29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3894
EURO35.0172
ALTIN2323.7

“Aday olup olmama konusunda kafam çok karışık”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Aday olup olmama konusunda kafam çok karışık”
Abone ol
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2018 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2018 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye BaşkanıBurhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda idare tekliflerine ait 9, komisyon raporlarına ait 14 madde olmak üzere toplam 23 madde görüşüldü.

İdare ve komisyonlardan gelen teklifler görüşülmeden önce MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından MESKİ’nin iç ve dış borçları ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.

Başkan Kocamaz, “Dövize bağlı işler yaptırdığımız için sıkıntı çekiyoruz”

Sunum sonrası konuşan Başkan Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin son günlerdeki döviz artışına bağlı olarak yaşayacağı sıkıntılara dikkat çekerek, “Kur yükselmesinden dolayı Ekim ayından sonra yılbaşına kadar ki dönemde çok büyük sıkıntı çekeceğimizi bilmenizi istiyorum. Kur, 2 TL’den 7 TL ye çıkmış. Neredeyse 4 katına yaklaşmış. Bu önümüzdeki süreçte gerek belediyemiz gerekse MESKİ maddi konularda çok sıkıntı çekecek. Çünkü dövize bağlı işler yaptırıyoruz. Mesela asfalt yaptırıyorsunuz petrol dışarıdan geliyor. Petrolün fiyatı bizim asfaltı ihale ettiğimiz dönemin 3 buçuk katı. Müteahhitler geriye kalan kısmı bize yaptırmayın diyorlar. Bizimde böyle bir şansımız yok. Belki hükümet yeni bir karar alır ve bunlarda bir katsayı değişikliğine gider. Mersin’de hizmet açlığını hepimiz biliyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi.

“MIP’nin talep ettiği uzatma alanı Mersin’e yapılabilecek en büyük kötülük”

MIP şirketinin limanda yapmak istediği uzatma alanı ile ilgili görüşlerini belirten Başkan Kocamaz, “Daha önce biz göreve gelmeden bu limanda bir miktar uzatma yapılmış. O dönemde de bu talep edilmiş ama farklı bir kısma uzatma yapılmış. Şimdi o yetmemiş denizin içini tamamen doldurmak istiyorlar. Buradaki hadise uzatılan alanı konteynır deposu olarak kullanmak. Limana gemi gelsin ve konteynırlar burada depolansın. Dışarıda hiç kimse ekmek yemesin. Tamamı MIP tarafından değerlendirilsin düşüncesi var. Kongre merkezi önüne bu uzatma yapıldığı zaman 8-10 kat konteynır yığacaklar buraya. Hem çok çirkin bir görüntü olacak hem de sur gibi rüzgârı dahi kesecek. Bu alanda bizim kurvaziyer limanla ilgili çalışmamız var. Bu uzatma olursa bizim kurvaziyer gemilerin hareket sahası tamamen ortanda kalkacak. Dolayısıyla bizim buna olur dememiz gerçekten Mersin’e yapılabilecek en büyük kötülük. Biz burada olumsuz görüş veriyoruz” şeklinde konuştu.

“Aldığımız kararlar ya ilgili kurumlar tarafından engelleniyor”

Balık çiftlikleri ile ilgili gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Kocamaz, “Balık çiftlikleri ile ilgili ÇED raporlarına olumsuz görüş veriyoruz ama bu Büyükşehir Belediye meclisinin hiçbir esamesi okunmuyor. Bu konu beni çok rahatsız ediyor. Bir sürü konuda aldığımız kararlar ya ilgili kurumlar tarafından engelleniyor. Önümüz açılmıyor. Biz bir imar planı için dört buçuk sene uğraşıyoruz ama öbür taraftan TOKİ geliyor istediği gibi proje hazırlıyor. Elimizden hiç bir şey gelmiyor. Eğer bu işler böyle gidecekse ya bu belediyeleri kapatacaklar hepsi Ankara’dan yapılacak ya da halk bu belediyelere yetki veriyorsa bu belediyeler karar alacak ve uygulayacak. Şimdi bunu biraz daha uzatıp vinç ilave edecekler. Etmeyeceğiz diyorlar ama ileride ilave ederler. Maalesef ‘Su akar Türk Bakar’ misali biz de ona bakar dururuz. Ben burada sitemimi tüm kamuoyuna iletiyorum. Bu konulardan çok rahatsızım. Her yerde bir engelle, olumsuzlukla karşılaştıktan sonra bizim Belediye Başkanı olmamızın ve yeniden aday olmamızın da bir anlamı kalmıyor” ifadelerine yer verdi.

“Mersin Metrosu Projesi önümüzdeki günlerde tamamlanacak”

Ulaşım Master Planını kapsamında yapılan Metro konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Başkan Kocamaz, “Bu büyükşehir yasasından kaynaklanan o kadar çok problem var ki. Sıkıntılarla ilgili bizden görüş talep ettiler. Bunları not ettiler ama bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Ulaşım Master Planını yaptırdık. Biz 2018 programına aldırmak istedik ama bir türlü alınmadı. Biz geçen Aralık ayında raylı sistemle ilgili proje ihalesine çıktık. O kesinleştikten sonra programa alınacağı söylendi. Şimdi resmen yerin altından metro projesi hazırlanıyor. İnşallah bu günlerde tamamlanacak. Başvurumuzu da yapacağız. İlave programa girdirebilirsek Mersin’in yıllardır sıkıntısı olan bu problemde çözülmüş olacak” şeklinde konuştu.

“DSİ Tehlike arz eden Çavuşlu Deresi’nin üzerini hala kapatmadı”

Derelerle ilgili sorumluluğun Büyükşehir’de olmadığının altını çizen Başkan Kocamaz, “Taşkın Master planını hazırlattık. Bu çerçevede Devlet Su İşleri derelerin üstünün açılması gerektiğini ifade etti.  Çavuşlu Deresi’nin olduğu bölgenin üstünü açtık. ‘Hemen biz ihalesini yapacağız’ dediler. Ama o günden bu yana orada hala çalışma başlamadı. Vatandaş suçu bize atıyor. Bizimle ne alakası var? Dere DSİ’nin. Bize üstünü açtırdılar. Hemen başlayacağız dediler ama şu gün olmuş hiç bir şey yok. Vatandaş her gün feryat ediyor. Tehlike arz ediyor. Bu konuda sıkıntılarımız hat safhada” ifadelerine yer verdi.

Mersin’de İller Bankası tarafından yapılan pek çok projenin problemli olduğu, yeniden revize edildiğini hatta bazı projeleri sil baştan yapmak zorunda kaldıklarını sözlerine ekleyen başkan Kocamaz, “MESKİ, Mersin genelinde çok büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Arıtma tesisleri yapıldı. Şu anda yapılmayan Aydıncık ve Gülnar var. Onun dışında her yerde yapıldı. O bölgelerde de hızlı bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Oralarda da yer  problemleri  ile ilgili bazı mücadeleler yaptık. İnşallah onları da ihale edeceğiz. İller bankasının yaptığı projelerden 12 tanesi problemli. Bunlarla ilgili İller bankası ile görüşmeler yaptık. Ama İller bankası maalesef önce kabul etmedi. Sonradan elemanlarını getirdi. Elemanlar inceleyince bu işin gerçek olduğu ortaya çıktı. Şu anda onunla ilgili çalışma yapıyorlar. Bunlara soruşturma açıldı. Bölge müdürü dâhil Adana teşkilatı tamamen dağıtıldı. Onlarda bütün problemli işler de Mersin’de mi oluyor diyorlar.  Kontrolleri iyi yapmazsanız, ahbap çavuş ilişkisine girerseniz olacağı bu. Onun için hepsi görevden alınmış” diye belirtti.

“Mezitli bölgesinde yoğunluğun yükseltilmesine yönelik talepler var”

1/100 binlik ve 1/5 binlik planlarla ilgili uzun bir süredir mücadele ettiklerini ve çok önemli bir kısmını hallettiklerini ifade eden Başkan Kocamaz,  “1/100 binlik planlar bakanlığın onayından geçti. Yine 1/5 binlik planlarla ilgili süreç geçen Perşembe tamamlandı. Bu süre zarfında da son haftaya kadar 500 civarında itiraz vardı. Ama bir gazetenin acele edin yoksa evleriniz yıkılacak demesi ile 1200 kişi birden başvuru yaptı. 1800 civarında itiraz var. Ama bunların çoğu daha evvelde dere yatakları, yüksek gerilim hatları gibi daha önce tartıştığımız konular. Özellikle Mezitli bölgesinde yoğunluğun yükseltilmesine yönelik talepler var. Bunları seri bir şekilde Cuma günü meclise getiriyoruz. Arkadaşlarımız da bir ay içerisinde onun değerlendirmesini yapacaklar. Hatta arkadaşlara daha erken başlamalarını söyledik. Yeter ki zaman sıkıntısı yaşanmasın” dedi.

Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın akıbeti ile alakalı süreçten bahseden Başkan Kocamaz,  “Biliyorsunuz Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın Büyükşehir Stadına karşılık TOKİ’ye verilmesine karar verilmişti.  Sonra Sayın Cumhurbaşkanı buraların millet bahçesi olacağını ifade etti. Biz bu arada sahilin tamamında proje yarışması yapmıştık. O projelerde de stadın bir bölüm hatıra olarak kalacak şekilde hazırlandı. Bu konuyu TOKİ ve bakanlıkla görüştük. Bakanlık projelerin hazırlandığını söyledi. Biz de elimizdeki yarışmada öne çıkan projeleri onlara ilettik. İnşallah onu kabul ederler. Bakan yardımcısı ile görüştük. Sadece Millet Bahçesi olacak bölgeyle alakalı sizin projedeki bölüm çok fazla dediler. İnşallah orada öyle bir bölüm kalır” şeklinde konuştu.

“Büyükşehir’in hizmetleri kıskanılıyor”

Kredi talepleri konusunda yaşadıkları sıkıntılarla ilgili olarak ta meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Kocamaz, “20 yıllık Tarsus Belediye Başkanlığı dönemimde kredi talepleri ile ilgili böyle bir şey görmedim. 20 yıl boyunca bir defa bile karşılaşmadığım bir olayla Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumdan beri onlarca karşılaştım.  Önce burda yetki almak için sizlerle mücadele ediyoruz. Sonra iller bankası,  çevre bakanlığı,  iç işleri bakanlığı ile görüşüyoruz. Yani basit bir konu 4 buçuk ayda tamamlanıyor ve bir türlü onay alamıyorsunuz. Sonra da geliniyor Büyükşehir’in yaptığı hizmetler kıskanıldığı için, ‘Biz para göndermeseydik bunu yapamazdınız’ diyorlar. Kim bize bir kör kuruş göndermiş? Bu bizim belediyemizin kendi borçlanması. Para gönderdik diyebilmek için bu planın hibe olarak gelmesi lazım. Hibe gelmeyen benim borçlandığım parayı biz gönderdik diyorlar. Gelen para belediyenin kişi başına gelen genel bütçeden payı. Ekstra gönderdik gibi vatandaşa anlatmanın ne kadar etik olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum” ifadelerine yer verdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan spor ve kültür etkinliklerinin dünya çapında önemli başarılara imza attıklarını ifade eden Başkan Kocamaz, spora her daim destek verdiklerini söyledi. Spora yapılan yatırımların kimi zaman karşılığını alamadıklarına değinen Başkan Kocamaz, “Yine Amatör Spor Kulüplerinin tamamına destek veriyoruz. Maalesef bizden başka kimse destek vermediği halde Mersin İdman Yurdu amatör kümeye düştüğü için her ne hikmetse yine biz suçlanıyoruz. Bunlar da içimizi acıtan olaylar. Tabi Mersin İdman Yurdu’nun tesislere yaklaşık 11 milyon borcu var. Her gelen Sayıştay denetçisi de oraya el atıyor. Amatör Küme ’ye düştüğü için de tesislerden gelin faydalanın ama konaklama konusuna biz sıcak bakmıyoruz. Çünkü yeni yeni borçlar üstüne gelecek. Zaten Amatör Kümede olduğu için de sporcuların çoğu buralı. Evlerinde kalma imkânları var. Bununla ilgili de tezviratlar başladı. Her türlü hakaret, edepsizlik, terbiyesizlik maalesef yapılıyor. Bizim spora verdiğimiz destekte maalesef göz ardı ediliyor. Mersin tarihinde görülmemiş şekilde Mersin’in tamamındaki 85 amatör spor kulüplerinin malzemelerini aldık. Tamamına lisansla ilgili bedelleri biz nakit olarak ödedik. Bundan sonra sporun insanları bir araya getirmeye yönelik etkisinden dolayı da desteğe devam edeceğiz” dedi.

“Belediye başkanıysanız halkın menfaatlerini korumak durumundasınız”

Belediyeciliğin zor ve vebali ağır bir görev olduğunun altını çizen Başkan Kocamaz, “Belediyecilik hem zor hem de vebali çok ağır bir görev. Siz gecenizi gündüzünüze katarsınız. Ailenizi, çocuklarınızı, yakınlarınızı ihmal edersiniz. 1994’ten bu yana 24 yıl daha ben yakınlarımla, büyüklerimle hiçbir bayramda beraber olamadım. Çünkü onların olduğu anda biz resmi programlara katılıyoruz. Hele de şimdi Büyükşehir’e geldikten sonra bütün ilçeleri dolaşıyoruz. Maalesef bu kadar fedakârlıkta yapsanız toplum sessiz kalınca, bu sosyal medyayı kendi süfli düşüncelerine alet etmek isteyenler terbiyesizce size de saldırabiliyor. Tarsus’tan bu yana Belediyenin menfaatleri doğrultusunda belediyeyi daha fazla hizmet ettirebilmek için defalarca da ağırlığı Tarsus İdman Yurdu yüzünden mahkemelere çıktım. Belediye’nin kör kuruşunun peşinden koştuğumuz için alt yapı ihalesinden sonra benim evim kurşunlandı. Ama yine her ne hikmetse ihaleye giren firmalar belli olduğu halde, bizim evi kurşunlayanlar bir türlü tespit edilemedi. İhale konusunda rakamlar çok yüksek çıktı diye ihaleyi iptal ettiğimiz için aynı gece evimize sıktılar. Tabi belediye başkanısınız. Halkın menfaatlerini korumak durumundasınız. Kentin menfaatlerini korumak durumundasınız. Ama birilerinin fincancı katırlarını da ürkütebiliyorsunuz. Birileri de sizi tehdit edebiliyor, sizi töhmet atında bırakabiliyor”  dedi.

“Benim ömrüm bu ülke için, bu bayrak için, bu millet için mücadeleyle geçti”

Hayatı boyunca Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı için mücadele ettiğini söylen Başkan Kocamaz, “Hele de şu 15 Temmuz hadisesinden sonra, daha evvel Tarsus’ta da bunu aynı kripto yapı denemişti. 15 Temmuzdan sonra belediyemize yapılan operasyon gerçekten beni endişeye düşürdü. Benim ömrüm bu ülke için, bu bayrak için, bu millet için mücadeleyle geçmiş. Hainler dışarıda dururken, hainler ortalıkta belli olurken, herkes tarafından bilinirken o kripto yapı sırf kendi yandaşlarını korumak için, devletin içerisinde belli yerleri tutuğu için, projektörü belediyeye çevirerek kendi yandaşlarını karanlıkta bıraktı ve o zaman şunu söyledim ‘Benim ömrüm boyunca mücadelesini verdiğim Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu devlet olamaz’. Benim ömrüm boyunca savunduğum asker, polis bunlar olamaz. Gerçekten bu konu bizi derinden yaraladı ve çok da zamanımızı aldı. Arkadaşlarımız mağdur edildi, ihraç edildi. Yargılandı ve hepsi de berat etti. O kadar çile çektireceksiniz, insanların o kadar psikolojisi bozulacak, aile düzeni bozulacak ve ondan sonra da pardon diyeceksiniz. Bunlar gerçekten bizi çok etkiledi ve yaraladı” şeklinde konuştu.

“Şunu herkes bilsin ki biz ömrümüzü kutsal bir davaya adamışız”

Göreve geldikleri günden bu yana Mersin’de oluşturulmuş olan düzensizliği bozmak adına mücadele verdiklerini söyleyen Başkan Kocamaz, “Çünkü burada birileri kendi kafasına göre bir düzen oluşturmuştu. Otogarda mücadelemizi sürdürdük. Oradaki mafya yapılanmasını bozacağız dedik. Sahildeki işgallerle ilgili mücadelemizi sürdürdük, arkadaşlarımız tehdit aldı, biz tehdit aldık. Zabıta yeri geldi darp edildi ve yine herkes seyretti. Aynen 15 Temmuz sonrası belediyeye uygulanan bu kripto yapının yaptığı kumpas olayı gibi. Bugüne kadar Mersin’i herkes yönetti, ama bir tek Yörük çocuğu yönetmedi. Yörük çocuğunun burada yönetime gelmiş olması birilerini rahatsız etti. Ama şunu herkes bilsin ki biz ömrümüzü kutsal bir davaya adamışız. Bu millete, bu bayrağa, bu devlete adamışız. Sonuna kadar da bu mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“Daha önce aldığımız oyun 10-12 puan üzerinde vatandaş bize destek veriyor”

25 yıllık belediye başkanlığı görevi boyunca çok büyük fedakârlıklar yaptığını söyleyen Başkan Kocamaz, “Dediğim gibi bu 25 yıllık süre içerisinde ailemi, eşimi, çocuklarımı ihmal ettim. Benim çocuklarım ‘Yeter baba, sen bunları yaşamak mecburiyetinde misin?’ diye beni eleştirir noktalara geldiler. Yeri geldi sağlığımızı ihmal ettik. Gerçekten çok büyük fedakârlıklar yaptık. Belediyecilik de öyle bir şey ki sizden hiçbir beklentisi olmayan, sadece kent için hayatının kolaylaştırılmasını isteyen insanlar için siz çok iyisiniz. Hizmet yapıyorsunuz, onlar sizi seviyor, hoşuna gidiyor. Şu 24 Haziran seçimlerden bu yana ikisini değişik siyasi partiler yaptı. Biz de 2 tane anket yaptık ve bu anketlerde gerçekten daha önce aldığımız oyun 10-12 puan üzerinde vatandaş bize destek veriyor. 24 Haziran seçimlerinden hiç etkilenmediğini gösteriyor. Ama buna rağmen dediğim gibi belediye başkanları kendisinden beklentisi çok olan insanlarla muhatap olmak durumunda. Çocuğunu işe girdirecek ya da belediyeden iş almak isteyecek. Bunun partisi de yok. Hangi partiden olursa olsun beklentisine eğer cevap veremediyseniz sizden kötüsü yok. Bakış açısı farklı. Biz bu güne kadar alnımızın akıyla hizmet verdik” ifadelerine yer verdi.

“Aday olup olmama konusunda kafam çok karışık”

Ömrünün yaklaşık yüzde 45’lik bir bölümünün belediyecilikle geçtiğinden söz eden Başkan Kocamaz, “Ben 2014 seçimleri öncesi Tarsus’ta açıkça genel merkeze de gittim. Ben 20 yıl görev yaptım, Şu anda bu dönem sonunda noktayı koymak istiyorum, haberiniz olsun dediğimde bu yasa görüşülüyordu. Bana o zaman dur bu yasa çıkarsa Büyükşehir’e kim aday olacak dediler. Teklif bana genel merkezden geldi. Bende vebalden kaçamayacağım için canla başla üstelendiğim görevi sonuçlandırmaya çalıştım. Bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Bugüne kadar beni hiç mahcup etmediler, desteklerini esirgemediler. Allah için ben de hiç kimsenin başını yere eğdirmedim. Belediye ile ilgili hassasiyetlerim ailemden, yakınlarımdan, anne, babamdan öne çıktı. Zaman zaman yorgun olarak onları ziyaret ettiğimde hep bana demişlerdir ki, ‘Yeter kendini bitiriyordun’. Ama biz emanetçiyiz. Bize güvenenlerin güvenini boşa çıkarmamak durumundayız. 25 yıl da dile kolay. Ben bu dönemin sonunda 65 yaşına girmiş olacağım ve benim ömrümün 25 yılı, yaklaşık yüzde 45’i belediyecilikle geçmiş olacak. Dolayısıyla bu saydığım hadiselerden dolayı gerçekten bir belde belediyesindeki yetkilerin dahi Büyükşehir Belediyesi’nde olmamasından dolayı çok rahatsızım ve çektiğimiz emeklerin, verdiğimiz mücadelelerin maalesef istediğimiz sonucu vermemesinden de çok rahatsızım. Onun için yeniden aday olup olmamayı ciddi ciddi düşünüyorum. Bu konuda kafam çok karışık. Yarının sahibi Allah. Aday oluruz olmayız, ama bu millet için, bu kent için sonuna kadar, nefesimiz tıkanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizlerin de verdiği destekler için teşekkür ediyorum. Zaman zaman bu mecliste haddi aşan ifadeler de kullanıldı. Ama ben bunların art niyetli olduğunu da düşünmüyorum. Bu şartlarda gerçekten kendimizi yeniden çek etmemiz gerektiğini, yaptığımız işten haz almamız gerektiğini, bir işe niyet ettiğimizde de kentin menfaatleri doğrultusunda hep birlikte karar alıp sonuna kadar mücadele etmemiz gerektiğini herkese buradan ilan ediyorum” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar