20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Hasanbeyli'de doğal bal üretimi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasanbeyli'de doğal bal üretimi
Abone ol
Osmaniye'nin Hasanbeyli İlçesinde, kiraz, püren ve doğadaki kır bitkilerinden alılan doğal ballar, direk halka satışı yapılıyor.
Osmaniye'nin Hasanbeyli İlçesinde, kiraz, püren ve doğadaki kır bitkilerinden alılan doğal ballar, direk halka satışı yapılıyor.

İlçeye bağlı Karayiğitli Köyü'nde 6 yıldır arıcılıkla uğraşan arı yetiştiricisi 35 yaşındaki Mehmet Kubat, "6 yıldır arıcılık yapıyorum. Kendi Türkü ve Yalankoz bölgemizdeki kovanlardan aldığımız balları vatandaşlarımıza satıyorum." dedi.

8 kovanla arıcılığa başlayan Kubat, kovan ve arı sayısını her geçen gün fazlalaştırdığını kaydederek, arazi yapısı ve bitki örtüsünün doğal kara kovan bal için tercih edildiği Karayiğitli Köyündeki vatandaşları adeta arıcılığa özendirdiğini vurguladı.



'İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM'

Kooperatife de kayıtlı olduğunu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden de destekleme aldığını kaydeden Kubat, "Ballarımız gerçek bal olup bu bölgede olan kirazlar, pürenler  ve doğadaki kır bitkilerinden aldığımız balları direk halka satış yapıyoruz. 250 kadar arı kovanımız var, bir kısmı Malatya'da bir kısmı Osmaniye'nin Dervişiye Köyünde köy arazisindedir. Kooperatifte yönetimdeyim. Doğal bal üretmeye devam ediyorum. Bu işi severek yapıyorum. Çiçekleri ağaçları seviyorum. Ağaçların her türlü kesimine karşıyım. Doğayı ve kırları seviyorum. Bir arıcı olarak ormanda piknik alanlarında lütfen ateşlerimizi söndürelim. Bir yangında onlarca çiçek böcek ağaç zarar görmektedir. Buda bal üretimini etkilemekte" dedi.

'ZİRAİ İLAÇLAMALAR AKŞAM ÜZERİ YAPILMALI'
Akşam üzeri yapılan zirai ilaçlamaların bir çok canlıya zarar vermeyeceğini belirten Kubat, "Çitçilerimizden ricam, zehirlemelere biraz hassasiyet gösterelim. Bilinçsiz  ilaçlama mesela, zehir vereceğimiz zaman akşam ezanına yakın yaptığımızda hiçbir canlı hayvana zarar vermemiş olursunuz. Arı olmazsa dünyada insanoğlu 3 yıl yaşayabilir. Arıların bütün düzenlerini lütfen bozmayalım. 1 kilo kara kovan balımız 40 lira özellikle arıda satılıyor.Karayiğitli köyümüze gelir yapıyorum. Yılda ortalama 500-600 kilo civarında bal alıyoruz. Şekerci balı değiliz yani balı kendi doğadan aldığımız neyse arının içinde  odur. Kışlık bakımları koyuyoruz. Ona göre arıcılık yapıyoruz. Arıcılık kursları veriyorum. Ücretsiz, ticari olarak değil. herhangi bir dağda ovada arı gördüğünüz zaman yardımcı oluyorum" dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar