24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5182
EURO34.8259
ALTIN2428.0

Kadirli Kent Müzesi 7 Mart Pazartesi Açılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadirli Kent Müzesi 7 Mart Pazartesi Açılacak
Abone ol
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kapatılarak Belediyeye devredilen 60 yıllık Cezaevi, yapılan restorasyon çalışması sonucunda Kent Müzesi’ne dönüştürüldü.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kapatılarak Belediyeye devredilen 60 yıllık Cezaevi, yapılan restorasyon çalışması sonucunda Kent Müzesi’ne dönüştürüldü.

Kadirli Belediyesi Kent Müzesi haline dönüştürülen eski Cezaevi binası’nın açılış töreni 7 Mart Kadirli’nin düşman işgalinden kurtuluş etkinlikleri kapsamında bugün açılışı yapılarak hizmete girecek.

Kent Müzesinin girişinde mevcut binanın tarihçesi ve hapishane öyküsünü anlatan bir senaryonun yanı sıra Kadirli'nin tarihçesi, coğrafi yapısı, iklimi, ekonomik ve nüfus yapısından yansımalar sergileniyor.

Kadirli Belediye Başkanı Dr. Ömer Tarhan, Adalet Bakanlığı'ndan belediyelerine devredilen binanın kent müzesi haline getirilmesi için "Kadirli Kent Müzesine Kavuşuyor" adı altında hazırladıkları projenin Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nca kabul edildiğini ve 325 bin lira hibe desteği verildiğini söyledi.

Kadirli Belediyesinin desteği ile 410 Bin TL'ye restorasyonu tamamlanan Kent Müzesi, "Kadirli'nin sosyal, kültürel ve tarihi dokusunu yansıtmak, kentlilik düşüncesini geliştirmek ve geçmişi geleceğe taşımak için köprü görevini üstleniyor.

Kent Müzesinde Kadirli’nin yerleşik yaşam öncesi ve yerleşik düzene geçişini vurgulayan temalara da yer veriliyor.

İlk yerleşik düzene geçişin göstergesi olan 'Huğ' ev temaları da bahçede yerini aldı.

Belediye Başkanı Dr. Tarhan; “Vatandaşlarımız, kent müzesine girdiklerinde çok kısa bir zamanda nasıl bir kentte yaşadıklarını görecekler, geçmişe yolculuk yapacaklardır.

Restorasyonunu yaptığımız eski cezaevini Kadirli'nin tarihini, kültürünü, geçmişini anlatan ögelerden oluşan bir yapıya kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz."dedi.

Kadirli ilçesinin Cengiz topel Mahallesinde 1950 yılında Cezaevi olarak yaptırılan, bundan 5 yıl öncesinde de kapatılan 2 bin 548 metre karelik alanın Kent Müzesi olarak bundan böyle hizmet vereceği bildirildi.

Kent müzesinde; konferans salonu ile birlikte, yemek kültürü, el sanatları ve unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları (Karatepe kilimleri, ağaç oymacılığı, andız tespihi, poşet heykelciliği, semerci, demirci, kalaycı), somut olmayan kültür ( cenaze, düğün, doğum, sünnet, çocuk oyunları maniler, ninniler, şiirler, türküler, ağıtlar) yaşatılacak.

Kıyafet kültürü, tarihi yapıları, kültürel ve turizm yerleri (Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Alacami, Kendirlinin  Konağı, Hamidiye Cami, Hasan Dede Türbesi, Sülemiş Tepesi, Muallim Bağı, Savrun Çayı, Su Sporları Tesisleri, Kokar Kaplıcaları, yayla ve yayla kültürü) halk ozanları, basın kuruluşları, mahalleler, köyler, okullar, Kadirli'nin şehitleri, sivil toplum kuruluşları, dernekler gibi birçok tarihi, kültürel ve sosyal yapıların ziyaretçilere sunulacağı kaydedildi.

Kadirli Belediyesi Kent Müzesi’nin  bugün ilçenin düşman işgalinden kurtuluş gününde açılışı yapılarak hizmete gireceği belirtildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar