28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3461
EURO35.1203
ALTIN2311.1

"Almanya ile ilişkilerin normalleşeceğini umuyoruz"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Almanya ile ilişkilerin normalleşeceğini umuyoruz"
Abone ol

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Seçim sonrası oluşacak yeni Alman hükumetiyle birlikte Türkiye - Almanya ilişkilerindeki sorunları aşmak, göçmen politikası konusundaki iş birliğimizi sürdürmek, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu müzakerelerine gecikmeden başlamak suretiyle liberal ticaretin daha da gelişmesine katkıda bulunmak giderek artan popülist ve aşırı sağcı söylemlere en etkili cevap olacaktır." ifadesini kullandı.

Almanya'da gerçekleşen genel seçime ilişkin yazılı açıklama yapan Zeytinoğlu, seçim sonuçlarına göre Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi lideri ve halihazırda başbakan olan Angela Merkel'in 4. kez seçildiğini hatırlatarak, böylelikle Merkel'in Federal Almanya tarihi açısından önemli bir başarıya imza attığını belirtti.

Almanya'daki seçim sonuçlarının Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğine işaret eden Zeytinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yaz Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerde gerginlik iyice tırmanmıştı. Ancak her iki ülke arasındaki ekonomik, ticari, tarihi ve kültürel bağlar, Almanya'nın AB ilişkileri açısından belirleyici konumu ve bunun yanında Almanya'da yaşayan 3 milyonun üzerinde Türkiye kökenli vatandaş düşünüldüğünde bu gerginliğin her iki tarafa da zarar verdiği ortadadır. Dün gece açıklanan seçim sonuçları önümüzdeki günlerde Almanya'da bir koalisyon hükumeti oluşturulacağını gösteriyor.

İktidardaki Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratlar yüzde 33,7, Sosyal Demokratlar yüzde 20,7, Sol Parti yüzde 8,5, Yeşiller yüzde 8,8, Hür Demokratlar (liberaller) yüzde 10,9 ve Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 12,4 oy aldı. Ciddi bir oy kaybına uğrayan Sosyal Demokratlar bu sefer koalisyon ortağı olmayacaklar. Bu durumda Merkel'in Hür Demokratlar ve Yeşiller ile bir koalisyon oluşturması bekleniyor."

Zeytinoğlu, Almanya'da yeni kurulacak hükumetin Türkiye ile ilişkilerde daha soğukkanlı ve yapıcı bir söylem benimsemesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Almanya ve AB'nin geleceği açısından son derece çarpıcı olan göçmen karşıtı tavrıyla bilinen AfD'nin 3. parti olarak seçimlerden çıkması ve Almanya Parlamentosunda 85 civarında milletvekili ile temsil edilecek olmasıdır. Bu tüm politikacıları popülist söylem konusunda dikkatli olmaya çağıran bir uyarı niteliğinde.

Bu nedenle seçim sonrası oluşacak yeni Alman hükumetiyle birlikte Türkiye-Almanya ilişkilerindeki sorunları aşmak, göçmen politikası konusundaki iş birliğimizi sürdürmek, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu müzakerelerine gecikmeden başlamak suretiyle liberal ticaretin daha da gelişmesine katkıda bulunmak giderek artan popülist ve aşırı sağcı söylemlere en etkili cevap olacaktır."

"Erdoğan ve Merkel'i buluşturacak bir zirve son derece yerinde olacaktır"

Türkiye ve Almanya arasında atılabilecek adımlara ilişkin Zeytinoğlu, "Almanya'da seçimlerin hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Merkel'i bir araya getirecek bir zirve toplantısının düzenlenmesi son derece faydalı olur. En üst düzeyde iki tarafın birbirlerine görüşlerini aktarmalarını sağlayacak olan böyle bir zirve, ortak bir yol haritasının çıkarılması için de başlangıç adımını oluşturacaktır" önerisinde bulundu.

Zeytinoğlu, devletlerarası ilişkilere koşut olarak, iş dünyası, sivil toplum ve üniversiteler arası ilişkilerin de artırılması ve güçlendirilmesinin Türkiye ve Almanya arasında sürdürülebilir ilişkiler açısından destekleyici ve ufuk açıcı olacağını dile getirdi.

Bu noktada İKV olarak üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini belirten Zeytinoğlu, yayın, araştırma, seminer ve toplantılar yoluyla AB ve Almanya gibi üye devletler nezdinde girişimlerini sürdüreceklerini kaydetti.

"Türkiye AB'nin geleceğinde bir denge faktörü olabilir"

Zeytinoğlu, Almanya'da yeni hükumetin tavrının Brexit sonrası AB'nin gelecek senaryoları açısından da son derecede kritik olduğuna dikkati çekti.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron ile birlikte güçlü bir Fransa-Almanya ittifakının pekiştirilmesinin Britanya'nın ayrılması ile güç kaybedecek olan AB'nin geleceği açısından belirleyici olacağını bildiren Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yeni Avrupa'da Türkiye bir denge faktörü olarak AB'nin geleceği planlarında yerini almalı. Bunun için de en kısa sürede AB değerleri doğrultusunda, ekonomik, siyasal ve sosyal reformları hızlandırıp AB sürecimizi canlandırmalıyız.

Alman kamuoyunda Türkiye'nin imajının oldukça sorunlu olduğunu biliyoruz. Böyle bir ortamda, Alman hükumetinin Türkiye'ye yönelik adımlar atması da zorlaşıyor. İki taraf arasındaki ilişkileri düzeltmek için sivil toplum kuruluşlarına önemli bir görev düşüyor. İKV olarak biz de bu süreçte Türkiye'nin imajını düzeltmeye ve Türkiye'nin Alman medyası ve kamuoyu tarafından anlaşılmasına yönelik bazı faaliyetlerde bulunacağız. İlk etapta sivil toplum ve düşünce kuruluşları ile yuvarlak masa toplantıları düzenleyeceğiz."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar