20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Kadirli’de Belediye Kent Müzesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadirli’de Belediye Kent Müzesi
Abone ol
Kadirli ilçesinde, 5 yıl önce kapatılan ve belediyeye devredilen 60 yıllık cezaevi, restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla geçmişi geleceğe taşıyan köprü görevi yapacak.
Kadirli ilçesinde, 5 yıl önce kapatılan ve belediyeye devredilen 60 yıllık cezaevi, restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla geçmişi geleceğe taşıyan köprü görevi yapacak.

Kent Müzesinin girişinde mevcut binanın tarihçesi ve hapishane öyküsünü anlatan bir senaryonun yanı sıra Kadirli'nin tarihçesi, coğrafi yapısı, iklimi, ekonomik ve nüfus yapısından yansımalar sergileniyor.

Kadirli Belediye Başkanı  Dr. Ömer Tarhan, Adalet Bakanlığı'ndan belediyelerine devredilen binanın kent müzesi haline getirilmesi için "Kadirli Kent Müzesine Kavuşuyor" adı altında hazırladıkları projenin Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nca kabul edildiğini ve 325 bin lira hibe desteği verildiğini söyledi.

Kadirli Belediyesinin desteği ile 410 Bin TL'ye restorasyonu tamamlandığını belirten Tarhan, "Kadirli'nin sosyal, kültürel ve tarihi dokusunu yansıtmak, kentlilik düşüncesini geliştirmek ve geçmişi geleceğe taşımak için köprü görevini üstlendik.

Kent müzemizde, Kadirli'nin yerleşik yaşam öncesi ve yerleşik geçişini vurgulayan temalara da yer verildi. İlk yerleşik düzene geçişin göstergesi olan 'Huğ' ev temaları da bahçede yerini aldı.

Müzeye ziyarete gelen ziyaretçilerin oturup dinlenebileceği ve sohbet edeceği Kadirli'nin sosyal hayatının bir parçası olan Çamlı Kahve kültürünü de orada canlı olarak yaşatacağız.
Kadirli, tarım kenti olduğundan tarım kültürüne geniş yer verildi.

Vatandaşlarımız, kent müzesine girdiklerinde çok kısa bir zamanda nasıl bir kentte yaşadıklarını göreceklerdir.

Geçmişe yolculuk yapacaklardır.

Kapıdan giren kişiyle çıkan arasında bir fark oluşacaktır.

Restorasyonunu yaptığımız eski cezaevini Kadirli'nin tarihini, kültürünü, geçmişini anlatan ögelerden oluşan bir yapıya kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Müze sorumlusu ve Sanat tarihçisi Cevahir Zararsız ise 1950'de Cengiz Topel Mahallesi'ne yaptırılan ve 5 yıl önce kapatılan cezaevinin Kadirli Belediyesi tarafından kent müzesi olarak kullanılmak üzere devredildiğini söyledi.

Kent müzelerinin kentlerin belleği, kimliği, geçmişi ve ileriye dönük başvurulacak en değerli kaynak olduğunu anlatan Zararsız, "Kent müzemiz, 2 bin 548 metre kare alana sahiptir. Bundan dolayı bahçesinde Kadirli'nin tarihi, kültürel ve sosyal yaşamını yansıtılacaktır.

Konferans salonu da bulunan müzede, yemek kültürü, el sanatları ve unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları (Karatepe kilimleri, ağaç oymacılığı, andız tespihi, poşet heykelciliği, semerci, demirci, kalaycı), somut olmayan kültür (cenaze, düğün, doğum, sünnet, çocuk oyunları maniler, ninniler, şiirler, türküler, ağıtlar) yaşatılacak.

Kıyafet kültürü, tarihi yapıları, kültürel ve turizm yerleri (Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Alacami, Kendirlinin  Konağı, Hamidiye Cami, Hasan Dede Türbesi, Sülemiş Tepesi, Muallim Bağı, Savrun Çayı, Su Sporları Tesisleri, Kokar Kaplıcaları, yayla ve yayla kültürü) halk ozanları, basın kuruluşları, mahalleler, köyler, okullar, Kadirli'nin şehitleri, sivil toplum kuruluşları, dernekler gibi birçok tarihi, kültürel ve sosyal yapıları bir bütün halinde müze ziyaretçilerimize sunacağız." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar