29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7

Turunç'un suyu ekşi, kabuğu reçel oluyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Turunç'un suyu ekşi, kabuğu reçel oluyor!
Abone ol
Osmaniye'de narenciyenin atası ve portakalın yabanisi olarak bilinen Turunç'un suyu ekşi, kabuğu reçel ve çekirdeği ise tohumluk olarak kullanıyor.
Vatandaşlar, limondan bile daha etkili bir ekşisi olan turuncun, kabuğundan çekirdeğine kadar içi de dışı da değerlendiriyor.
 
Portakala benzeyen ancak, tadı ekşi olduğu için meyve olarak tüketilmeyen turuncun, 10 kilosundan 1 kilo ekşi çıktığı, sağlık açısından da bir çok derde şifa olduğu kaydedildi.

Turunç ağacının, portakal, mandalina ve greyfurt gibi narenciye ürünlerinin çiçek açma döneminde tozlaşmasını sağlayarak, böylelikle meyve oluşumuna katkıda bulunduğunu belirten vatandaşlar, bu nedenle hemen hemen her bahçede 1-2 kök Turunç kökünden bulunduğunu belirttiler.
 
Alibekirli Mahallesi'nde ikamet eden Elif Alibekiroğlu, her yıl bahçelerindeki turunç meyvelerinin suyunu çıkartarak ekşisini yaptıklarını, turunçların kabuğunu ise reçel yaparak kahvaltıda tükettiklerini söyledi.

Ablası Rabia Alibekiroğlu ve yeğenleri ile birlikte toplanan turunçları soyarken turuncun ekşisinin yapımını anlatan Alibekiroğlu, turuncun çekirdeğinin ise tohumluk olarak kullanıldığını ifade etti.

Turunç ekşisi yapımının zahmetli bir iş olduğunu söyleyen Alibekiroğlu, "Erkekler ilk olarak bahçedeki turunçları toplarlar. Daha sonra ise kalabalık bir akraba topluluğu ile bu işe başlamak gerekir.

Toplanan turunçlar suyla iyice temizlendikten sonra ilk olarak tek tek soyulur. Soyulan turunçlar daha sonra ise tek tek kesilir. Kesilen turunçların suyu bir kaba sıkılır. Başka bir kaba süzülerek aktarılır.

Tüm bu işlemler bittikten sonra rengi siyahlaşana kadar ocakta kaynatılır. Ben her yıl bu işlemi yaparım. Turuncun ekşisinin yeri lezzet ve sağlık açısından bir başkadır” dedi.

Ekşi turunçtan yapılan şurubun, mide yanmalarına karşı faydalı olduğu, kalbi kuvvetlendirdiği ve ferahlattığı, iştahı açtığı ve susuzluğu giderdiği kaydedildi. Ayrıca, safra, ishal ve kusmayı keserek çarpıntıyı önleyen Turuncun, kalbi kuvvetlendirdiği ve zekayı geliştirdiği de öğrenildi.

(İbrahim EMÜL)

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar