16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.4672
EURO34.5305
ALTIN2473.3

DenizBank Genel Müdürü Ateş:

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DenizBank Genel Müdürü Ateş:
Abone ol
DenizBank Genel Müdürü Ateş: "Ruslar artık Türkiye'de seyahat ödemelerini ruble ile gerçekleştirebiliyor. Rus turistler Türkiye'de ATM'lerimizden ruble çekebiliyor, ruble yatırabiliyor. Bütün hizmetleri ruble üzerinden alabilecek hale geliyor".
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ruble cinsinden reeskont kredisi vermesinin çok yakın olduğunu söyledi.

Dünya turizmine yön veren liderlerin bir araya geldiği ve bugün başlayan Dünya Turizm Forumu'nda konuşan Ateş, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği istikrarlı ekonomik büyümeye değindi.

Türkiye'ye gelen turist sayısının 2000 yılında 10 milyon iken geçen yıl düşüşe rağmen 25 milyon şeklinde gerçekleştiğini dile getiren Ateş, turizm gelirlerinin de bu dönemde 11 milyar dolardan 22 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Ateş, "Uluslararası işlemlerde TL kullanma oranı 2000 yılında yüzde 0,1 iken şu anda yüzde 1,4'ye yükseldi. TL ile yapılan işlemler ciddi şekilde arttı. Bu Türkiye'nin küresel bir oyuncu haline geldiğini gösteriyor." diye konuştu.

Türkiye'de havalimanı sayısının 27'den 55'e, THY filosundaki uçak sayısının 73'ten 333'e, tersane sayısının 52'den 145'e çıktığını dile getiren Ateş, şehir içi raylı sistem uzunluğunun ise 2000 yılında 84 kilometre iken 2015'te 439 kilometreye yükseldiğini aktardı.

"Büyük yatırımlar devam ediyor"

Ateş, son 14-15 yılda Türkiye'deki okul, hastane, üniversite, üniversite öğrencisi, 5 yıldızlı otel ve turizm yatak kapasitesi gibi alanlarda sayıların kat kat artırdığını kaydederek, şehir hastaneleri, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi, İstanbul Yeni Havalimanı ve hızlı tren gibi büyük yatırımların yapım aşamasında olduğunu söyledi.

Güçlü bankacılık sisteminin dev yatırımları ve büyük enerji projelerini desteklediğini kaydeden Ateş, 2002'de 131 milyar dolar olan bankacılık sektörünün büyüklüğünün 2016'da 778 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

Ateş, Türkiye'nin tarımda Avrupa'da birinci dünyada altıncı, beyaz eşyada Avrupa'da birinci dünyada ikinci, çimentoda Avrupa'da birinci dünyada beşinci, ayakkabıda Avrupa'da birinci dünyada yedinci, demir-çelikte Avrupa'da ikinci dünyada dokuzuncu, plastikte Avrupa'da ikinci dünyada yedinci, motorlu kara taşıtlarında Avrupa'da altıncı, dünyada 15. olduğunu anlattı.

"Turizmde yeni trendler ortaya çıktı"

Ateş, Türkiye'nin birçok alanda Avrupa ülkeleri ile önemli iş birlikleri olduğunu belirterek, Türkiye'nin Avrupa için vazgeçilmez olduğunu söyledi.

"Genç nüfus, hızla düzelen yaşam standartları, düşük borçluluk Türkiye ekonomisinin başlıca avantajları." diyen Ateş, kişi başına düşen gelirin, ihracatın, dış ticaret hacminin arttığını aktardı.

Ateş, döviz kazandıran sektörlerin Türkiye için çok önemli olduğunu kaydederek, turizmin bu sektörlerin başında geldiğini bildirdi.

Türkiye'ye gelen turist sayısına paralel olarak turizm gelirlerinin de arttığını anlatan Ateş, dünyada turizm sektörünün gelecek 10 yılda 2 katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Ateş, turizmde yeni trendlerin ortaya çıktığını belirterek, Y ve Z kuşağı olarak bahsedilen genç neslin isteklerinin değiştiğini, gençlerin elektrik ve su kadar wi-fi de istediğinden bahsetti.

Hakan Ateş, son dönemde özellikle Asya'da yaygınlaşan ucuz otel zincirlerinin, teknoloji ile değişen pazarlama imkanlarının ve yeni destinasyonların da turizmde ortaya çıkan yeni trendleri etkileyeceğini anlattı.

DenizBank'ın turizme yönelik destekleri

Ateş, DenizBank'ın Türkiye'deki faaliyetlerine değinerek, dev projelere, KOBİ'lere, turizme, enerjiye, inşaata, ulaşıma, denizciliğe, sağlığa, eğitime, belediyelere, spor kulüplerine, kentsel dönüşüme yönelik verdikleri desteklerden bahsetti.

Bankaların turizm sektörüne kullandırdığı 19 milyar dolar kredinin 3 milyar dolarını DenizBank'ın sağladığını ifade eden Ateş, geçen yıl turizmde 200 milyon dolar kredi kullandırarak sektörün yanında olduklarını söyledi.

Ateş, DenizBank'ın turizm sektöründe sadece büyük firmaların değil KOBİ sınıfına giren küçük otellere, restoranlara, işletmecilere de destek olduğunu bildirdi.

"Rus turistleri işlemlerini Ruble ile yapabiliyor"

Ateş, DenizBank'ın Sberbank, Türkiye ve Rusya merkez bankaları iş birliğiyle Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi konusundaki çalışmalarının sürdüğüne değindi.

Rus turistlere Türkiye'deki seyahatlerinde ruble kullanmaları konusunda önemli imkanlar sağladıklarını dile getiren Ateş, çağrı merkezlerinde Rusça konuşan çalışanlarının bulunduğunu, turizm bölgesindeki ATM'lerine Rusça menülerinin eklendiğini bildirdi.

Ateş, Rusların ruble ile uçak bileti alma, erken rezervasyon yapma gibi birçok işlemi yapabildiğini, artık Türkiye'deki seyahat ödemelerini de kendi para birimleri ile gerçekleştirebildiğini ifade etti.

Rus turistlerin Türkiye'de ATM'lerinden ruble çekebildiğini ve yatırabildiğini dile getiren Ateş, "Bütün hizmetlerini ruble üzerinden alabilecek hale geliyorlar." dedi.

"Merkez bankamızın Ruble cinsinden reeskont kredisi vermesi çok yakındır." diyen Ateş, Çin ile de yuan üzerinden bir anlaşma yapıldığını, ruble ile reeskont kredisi verilmesi halinde turizmcinin daha karlı çıkacağını sözlerine ekledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar