19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5912
EURO34.8307
ALTIN2498.0

Eğitime Robotik Yaklaşım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eğitime Robotik Yaklaşım
Abone ol
İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen, “Otistik Çocukların Eğitiminde Robot Kullanımı” ve “Robotik ve Zeka Oyunları Destekli Eğitim” isimli iki proje kapsamında eğitim alanında robotik çalışmalar yürütüyor.
İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen, “Otistik Çocukların Eğitiminde Robot Kullanımı” ve “Robotik ve Zeka Oyunları Destekli Eğitim” isimli iki proje kapsamında eğitim alanında robotik çalışmalar yürütüyor.

Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman ve ekibi tarafından yürütülen çalışmalar, yeni teknolojileri derslerine nasıl entegre edebilecekleri konusunda öğretmenlere de yön gösteriyor.

“Eğitimde Robot Kullanımını Türkiye’de Yaygınlaştıracağız”

Yrd. Doç. Dr. Şişman robotların eğitimde kullanımının çok yaygın olmadığını belirterek: “Robotlar, daha çok Amerika’da, Güney Kore’de, Japonya’da üretilmektedir ve kullanılmaktadır. Bizim çabamız, bunun Türkiye’de yaygınlaşmasıdır. Robot yapmayı bilen öğretmenler yetiştirmek ve bu öğretmenlerin kendi robotlarını kendileri üretebilen öğrenciler yetiştirmesi başlıca hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’de ilk defa ‘Eğitimde Robotik Uygulamalar’ isimli bir ders açtım.”

Otistik çocukların eğitiminde ve yabancı dil eğitiminde de robot kullanımına yönelik projelerinin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şişman, otistik çocuklarla olan bir pilot çalışmanın sonlandırıldığını ifade ederek, “Çocuklara yabancı dil eğitimi projemiz de halen sürüyor, her hafta özel bir kolejde çocuklara robotlarımızla İngilizce eğitimi veriyoruz. Bunların dışında hafta sonları çocuklara robot yapımı eğitimi çalışmalarımız da gayet verimli bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Her Robot İyi Bir Yardımcı Öğretmen”


Robotların İngilizce, Fransızca, İspanyolca gibi birçok dili konuşabildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Şişman, robotların öğrenmede etkili olduklarını ancak öğretmenlerin yerini tutamayacağını belirtti. Bu konuda robotların eksik kaldığı noktalar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şişman, “Robotlar sınıf yönetimi konusunda zayıflar, yani sınıfı yönetemezler, yaptırım güçleri yok. Bu nedenle sınıflarda öğretmen olamazlar. Ancak çok iyi birer yardımcı öğretmen ya da arkadaş olabilirler” şeklinde konuştu.

Tüm bu çalışmaların bir ekip işi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şişman, “Otizmli çocuklarla olan çalışmamızın proje ekibinde İÜ HAYEF Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü’nde çalışan ve Özel Eğitim alanında doktorasını yapmış olan Dr. Yavuz Yaman, Kocaeli Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Üzeyir Oğurlu, yabancı dille eğitimde ise İÜ HAYEF İngiliz Dili Eğitimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Cincioğlu, Yrd. Doç. Dr. İrfan Bulut, Dr. Devrim Günay var. Yüksek lisans öğrencilerimiz Safiye Yılmaz ve Mehmet Erdem Aydın da robotlara harmandalı öğretirken bize destek oldu” açıklamalarında bulundu.

Robotik Uygulamaların Olumlu Etkisi Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Robotik uygulamaların çocukların eğitimi üzerindeki katkılarının bilimsel olarak kanıtlandığına da değinen Yrd. Doç. Dr. Şişman,  “Bu çocukların yaratıcılıklarını artıyor ve problem çözme yeteneklerini geliştiriyor. STEM (Science Technology Education And Mathematics)  dediğimiz bir sistem var. Bu sistemin amacı mühendislik, fen, matematik ve teknoloji alanlarıyla iç içe büyüyen ve bunların hepsini bilen öğrenciler yetiştirmek. Robotikte bunun bir parçası” şeklinde konuştu.

“İÜ Öğrencilerinin Hepsine Açık Olacak Robotik Laboratuvar Projemiz Var”

İstanbul Üniversitesi’nde açılacak olan robotik laboratuvar projelerinin de olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şişman, İÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nin de desteklediği projenin inşaatının sürdüğünün altını çizerek, “İÜ HAYEF Dekanı Prof. Dr. İrfan Başkurt da bizi destekledi ve robotik laboratuvarı için bize bir yer sağladı. Bu laboratuvar, 7 gün 24 saat çalışacak yaşayan bir laboratuvar olacak. Laboratuvar, robotiğe ilgi duyan, gelişmek ve katkı vermek isteyen tüm İÜ öğrencilerinin hepsine açık olacak” dedi.

Robotlar İki Farklı Yöntem İle Kontrol Ediliyor

Derslerde robotları kontrol etmenin iki yöntemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şişman bu yöntemleri şöyle açıkladı: “Robotları kontrol etme yöntemlerinden biri robotlara yükleyeceğiniz, geliştireceğiniz yapay zekâ ile robotların otonom hareket etmesi. Sizi anlaması ve size uygun cevaplar vermesi, sizinle diyaloğa girmesi, dersi alıp kendi kendine götürmesi olabilir. Diğer yöntem de bir operatörün, bilgisayar ya da bizim geliştirdiğimiz mobil uygulama aracılığıyla robotu kontrol etmesidir. Kontrol panelimizi çok esnek bir yapıda geliştirdik. Çocuklar eğitim sırasında robota hiç düşünmediğimiz ve dersle ilgisi olmayan bir soru sorabiliyor. O sırada robotun cevap vermesi gerekiyor. Geliştirdiğimiz panel ile yazdığımız bir metni robota o anda aktarıyoruz. Robot da Text to Speech yani metni konuşmaya çeviren algoritmamızla metni çevirerek konuşuyor ve cevap vermiş oluyor.”

Bilimsel Çalışmalara Katkıda Bulunuluyor

İstanbul Üniversitesi’nde şu an içlerinde “Rob” ve “Çilek” robotlarının da yer aldığı toplam 5 robot bulunuyor. Ayrıca yapılan projeler kapsamında bilimsel çalışmalar da yürütülüyor. Bunlardan biri Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, Arş. Gör. Yavuz Yaman ve Dr. Oğuz Cincioğlu tarafafından kaleme alınan “Exploring The Utilization of Robotic Technology In Foreign Language Teaching” başlıklı makale. Bunun dışında kaleme alınan iki makale de şu an alanında kabul görmüş dergilerin değerlendirme aşamasında.

 “Üreten Bir Toplum Olabilmek İçin Robotik Eğitim Şart”


Türkiye’de ilk defa Zeytinburnu Belediyesi tarafından hayata geçirilen bilgi evlerinde başlayan “Robot Yapım Atölyesi” eğitimleri, İÜ HAYEF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman’ın önderliğinde uzman bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.  Yrd. Doç. Dr. Şişman, robot yapım atölyesinin amacını orta ve uzun vadede robotik bilimine hâkim, mühendislik bakışına sahip, üreten, sorumluluk sahibi nesiller yetiştirmek olduğunu ifade etti. “Robot Yapım Atölyesi” çalışmalarında İÜ HAYEF Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü mezunları Safiye Yılmaz ve Mehmet Erdem Aydın’ın da önemli destekleri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şişman, bu eğitimlerin yakın gelecekte tüketen değil de üreten bir toplum olmamız için büyük önem taşıdığını söyledi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar