19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6283
EURO35.363
ALTIN2501.7

Migros dört yılda iki kat büyüyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Migros dört yılda iki kat büyüyecek
Abone ol
Kipa hisselerinin yüzde 95,5’ini 199 milyon lira bedelle satın alan Migros, gelecek dört yılda iki kat büyümeyi hedefliyor
Kipa hisselerinin yüzde 95,5'ini 199 milyon lira bedelle satın alan Migros, gelecek dört yılda iki kat büyümeyi hedefliyor.

Migros Ticaret AŞ'nin, Tesco Overseas Investments Limited'den Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret Lojistik ve Gıda Sanayi AŞ'nin hisselerinin yüzde 95,5'ini devralmasıyla ilgili süreç tamamlandı.

Migros, söz konusu Kipa hisselerini, tespit edilen şirket değerinden, banka borçları ve bilanço uyarlamaları düşüldükten sonra 199 milyon lira bedelle satın aldı.

Bu satın almayla birlikte Migros bünyesine 48 hipermarket, 48 süpermarket, 72 Express mağaza ile toplam 320 bin metrekare net satış alanı daha eklenirken, marka 73 ilde ve yurt dışı Ramstore mağazaları dahil bin 782 mağazaya ulaştı.

Migros, 2017 yılında yeni açılacak mağazalarla net satış alanını yurt dışı dahil yaklaşık 1,5 milyon metrekareye yükseltmeyi hedefliyor.

Tesco Kipa'nın 20 ilde bulunan 26 AVM'si ile yurt içi alışveriş merkezi sayısını da 30'a çıkaran Migros, Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi yatırımcılarından biri haline geldi.

"Türkiye'nin ekonomik iklimi sağlam"

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, ekonomi müdürleriyle bir araya geldiği toplantıda, Migros'un 63 yıldır daima uzun vadeli planlar yaptığını belirterek, bu planların temel dayanak noktasının Türkiye'nin taşıdığı müthiş potansiyel olduğunu söyledi.

Bu potansiyelin sadece pozitif beklentileri değil, aynı zamanda olası kırılmalara karşı birliktelikten gelen ülke direncini de içerdiğini ifade eden Tort, "63 yıllık bir şirket olarak söyleyebiliriz ki Türkiye'nin ekonomik iklimi sağlamdır. Geçtiğimiz 40 yılda türlü zorlukları aşarak altı kat büyüme yakalamış bir ekonomiden söz ediyoruz. Bu satın alma işlemi sektörümüze ve ülkemize olan güvenimizin net bir göstergesidir." dedi.

Tort, istihdam ve ekonominin lokomotif gücü olan perakende sektöründe müşteriler, yatırımcılar, tedarikçiler, çalışanlar, kayıtlı ekonomi ve sektöre katkı sağlayacak bir satın almaya imza attıklarını dile getirdi.

Migros'un büyüme ivmesini daha da artıracaklarını kaydeden Tort, "Perakende sektöründe verimlilik odağımızla sürdürülebilir büyümeyi sağlarken sinerji yaratan yatırımlarımız sürecek. Türkiye ile birlikte büyümeye, Türkiye'nin gücüne değer katmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Migros yeni bir boyut kazanıyor"

Temelleri Türkiye'de atılan ve büyüyen Migros'un, perakendede özgün bir bilgi birikimi sağladığını anlatan Tort, 63 yıllık bu birikimin Türkiye'de müşteri, yatırımcı, tedarikçi ve çalışanlarıyla gelişip güçlendiğini söyledi.

Özgür Tort, 21 yıl önce Türkiye'den gelişmekte olan perakende pazarlarına yatırım yaparak ülke sınırlarını aşan ilk Türk gıda perakendecisinin Migros olduğunu belirterek, "O dönemlerde yakın coğrafyada gelişmekte olan Rusya, Kazakistan, Makedonya gibi perakende pazarlarında büyümemiz bu özgün bilgi birikimi sayesindedir. Perakendede başarının özü lokal olabilmekten geçer." diye konuştu.

Perakendede kendi ülkesindeki lokal başarıyı pekiştirerek bir dış çembere taşıma ve bir sonraki adım olarak bölgesel liderliği hedeflemenin en doğru formül olduğunu gördüklerini aktaran Tort, şunları kaydetti:

"Türkiye'de başlayan, yakın coğrafyada genişleyen Migros, bugün Türkiye'de önemli bir büyüklüğe ulaşmış bir dünya markasının Türkiye'deki operasyonlarını devraldı. Bu hem Migros için hem de Türk perakendesi için önemli bir eşiktir. Migros, yerel duruş sergileme becerisinden oluşturduğu özgün iş modeline kadar geldiği bu noktada Türkiye ve çevre coğrafyalarda liderliğini sürdürmek için yeni bir boyut kazanıyor. Böylece Türk perakendesi önemli bir eşikten daha geçmiş oluyor."

Tort, bu yatırımın Migros'un sektörde büyüme kararlılığını ve ortakları Anadolu Grubu ve BC Partners'ın Türk perakendesine olan inancını ifade ettiğini dile getirdi.

"İstihdamımız 45 bini aşacak"

Tort, Kipa'nın hisselerinin satın alınmasıyla birlikte 2017 yılında yeni mağaza açılışlarıyla hedefledikleri ilave satış alanı büyümesini yaklaşık beşe katladıklarına işaret etti.

Kipa'nın satın alınmasının gelecek vizyonu ve stratejik planlara odaklı bir girişim olduğuna dikkati çeken Tort, "Bu büyüklükte bir satın alma bizim için ilk değil. Her iki markamızın müşteri odaklı bakış açısı, iletişim tecrübesi, dinamizmi ve teknolojik imkanlarıyla, sistem entegrasyonu en hızlı şekilde gerçekleşecek." diye konuştu.

Migros'un perakende sektöründeki en büyük istihdam merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Tort, bu yıl açmayı planladıkları yeni mağazalar ve büyüme çizgileri doğrultusunda 5 bin 500 kişiye daha istihdam sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Özgür Tort, "Bu satın almanın bizim için en anlamlı sonuçlarından biri de bünyemize katılan yaklaşık 6 bin çalışan ve buna ek olarak 2017'deki kendi organik büyümemizle birlikte oluşacak toplam istihdamımızın 45 bini aşacak olmasıdır." şeklinde konuştu.

Tort, büyüme, hanelere erişim, verimlilik ve alışveriş deneyimi olarak sıraladıkları stratejik hedefleriyle bu satın alma sürecini müşteri beklentileri yönünde çok yönlü gelişimi sağlayacak bir modelle yöneteceklerini, rekabetçi ve öncü konumlarını daha da güçlendireceklerini bildirdi.

"Müşterinin tam yanında, tam zamanında bulunmak ve o seçimi müşterinin sesine kulak vererek yapmak, işini ciddiye alan her perakendecinin reçetesidir." diyen Tort, farklı mağaza seçenekleriyle, hem mevcut şehirlerde hem de yeni illerde müşterilerine çok daha yakınlaştıklarını, Sanal Market ile dileyen müşterilerin kapısına kadar hizmet götürdüklerini ifade etti.

Tort, çoklu kanal kullanımıyla sundukları çözüm alternatifleri arttıkça müşterileriyle olan bağlarının da güçlendiğini ve bunun müşteri sadakatine olumlu katkı sağladığını, Sanal Market satış büyümesinin şirket büyümesinin 2-3 katına ulaşmasının bunun kanıtı olduğunu kaydetti.

"2017 ciro hedefimiz 15 milyar lira"

Migros olarak sürdürülebilir büyüme kavramına odaklandıklarını belirten Tort, şöyle devam etti:

"Migros'un kendi organik büyüme gücüyle son altı yılda üst üste çift haneli büyüdük. Satışlarımızı ise yaklaşık iki katına çıkardık. Bu büyüme yeni açılan mağazalarımız kadar mevcut mağazalarımızdaki satış artışı ve kazanılan yeni müşterilerle de gerçekleşti. Kapsama alanımızı, Türkiye'deki hanelerin yüzde 80'ini içine alacak şekilde genişlettik. 2016 yılında yurt içi satış büyümemiz bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 20'ye ulaştı. Konsolide satışlarımız ise 11 milyar lirayı aştı."

Tort, verimliliğin perakendeyi besleyen ana damar olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini aktararak, her yıl hizmete sundukları ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü operasyonel verimlilikten elde ettikleri kaynakla açtıklarını söyledi.

2016 yılında mağaza portföylerine ekledikleri 232 yeni mağazayla hedeflerini aştıklarını belirten Tort, "Kipa satın almasıyla da tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına ve farklılıklarından doğan zenginliğe yatırım yaparak hem 2017 hem de gelecek hedeflerimizi büyüttük. Bu kez altı yılda değil, dört yıl gibi kısa bir sürede, büyüklüğümüzü ikiye katlamayı hedefliyoruz." dedi.

Yurt dışı dahil yeni açılacak mağazalarla 2017'de net satış alanını yaklaşık 1,5 milyon metrekareye yükseltmeyi hedeflediklerini aktaran Tort, "Sene sonunda bin 900 mağazaya ve 15 milyar lira ciro büyüklüğüne ulaşmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Akıllı Dağıtım Merkezi'ne 20 milyon liralık yatırım

Özgür Tort, Migros'un büyüme gücünü beslemek amacıyla hem verimliliğine katkı sağlayan hem de müşterilerini daha çeşitli ürünle, talep ettikleri miktarda ve lokasyonda buluşturan büyük bir lojistik sisteme imza attıklarını bildirdi.

Büyüyen bir perakende operasyonunda çarkın sürekli dönmesi için verimlilik, ürün çeşitliliği ve mal bulunurluğu dişlilerinin güçlü olması gerektiğine dikkati çeken Tort, "Perakende sektöründe de bunu güçlü bir lojistik sistemiyle başarabilirsiniz. Bu bakış açısıyla, yıllar içerisinde lojistik sistemimizde büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik." diye konuştu.

İlk olarak alternatif dağıtım merkezi sistemi kurarak bir bölgeden hava veya yol koşulları nedeniyle sevk yapılamaması durumunda mağazaların diğer dağıtım merkezlerinden iki saat içinde desteklenmesini sağladıklarını anlatan Tort, bugün Migros'un 22 dağıtım merkeziyle ürün çeşidi ve bulunurluğunu garanti altına aldıklarını vurguladı.

Tort, Migros'un Türk gıda perakendesinde bir ilk olan Akıllı Dağıtım Merkezi yatırımının detaylarını paylaştı.

Marmara Bölgesi'nin yüzde 40'ına sevkiyat yapan Gebze Dağıtım Merkezi'nin 20 milyon liralık büyük bir yatırımla tamamen akıllı hale getirildiğini belirten Tort, "Türkiye'de bugüne kadar en ileri teknolojiyle mağazalara otomatik sevkiyat yapan ilk sistem Migros tarafından hayata geçirildi. Ürün, hangi mağazaya gidecek ise otomatik olarak o ray sistemine girerek kamyona yükleniyor. Biz buna 'gideceği mağazayı otomatik bilen ürünler' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Migros'un dağıtım merkezi süreçlerini optimize etmek için ilk adımı 2014 yılında atarak raylı palet taşıma sistemini hayata geçirdiklerini aktaran Tort, 2016 yılı itibarıyla planladıkları ileri akıllı sistemi bir adım daha öteye taşıdıklarını, ürünlerin mağaza siparişlerine göre adet bazına bölünmesi ve kasalanmasının da otomatik hale getirildiğini kaydetti.

Tort, bu sistemin mağazalara gerçek ihtiyaçları doğrultusunda seçim yapma imkanı sağladığına işaret ederek, "Belirli ürünler belirli mağazalarda daha az veya daha çok satabiliyor. Yeni akıllı sistemle sevkiyatları sadece kolili değil, adet bazında da otomatik gerçekleştirme gücüne sahip olduk. Ayrıca, kolili sevkiyat yerine geri dönüşümlü kasa sistemine de geçmiş oluyoruz." görüşlerini aktardı.

"Ürüne ne kadar az dokunulursa fiyat o kadar ucuzluyor"

Migros'ta sadeleşme için ileri teknoloji kullanıldığını belirten Tort, şöyle konuştu:

"Sadeleşme, tedarikçi ve perakendeci için verimlilik, müşteri içinse uygun fiyat ve bol çeşit anlamına geliyor. Kısıtlı sayıda mal grubunda sadeleşme yaratmak nispeten mümkün. Fakat farklı çeşit ve boylarda yüz binlerce üründe bu sadeleşmeyi yakalamak için güçlü bir teknolojik altyapı işin olmazsa olmazı. Tüketiciye ulaşana kadar ürüne ne kadar az dokunulursa fiyat o kadar ucuzluyor. Mala daha az dokunmak, herkes için kazanç sağlıyor. Daha önce bir mala tüketiciye ulaşana kadar 12 defa dokunuluyordu, şimdi bu rakam Migros'ta 5'e iniyor. Artık, üretilen mallar doğrudan dağıtım merkezimize, buradan da mağazalara, sadece kolili değil adetli olarak da sevk ediliyor ve doğrudan rafa konuluyor."

Özgür Tort, sistemin aynı zamanda mağazaların önceki siparişlerinden yola çıkarak gelecek siparişlere göre ürünleri optimize etme ve sevkiyat sürecine hazırlama özelliğine sahip olduğunu dile getirdi.

Gebze Dağıtım Merkezi'nde bu sistemle saatte 7 bin koli ayrıştırıldığı bilgisini veren Tort, her gün mağazalarına 200 bin ton malın ulaştırılmasını sağlayan bu akıllı sistemin işlerine önemli bir hız kattığını söyledi.

Tort, "Sürekli büyüyen yapımızda geleceğe yatırım yaparak çalışanlarımızın daha kısa sürede daha fazla iş üretmesine ortam sağlıyor ve verimliliğimizi artırıyoruz." dedi.

Dünyanın sayılı perakende devlerinin kullandığı bu sistemin Türk gıda perakende sektörüne Migros tarafından kazandırılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Tort, ilk etapta Gebze'de hayata geçen uygulamanın zaman içinde diğer dağıtım merkezlerine de yaygınlaştırılacağını bildirdi.

"Su ile çalışır efsanesi gerçek oldu"

Migros'un verimlilik odaklı bakış açısının sürdürülebilirliğe katkısına da dikkat çeken Tort, BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde gıda perakendesinin ilk ve tek temsilcisi olarak üç yıl üst üste yer aldıklarını aktardı.

Bunun yanında İklim Değişikliğiyle Mücadele Planı ile 2016 yılında Karbon Saydamlık Projesi'nden (CDP) aldıkları notla "iklim liderleri" arasına katıldıklarını ifade eden Tort, operasyonel verimlilik ile birlikte çevresel etkileri en aza indirme hedefiyle en ileri uygulamaların Migros'ta denendiğini kaydetti.

Tort, son olarak, mağaza dolaplarını gaz yerine su ile soğutacak sistemin patentini aldıklarını belirterek, "Tamamen Migros'un yoğun çalışmalarının eseri olan bu sistem sayesinde 'su ile çalışır' efsanesi gerçek oldu. Böylece, mağaza başına 10 binlerce kilogram karbondioksit salım riskini, su ve soğutucu özelliği olan yüzde 100 doğal maddeler kullanarak neredeyse sıfıra düşürmüş olduk. Yenilikçi vizyonumuz ve ilkleri başarma arzumuzla hayata geçirdiğimiz bu tür sistemlerle perakendedeki öncülüğümüzü sürdüreceğiz." yorumunu yaptı.

Migros olarak çalışanlarına da ciddi yatırımlar yaptıklarını kaydeden Tort, her çalışanlarına her yıl 19 gün özel eğitim verdiklerini söyledi.

"Tedarik sürecinde aracı sayımız minimumdur"

Sebze ve meyvenin tarla ile market fiyatındaki farklılığa ilişkin soru üzerine Tort, şu yanıtı verdi:

"Şu anda raflarda istisnasız tüm sebze-meyve ürünlerinin alış fiyatından maliyetine, vergisinden satış fiyatına kadar her şeyi satır satır paylaşan herhalde yegane şirket biziz. Rakamlarla da kanıtladık ki bu iş bir tedarik zinciri maliyeti. Tedarik zinciri içerisine ne kadar çok aracı girerse maliyet o kadar artıyor, ne kadar az aracı varsa o kadar düşüyor."

Özgür Tort, Migros olarak direkt çiftçiden ve kooperatiften almak üzerine ciddi kararlılık içerisinde olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün 2 bin meyve-sebze tedarikçimiz var. Türkiye'deki en büyük kooperatiflerin hemen hepsiyle çalışıyoruz. Dolayısıyla Migros'un tedarik sürecinde aracı sayısı minimumdur. Sebze-meyve, tedarik zincirindeki yumuşak halkadır ve imhası, firesi en yüksek mal grubudur. Esas problemimiz burasıdır. Bu imha ve fireyi azaltmadan fiyatlamayla ilgili sorunu ortadan kaldırmak mümkün değil."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar