29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

Canın Cennetime Ve Ah Sen ‘Yar’a

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Canın Cennetime Ve Ah Sen ‘Yar’a
Abone ol
Şair Zehra Kemaloğlu Öztürk’ün iki kitabı var elimde. İkisini de okudum, inceledim ve değerlendirip gazetemizde tanıtımını yapmak istedim.

Şair Zehra Kemaloğlu Öztürk’ün iki kitabı var elimde. İkisini de okudum, inceledim ve değerlendirip gazetemizde tanıtımını yapmak istedim.

Şairimiz Giresun ilinin merkeze bağlı Güveç köyünde doğmuş, ama doğum tarihini belirtmediği için yaşını hesap edemeyeceksiniz demektir.

Ticaret Lisesi’nden sonrasında; “Bir kaza kurşunu ile gidersin” anlayışı ile Üniversite sıralarını görmediğini kitabındaki anlatımından anlamaktayım.

Şairimiz; Lise mezunluğunun ardından Fiskobirlik Fındık  Tarım Satış Kooperatifleri  Birliği Genel Müdürlüğü’de çeşitli görevlerle çalışarak emekli olmuş. 

Şu anda dört çocuğu ve dört torunu bulunan şairimiz, Giresun Belediyesi  Konservatuvarı, Müzik  Dostları Derneği ve Musiki Cemiyetinde müzik, Halk eğitimi merkezinde  yağlı boya  resim eğimi aldığın belirtiyor.

İstanbul aşığı olduğunu, orada yaşamamasına rağmen etkilendiğini belirten Zehra Kemaloğlu Öztürk, ilk şiir kitabını “Benim adım Arife” adı ile yayınladığını vurguluyor.

Ülkemin güzel illerinden, Giresun’dan imzalı olarak gönderilen iki kitabı tanıtmak istiyorum bugünkü bana ayrılan sütunda.

CANIN CENNETİME

Ankara’da Kanguru yayınları arasında çıkarılan “Canın Cennetime” adlı  kitabın ilk sayfalarını açmadan önce, sayfa sayısına bakıyorum.

Kitap 96 sayfadan oluşuyor ama, son sayfası boş. Bu da matbaacı ile editörün bir hatası olsa gerek!

Kitaptaki şiirler kısa dizeli olmasına rağmen, anlamları çok uzun olarak yorumlanabilir. Kitabın sayfalarında toplam 86 şiir okuyoruz.

“Ne yazarsam yazayım” adlı şiirinde; “Ne yazarsam yazayım/Tamamlanmıyor hiçbir cümlem/… /Hangi yangının üstüne su döksem,/Önce kendim yanarım/Sonrası ölüm/”

“Seveceksen şimdi sev” adlı şiirinde; “Seveceksen/Şimdi sev beni/Ölüler sevişemez!/” aşk ile ilgili bir şiirinde, başlığı “Aşka direniş” ne diyor şairimiz; “Suçum yok Tanrım!/O ‘seviyorum’demeseydi/Yakmazdım o kalbi!../”

Şairin “Saklım” adını taşıyan şiirinde ise; “Deliye anlatsam inanmaz! Diyor, şair/Aşk sınanmaz yaşanır/Uyuyor/Uyanıyor/Susuyor haykırıyorum/Çünkü/Gizli bir sevdiğim var!/”

Üç dizeden oluşan “İki çizgi” adlı şiirini okuyoruz; “Biliyor musun/Uykunun ölüme eş/Eşimin ömrün olduğunu/” 

AH SEN ‘YAR’A

Şairimizin bir başka kitabının adı “Ah sen ‘yar’a” adını taşıyor. Kitabın arka sayfasında; Kanguru yayınlarının Genel Yayın yönetmeni  Aydın Şimşek, şairle ilgili duygularını kaleme almış. “Kokusunu sunuyor gül Dalını kıran adama…”diye başlayan yazıda; “Zehra Kemaloğlu toplumsal, bireysel duyarlılığı yüksek bir şair. Kendine sorun edindiği hemen her şeyi de lirizmin olanaklarıyla kuruyor. O nedenle sevgiden, aşkdan, barıştan, kardeşlikten yana bir dil çıkıyor karşımıza….”diye yazısını sürdürüyor.

Kitap 96 sayfadan oluşuyor. Sayfalarının ilk bölümünde 69 şiir görmekteyiz. buradaki her şiirin başlık üzerinde  anlam içeren tümcelere rastlıyoruz. Örneğin; “Göl” adını  taşıyan şiirinin üzerinde; “Kuğusunu kaybetmiş bir gölün hüznüyüm ben! Susuyorsam, çiğ düşürme yüreğe.”diyor.

Sonrasında şiirini okuyoruz; “Sen gidince, çocukluğumun bir kısmını/Kesip çaldılar sanki/İçim kanadı./Şimdi/Yüzen adalar gibi yüreğim/Benim için/Göl./” 

Kısa dörtlüklerden oluştuğu için sıkılmadan okuduğumuz kitaptaki şiirler arasında 77. sayfaya geldiğimizde “Hakiu sepeti” yazıyor. Bundan sonraki sayfalarda dörtlüklerden oluşan şiirleri okumaktayız. Bir sayfaya yerleştirilen şiirler arasında; “Sulh” başlıklı şiirinde, “Hangi yarasa/Kanadını bırakıt/Gecenin ortasında/Sulh!/” derken, “Yabancı” şiirinde; “Bir aşk kaldı/Bende/Hangi bağa diksem/Yabancı./”diyor.

Böylesi dörtlüklerden oluşan toplam 32 şiir daha sayfalar arasına yerleştirilmiş. Bunlara ek olarak 7 şiir daha dizeleriyle kitabı süslerken, toplam 108 şiirden oluşan bir kitap okumaktayız. 
Başarılarının devamı dileklerimizle, daha nice eserlerde yolunuz açık olsun diyoruz.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar