25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5901
EURO35.0253
ALTIN2422.6

“Türk Dünyası” Sorunlarına Genç Bakış

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Türk Dünyası” Sorunlarına Genç Bakış
Abone ol
Bilinçli ve İdealist Gençlik Derneği’nin organizatörlüğünde, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin ana sponsorluğunda düzenlenen Türk Dünyası İş Birliği Konseyi (TÜDİK) 3. Çalıştayı İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsünde gerçekleştirildi.
Bilinçli ve İdealist Gençlik Derneği’nin organizatörlüğünde, İstanbul Şehir Üniversitesi’nin ana sponsorluğunda düzenlenen Türk Dünyası İş Birliği Konseyi (TÜDİK) 3. Çalıştayı İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsünde gerçekleştirildi.

İstanbul' dan 24 farklı liseden ve 18 farklı üniversiteden 15-21 yaş aralığında 400 gencin katılımıyla gerçekleştirilen programda katılımcılar 2 gün boyunca çeşitli toplantı ve forumlarda Türk Diasporasının siyasi, ekonomik, güvenliğe dair, hukuki, sivil ve sosyal alandaki problemlerini program öncesinde yapmış oldukları akademik çalışmalar kapsamında inceleyip rasyonel çözümler ürettiler.

Programda Türk Dünyası olarak adlandırılan coğrafyaya komşu ülkeler de temsil edilip sorunları çözme noktasında onların da fikirlerine başvuruldu. 10 Aralık’ta gerçekleştirilen görkemli açılışta Tokat milletvekili ve Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Başkanı Prof. Dr. Coşkun Çakır, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cengiz Kallek ve MÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Alper Esen gibi isimler konuşma yaparken çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları programı takip ettiler.



10 farklı üniversiteden 10 arkadaşın kurduğu BİGENÇ Derneği’nin tanıtımıyla başlayan açılış programında TÜDİK Genel Sekreteri İbrahim Ethem Taş derneğin her projesinde hedeflerinin gençleri kazanmak, gençliğe kazandırmak ve gençlerle kazanmak olduğunu ve TÜDİK’in her gencin hikâyesinin başlangıcı için en doğru adres olduğundan bahsetti.

TÜDİK İstişare Kurulu Başkanı Talha Şamil Çakır ise model olarak başlayan bu projenin gelecek yıldan itibaren artık uluslararası bir genç kurum seviyesine çıkacağından bahsederek sözlerini bu ekipte iş var buraya kulak verin diyerek tamamladı.

Açılış konuşmalarında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen gençlerin bu tür organizasyonlara öncülük ediyor olmalarından gurur duyduğunu ve İstanbul’da eğitim gören bu gençlerin çok şanslı olduğunu ifade ederken Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler “Gençlerimizin bir dert edinmiş olmaları, bir hayallerinin olması ve aynı zamanda bir hedeflerini olması beni oldukça mutlu etti.

Türkiye gerçekten kabuk değiştiriyor. Bu kabuk değiştirme sürecinde, ne kadar elimizi taşın altına koyarsak, ne kadar çok gayret edersek istikbalde Türkiye’nin, Türk Dünyası’nın gücü o kadar artmış olacak.” Şeklinde sözleriyle program hakkındaki düşüncelerini ifade ettiler. İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cengiz Kallek; “Sizleri görünce Üniversite zamanımdaki çalışmalarımı anımsadım. Bir grup arkadaşlarımızla Türkiye’nin en iyi konuma gelmesi için çabalıyor ve çalışıyorduk.

Çünkü o zaman askeri darbeden yeni çıkmıştık o günlerin artık geride kaldığını sadece korkunç bir anı ve aynı zamanda tarihi bir leke olarak kalacağını düşünürken bu defa yıllar sonra kalleşçe hazırlanmış bir darbe daha yapıldı 15 Temmuz gecesi. Rabbim bir daha öyle bir gece, öyle bir zulüm yaşatmasın devletimize, milletimize. İnşallah bir daha rüyalarımıza bile girmez. Sizlerin bu denli faydalı ve şuurlu projeleri beni duygulandırıyor aynı zamanda çokta mutlu ediyor. Rabbim sizin gibi gençlerin yolunu daima açık etsin.” dedi.

Genel olarak BİGENÇ Derneğinin 1 yıl içerisinde bu denli başarılı işler çıkarıp büyük kitlelere ulaşabilmiş olması özellikle genç sivil toplumun geleceği adına umut verici bir görüntü oluşturduğu açılışta hissedildi ve dile getirildi.

Program kapanışında en aktif katılımcılar ve komisyon yöneticileri program için bitmesini hiç istemedikleri bir süreç ve unutulmayacak bir tecrübe olduğunu belirttiler. Projenin danışmanlarına plaket takdimi ve BİGENÇ Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı devir teslim töreni ile program nihayete erdi.

Sonuç olarak etkinlik boyunca hitabet yeteneği, kriz yönetimi, etkin tartışma kültürü ve çözüm üretme gibi konularda gençlerin yetkinlik kazanması ve Türk Dünyası üzerine bilinç oluşturulması sağlandı.

Program neticesinde üretilen çözüm önerisi protokolleri bu alanda çalışma yapan çeşitli sivil toplum kuruluşları, bakanlıklar ve resmi uluslararası örgütlere ulaştırılacak. Ayrıca programda aktif katılım sağlayıp bu alana ilgili gençlerle Orta Asya eğitimleri önemli destinasyon ziyaretleri ve toplantılarla devam edeceği ifade edildi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar