediyemiz arasındaki sorunlar çok çabuk çözülebilecek”

Esnafın Mersin ekonomisinin önemli bir lokomotifi olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “Yerel yöneticiler olarak esnaflarla iyi ilişkiler içerisinde olma zorunluluğumuz var. Burada ekonominin itici gücü sizlersiniz. Mersin ekonomisinde önemli bir payınız var. Dolayısıyla sizlerin hava alması, nefes alması ve yaşaması lazım. Bu konuda bizler de göreve gelir gelmez çalışmalarımızı başlattık. Önce Esnaf Odası ile beraber ve Ticaret ve Sanayi Odamız’ın katkılarıyla, Esnaf Masası’nı oluşturduk. Çalışmamızı sonlandırmak üzereyiz. Bundan sonra artık esnaf ile belediyemiz arasındaki sorunlar çok çabuk çözülebilecek” dedi.

“Çarşı esnafı için düşündüklerimizi süratle hayata geçirmemiz lazım”

Toplantılarda yapılan değerlendirmelerin önemli olduğunu, ancak değerlendirmeyle kalmayıp somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Seçer, “Burada toplanma amacımız Mersin’in artık en temel sorunlarından bir tanesi haline gelen çarşı esnafının ekonomik olarak geriye gitmesi. Her geçen gün de bunun olumsuz anlamda büyümesi. Bunu nasıl ortadan kaldırabiliriz? Somut bazı adımlar atılması gerekiyor. Bu toplantıdan da fayda sağlayabilmemiz için bunlar üzerinde bir değerlendirme yapmamız lazım. Süratle bunların hayata geçirilmesi lazım. Çarşının tekrar eski durumuna, konumuna gelebilmesi için buraya ulaşımı kolay hale getirme zorunluluğumuz var. Buraya ulaşan yurttaşlarımıza otopark, park yeri temin etme zorunluluğumuz var. O insanların buraya gelmesine bir gerekçe olacak bazı yatırımları yapmaya ihtiyacımız var. Yalnızca burada yaşayan vatandaşlarımızı değil şehrin dışından da insanlar için Mersin'i cazip hale getirelim ki insanları buraya çekebilelim” diye konuştu.

“Parkomat uygulaması yılbaşından önce başlayacak”

Esnafın merakla beklediği parkomat ve otopark projesinde sona geldiklerinin müjdesini veren Başkan Seçer, “Esnaflarımızın şikayeti olan park yeri sorununu çözme adına çarşı esnafını ilgilendiren iki önemli konuda epey yol aldık ve neticelendirdik. Bu yılın sonuna kalmadan birinin inşaatı başlayacak, bir diğeri de uygulamaya girecek. Bir tanesi parkomat. Meclisin, diğer siyasi partilerimizin desteğiyle meclisten bunun kararını aldık. Şimdi teknik çalışmaları devam ediyor, son aşamaya geldik ve yılbaşından önce parkomat uygulaması başlayacak. Burada bizim muradımız sizlerin taleplerini yerine getirmek. Bu geçici bir tedbirdir. Bizim nihai amacımız Mersin merkezde ihtiyaç olan bölgelerde otopark sayısını artırmak” dedi.

400 araçlık otopark için Koruma Kurulu’nun kararı bekleniyor

Otopark projesinin detaylarını katılımcılarla paylaşan Başkan Seçer, “İlk olarak Tevfik Sırrı Gür Lisesi'nin olduğu bölgede bir otopark var. Bu halka açık bir otopark değil, daha çok belediyenin personelinin ve bazı imtiyaz tanınan kitlelerin kullandığı bir otopark. Bunun doğru olmadığını gördük. Daha önceki yönetim yeraltına 3 katlı bir proje yapmış. Bunun da uygun olmadığını gördük.  Onun fizibilitesini yaptık, rasyonalitesine baktık. Proje de bitti. 3 katı 2 kata çektik. Daha fizibil oluyor, daha doğru bir yaklaşım oluyor. Koruma Kurulu'nun kararını bekliyoruz. Onun da sonucu gelir gelmez ihaleye çıkılacak. Bu konuda finansman sorunu da yok. Çok kısa süre içerisinde orada yeni, umuma açık bir otopark ve 400 araçlık otopark hizmete girecek. Üst tarafı da daha çok yeşil ağırlıklı, ticari alan kısıtlı bir kent meydanı haline gelecek” ifadelerini kullandı.

“Çalışmalarımızı Akdeniz Belediyesi ile işbirliği halinde yapacağız”

Başkan Seçer, Çamlıbel bölgesinde yapılacak çalışmaların bir bütün halinde ele alınması gerektiğini ve Akdeniz Belediyesi ile eş güdümlü bir şekilde çalışmaları gerektiğini ifade ederek, “Çamlıbel’de çalışmaları Akdeniz Belediyesi ile bir işbirliği halinde yapma zorunluluğumuz var. Sadece Çamlıbel değil, bütün bu eski Mersin olarak değerlendirdiğimiz Akdeniz sınırları içerisinde kalan kentsel dönüşüm alanlarından yenileme alanlarına kadar, restorasyon gereken sokaklardan tarihi çarşılara kadar onu bir eşgüdüm içerisinde götürme zorunluluğumuz var. Hem işlerin daha çabuk yürümesi hem de kaynak hesap açısından bu son derece önemli” diye konuştu.

“Birlikte yol alalım”

Kurulacak komisyon sayesinde ilçe belediyeleri ile ortak çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekleyen Başkan Seçer,  “Daha önce bize bir komisyon teklifi yapıldı. Biz bunu memnuniyetle kabul ettik. Akdeniz ve çarşıya yönelik buraya münhasıran bir komisyon oluşturalım. Büyükşehir, Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi ve ilgili kurumlar temsilci versinler. Biz burada bölgeye ilişkin yapacağımız çalışmaları ortak yürütelim. Akdeniz Belediyesi yapacağı işleri yapsın. Bazen yetki devri verelim, aramızda protokol yapalım. Ortak yapacağımız projeleri ortak yapalım.  İlçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi üzerine düşeni yapsın. Bugüne kadar iyi bir çalışma örneği götürüyoruz. İlçe belediyelerimizle bu iletişimi kurmamız önemli ama asıl önemli olan bundan sonraki süreçtir. Bunu uygulamaya koyabilmektir” dedi.

Seçer, Nazım İmar Planı için ilçe belediye başkanları ile toplantı yapacak

Merkez 4 ilçe Belediye Başkanları ile imar konusunda önemli bir toplantı yapacaklarını ifade eden Seçer, “Bugün önemli bir toplantı yapacağız Akdeniz'i, bu bölgeyi çok ilgilendiren iki konuyu tartışacağız. Planlar çok önemli. Özellikle 1/5000’lik ikinci etap son derece önemli. Bu planlar, Mersin'e hayat verecek planlar. Mersin yatırım bölgesi. Tarsus ile Mersin merkez arasında kalan önemli sanayi yatırımlarının olduğu, akaryakıt depolarının olduğu, Mersin’in sanayisinin kalbinin olduğu, tesislerin, limanın olduğu bir bölge. Bu bölgede bizim bir an önce Nazım planı ve uygulama planını hayata geçirme zorunluluğumuz var, yoksa birçok projemiz daha başlamadan akamete uğramış olur” ifadelerine yer verdi.

“Metro Mersin’in gelişim projesi”

Seçer, esnafı yakından ilgilendiren bir diğer proje olan Metro’nun yapıldıktan sonra çarşı içerisine taşıyacağı vatandaş ile esnafı rahatlatacağını ve bir anlamda içerisinde barındırdığı otoparkları ile park sorununa da çare olacağını sözlerine ekledi ve: “Mersin’de nüfusun yoğun olduğu kuzey ve batı aksından sizlere müşteri taşıyacak. Burada Özgür Çocuk Parkı ve istasyon bölgesinde iki metro istasyonu olacak. Çok kısa bir süre içerisinde Mezitli’den 10 dakikada müşterinizi kapınıza kadar getirecek. Metro projesi içerisinde yer altı otoparkları olacak. Burası çok önemli. Buna imkân sağlıyor bu proje. Çünkü biz otopark yapmak istediğimizde yer bulamıyoruz ama bu projede otopark sorununu da aynı zamanda çözmüş olacağız” diye belirtti.

“Metro önemli bir siyasi karar”

Seçer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Metroyu yapacağız. Bu önemli, siyasi bir karar. Paramız çok olsa, öyle rahat bir konu olursa, krediyi çabuk bulursak tabii ki teknik bir konu. Bir açıdan da makul bir proje. Gelecek on yılların Mersin’ine projeksiyon yaparsak makul ama  bugün için tartışma götürür. Çünkü önemli bir yatırım. 350 milyon Euro. Bu parayı ödeyeceğiz. Dolayısıyla hesabımızı iyi yapmamız lazım. Ulaşım yatırımı ve Mersin’in gelişim projesi. Metro üzerinde bu sistem Ulaştırma Bakanlığı'nın istediği bir sistem. 18.7 kilometre. Bir ucu serbest bölge. Daha önce istasyon olarak değerlendirilmiş sonra serbest bölgeye kadar aktarılmış. Bir diğer ucu da Mezitli. Şimdi biz bunun üzerinde bazı çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda merkezi hükümet 2019 yatırım programına aldı. Bu da bizim işimizi hemen başlatmamızı sağladı.  2020 yatırım programına alsaydı 2020'yi beklemek durumundaydık. Böyle olması bizim için avantaj.”

Metro projesi üzerinde anlaşılması durumunda bazı değişiklikler yapacaklarını belirten Başkan Seçer, yurtdışından 3 önemli firmanın proje ile ilgilendiğini iletti. Seçer, “Biz finansmanı ve inşaatı beraber sağlayacak firmalar üzerinde konuşuyoruz. Yurtdışından şu anda 3 firma ilgilendi bu konu ile. Yerli partnerleri var. Çok önemli kurumlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi görüntüsü açısından bize umut veriyor, moral veriyor. Bizim yeni bir çalışmamız var. Mezitli’de bir miktar güzergahı kısaltacağız. İlk etapta istasyona kadar getirmek istiyoruz. Burada vagon depo alanları için Devlet Demir Yolları ile arkadaşlarımız görüştü, ortaklaşa çalışmalar yürütüyorlar. Karşılıklı taleplerimiz var. Yerine getirdiğimiz zaman yeni projesiyle Metro hayata geçirilecek. Olmaması durumunda vagon depo alanı sıkıntımızdan kaynaklanan eski güzergahı kullanacağız. Mutlaka bu projeyi hayata geçireceğiz”

Halk Kart’ta sona gelindi

Esnafı yakından ilgilendiren ve diğer bir önemli proje olan Halk Kart uygulamasının her ay Mersinli esnafa 1 Milyon TL kazandıracağını ifade eden Seçer, “Esnafı önemsiyoruz. Halk Kart uygulaması başlattık. Dün bir örneği de geldi. Şu anda 6 bin 600 vatandaşımız tespit edildi. Yoksulluk dereceleri belli vatandaşlara dağıtılıyor. Geçtiğimiz yıl 70 TL yardım alanlar bu yıl 90 TL, 140 TL alan 160 TL alacak. 20 TL artırdık. Ticaret ve Esnaf odamızla görüştük. Esnaflarla, marketlerle anlaşma yapılıyor. Biz de her aybaşında 1 milyon lira hesaba yatıracağız. Yoksul vatandaşlarımız Mersin’in yerli esnaflarından alışveriş yapacaklar. Her ay 1 milyon TL esnafımıza gidecek” dedi.

“Daire Başkanlarıma talimat verdim: Mersin dışındaki esnaftan alışveriş yapılmayacak”

Büyükşehir Belediyesi’nde yapılacak doğrudan teminlerde de Mersinli esnaftan alışveriş yapılması gerektiği ile ilgili daire başkanlarına talimat verdiğini sözlerine ekleyen Seçer, “Yerli esnaftan alışveriş yapılması gerekiyor. Bizim açık ihalelerde öyle bir şansımız yok. Türkiye'nin her tarafından yasa gereği herkes bu ihaleye girebilir. Ancak daire başkanları toplantımızda talimat verdim. Kesinlikle doğrudan teminlerde Mersin dışından esnaflardan alışveriş yapılmayacak. Mersin esnafları tercih edilecek” dedi.

Toplantıda Çarşı esnafının kronikleşen sorunu olan otopark sorunu, kaldırımlara gölgelendirme yapılması, gençlerin ilgisini çarşıya çekecek etkinlikler yapılması, tur şirketlerinin turistleri çarşıya getirip gezdirmesi, çarşı genelinde peyzaj düzenlemesi yapılması, eski yapıların restore edilmesi ve esnaf için eğitim, seminer verilmesi gibi önemli konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Konuşmaların ardından Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Fethi Çelik, Başkan Seçer’e plaket taktim etti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar